Başkan Zeybek, “AKÜ bizim olmazsa olmazlarımızdan biri”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğretim üyeleri ile bir araya geldi.

AKÜ Senato Salonunda düzenlenen toplantıya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, fakülte dekanları, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürleri, öğretim üyeleri, genel sekreter ve daire başkanları katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in, AKÜ öğretim üyeleri ile hasbihal etmek istediği için bir araya geldiklerini söyledi. Karakaş, “Belediye Başkanımız, öğretim üyelerimizle bir araya gelelim onların şehrin yönetimine, şehirdeki gelişmelere, belediye icraatlarına dair önerileri, eleştirileri ve değerlendirmeleri varsa alalım, öğretim üyeleri ile bir hasbihal edelim isteği üzerine bugün burada bir araya geldik. Ben öncelikle Belediye Başkanıma bu teklifinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu önemli bir buluşma; belediye başkanımız bu tür buluşmaları toplumun farklı kesimleri ile yapıyor. Öğretim üyeleri de bir şehirde toplumun önde gelen kesimini oluşturuyor; önerileriniz ve değerlendirmeleriniz önemli olacaktır” diye konuştu.

AKÜ ile Afyonkarahisar Belediyesi arasında güçlü bir iş birliği olduğunu ifade eden Rektör Karakaş, ortak yürütülen projeler hakkında şu bilgileri verdi:

“Biz üniversite yönetimi olarak üniversite-şehir iş birliğine önem veriyoruz. Bu kapsamda üniversite-şehir iş birliğinin en önemli muhataplarından birisinin de belediye olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda yapmış olduğumuz görüşmelerde, taleplerimize ilişkin belediyemizden olumlu karşılıklar aldık. Yakın zamanda yine Ahmet Necdet Sezer Kampüsümüzde üniversite personelimizin de zaman zaman bizden talep ettiği hobi bahçelerinin yapılmasını Belediye Başkanımızdan talep ettik. Bu da karşılandı. 115 hobi bahçemiz bu baharda tamamlanacak. Biz de yine kura yoluyla personelimize belli işletme mantığı içerisinde vereceğiz. Bunun yanında en son imzaladığımız protokol kapsamında RC Araç Pisti yapılacak ki bu Türkiye’de üniversite kampüslerinde ilk olacak. İnşallah baharda burası da tamamlanacak. Bunun yanında üniversite olarak gerek Gastronomi alanında gerek farklı zamanlarda bizden akademik anlamda taleplerde bulunulduğunda üniversitenin birikiminden belediyenin faydalanması noktasında biz de her türlü desteği vermeye gayret ediyoruz.”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise seçimler sırasında Afyonkarahisar’ı ortak akılla yürütme fikri ile yola çıktıklarını belirtti. Toplumun her kesimi ile bir araya gelerek fikir teatisinde bulunduklarını dile getiren Zeybek, “Zaman zaman bazı sivil toplum örgütleri ile olsun, bazı odalarla olsun bir araya gelerek onlarla fikir teatisinde bulunuyoruz. Bir şeyi ben yaptım oldu demekten ziyade ‘Sizler ne düşünüyorsunuz?’, ‘Bize yol gösterir misiniz?’, ‘Yaptığımız işlerde hata var mı ya da bu işi daha iyi yapabiliriz?’ gibi sorulara cevap arıyoruz. Tek gayemiz bu aslında” diye konuştu.

AKÜ Afyonkarahisar’ın Gastronomi çalışmalarına destek verdi

Afyonkarahisar’ın Gastronomi şehri olma sürecini anlatan Başkan Zeybek, şunları söyledi:

“2019 yılında göreve geldikten sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümündeki hocalarımız, Ticaret Odamız, Valiliğimiz ile birlikte Afyonkarahisar’ımızın değerlerini ön plana çıkaralım istedik. Afyonkarahisar’ın Gastronomi şehri olabilmesi için değerlerimizi ön plana çıkarmak için çalışmalar yaptık. Haziran ayında ciddi bir çalışma yapıldı. Hazirandan sonra da UNESCO’ya müracaatımızı yaptık. UNESCO tarafından 11 Ekim 2019 tarihinde Afyon’un yöresel ürünlerinin sunumunun yapılacağı bir program var dediler. UNESCO’nun mutfağını kiralayacaksınız ve 15 bin Euro para göndereceksiniz dediler. 10 bin Euro’ya mutfağı kiralayacağız diğerleri de bazı masraflara gidecek denilmişti. Biz de dönemin Valisi Mustafa Tutulmaz ile nasıl ederiz, ne yaparız derken Kültür ve Turizm Bakanımızla görüşme yaptık. Kültür Ataşeliği bizi aradı. ‘Parayı gönderme ve sunum işi bizim işimiz’ dedi. Büyükelçi aradı bizi, ‘Sizin iş 2020 yılı Şubat ayına ötelendi’ dedi. ‘11 Ekim’e yetişmeyecek’ dedi ama niyetimiz halisti. Niyetler halis olunca akıbetlerde hayır oluyor. 31 Ekim 2019 tarihi ile UNESCO tarafından dünyada 36., ülkemizde de 3. Gastronomi şehri olarak ilan edildiğimiz bilgisi geldi. O gün bugündür üniversitemizdeki hocalarımızın da ciddi katkı ve destekleriyle Afyon’daki yöresel ürünlerimizi tanıtmak için çok ciddi gayret sarf ettik. En sonunda da 2021 yılında Uluslararası Turizm ve Gastronomi Festivalini gerçekleştirdik. 15 ülke büyükelçisi katıldı. Brezilya’dan, Güney Kore’ye kadar hemen hemen dünyanın her tarafından şefler katıldılar. Hala teşekkür mektupları geliyor. Ülkelerine davet ediyorlar. Afyon’un tanıtımında ciddi bir adım atmış olduk.”

“AKÜ bizim olmazsa olmazlarımızdan biri”

Afyonkarahisar’ı el birliği ile nasıl yaşanabilir şehir haline getirebiliriz düşüncesi ile çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Zeybek, “Bizim 620 tescilli konağımız var. 2019 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerimizden, konaklarla ve sokaklarla ilgili çalışmalar yapılmasını talep etmiştik. O dönemdeki öğrencilerimiz ciddi bir çalışma yaptılar. Üniversite bizim olmazsa olmazlarımızdan. Her zaman bizler de sizin yanınızdayız. Hocalarımızdan, Rektörümüzden ne talep gelirse hiç düşünmeden yerine getirmeye gayret sarf ediyoruz. Çünkü bu şehirde yaşıyoruz. Siz de bu şehrin bir değerisiniz. Bu şehri el birliği ile nasıl yaşanabilir şehir haline getirebiliriz düşüncesi, gayesi var” dedi.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar Belediyesinin projeleri ve çalışmaları hakkında sunum yaptı. Sunum sonrası Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yapılan projeler ve çalışmalarla ilgili AKÜ öğretim üyeleri ile istişarede bulunuldu.

Editör: Haber Merkezi