Başlayınca bırakması zor
Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, tütünün eroinden daha fazla bağımlılık yaptığını söyledi.
31 Mayıs  ‘Sigarasız Dünya Günü’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Akgün sigaradaki nikotinin, ciddi bağımlılık yapan bir madde olduğunu söyledi. Gençlerin 1/3′ünün sigarayı denediğini dile getiren Akgün ‘ve bunların yarısı sigara bağımlısı olma riski taşımaktadırlar. Ne yazık ki, hayatındaki ilk iki sigarasını tamamen bitiren gençlerin % 85′i sigara bağımlısı olmaktadır. Kısacası bir kere başlayınca bir daha zor bırakılan bu korkunç alışkanlık, her yıl giderek artan rakamlarda can almaktadır. Dünyada halen 600 bini pasif içici olan 6 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Ülkemizde de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölmektedir.Artık dünyada sigaranın ne kadar ne kadar zararlı olduğunu bilmeyen ülke kalmadı. Tütünün kanserojen olduğunu, sigaranın zararlarının her türlü kalp ve akciğer hastalığına yol açarak ölümcül sonuçlar doğurduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tütün salgınına karşı Mayıs 2003’te Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ni (TKÇS) kabul etmiştir. Ekim 2009 itibariyle Türkiye’nin de içinde bulunduğu 167 ülke bu sözleşmeye taraf olmuştur. TKÇS dünyanın çoğu ülkesinin Sağlık Bakanları tarafından imzalanarak ülke parlamentolarınca onaylanmıştır. Bu anlaşma halk sağlığının gelişmesinde önemli bir başarı sağlamıştır.’dedi
TÜTÜNDEN ELDE EDİLEN KAR ARTIYOR
Sigaranın sağlık üzerindeki yıkıcı etkilerine rağmen, tütünden elde edilen karlar ve sigara satışlarının arttığını söyleyen Akgün, ‘1990’larda 5 milyon adetten 2009’da 5 milyon 900 bine ulaştı. Bugün tütün, senelik alkol, AIDS, trafik kazaları, uyuşturucu, cinayet ve intiharlardan daha fazla can almaktadır. Tütün endüstrisi çalışmalarına devam etmektedir ve yalnızca kendi ilgi ve çıkarları ile piyasadaki hisseleri doğrultusunda hareket etmektedir.  Çok iyi bir şekilde hazırlanmış reklamlar, promosyonlar ve ürünler genç kadınları ve erkekleri cezbetmekte ve onları kendilerine çekmektedir. Yanlış bilgiler ve propagandalar, tütüne olan ilgiyi artırmaktadır.  Sigara Endüstrisi gelişmiş ülkelerdeki tütünle mücadele sonucu bu ülkelerde pazarını kaybetmiş olup yönünü gelişmekte olan ülkelere çevirmiştir. Buralardaki genç, fakir ve eğitimsiz nesli acımasızca sömürmeye devam etmektedir. Tüm bunların doğrultusunda, ülke olarak ve özellikle illerde kurumlar olarak tütünle mücadele konusunda programımızı başarıyla uygulamalıyız. İlimizdeki tütünle mücadele konusunda oldukça hassas davranılmakta ve çalışmalarımız titizlikle devam etmektedir. Tütün denetim ekiplerimizin özellikle kapalı alanlarda yaptıkları denetimleri ise aralıksız devam etmektedir.”
 
Editör: Haber Merkezi