BAŞKAN ÇÖL: "HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK!"

Sandıklı’daki  gelişmeler ile ilgili görsel, yazılı ve sosyal medya da sürekli haberler yer aldığından buna ilişkin olarak en yetkili ağızdan cevaplanmak üzere Sandıklı Belediye Başkanı Sayın Mustafa Çöl'e konu ile ilgili sorularımızı yönelttik.

ALİ BAYAR: Sayın Başkan doğalgaz çalışmaları ve son durumu hakkında bilgi alabilirmiyiz?

BAŞKAN MUSTAFA ÇÖL: "Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Halkımız her şeyin en iyisine layık, bu nedenle halkımıza en iyi hizmeti sunmak için ekibim ile gece gündüz çalışarak önümüze çıkan veya çıkarılan engelleri bir bir aşıyoruz, ve çalışmalarımızın semeresini bir bir topluyoruz. Ve bunları halkımıza hizmet olarak sunuyoruz. Sandıklı her şeyin en iyisine layık. "Bunu sağlamak için ne lazımsa yapacağız, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" diyen Başkan Çöl,   bize her konuda desteğini esirgemeyen ve hizmet noktasında bizi yüreklendiren Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel EROĞLU'na ve güvenini bizden esirgemeyen hemşehrilerimize teşekkürü bir borç biliriz." dedi.

                Doğalgaz ile ilgili sorduğumuz sorumuza ise; "2014 yılında yapılan yerel seçimler neticesinde halkımızın teveccühü ile Sandıklı Belediye başkanlığı görevi şahsıma tevdii edilmiş olup, buna istinaden ilk olarak ilçemizin zayıflıkları ve üstünlükleri üzerine bir çalışma başlattık. Bu çalışma neticesinde ilçemiz sanayisinin, ekonomisinin ve sosyal hayatın gelişmesi gerekçesi ile doğalgazın ilk sıralarda ve ivedilikle ilçemize getirilmesi yer almış olup bununla ilgili bir yol haritası oluşturarak uygulamaya koyduk. Keşke bu çalışma dönemin yönetimi tarafından   2013 yılında  yapılmış olsaydı. Şu anda herkes evinde doğalgaz  kullanıyor olacaktı. Maalesef bunun için bir çaba göremediğimiz gibi şu aşamada bile sabote edilmeye çalışılıyor. Buna başka bir anlam veremiyorum ve anlamakta güçlük çekiyorum. Zamanı geldiğinde hemşehrilerimiz bunun hesabını ilgililerine soracaktır.

                Doğalgazın ilçemize geç gelmesinden dolayı ekonomik ve sosyal anlamda kaybımız büyük. Yaşanan gecikmeden kaynaklanan kaybımızın faturasını çocuklarımız ve gençlerimiz ödüyor  Artık bunun oluşturacağı istihdam ve katma değeri siz hesaplayın. Memleketi sevmek sözle değil hizmetle olur, güveni muhafaza ile olur. Keşke sadece kaybımız bu olsaydı. Maalesef sahaya indiğimizde gördük ki vatandaşın kamu idaresi olan belediyeye, inancı bi hayli zayıflamış ve sarsılmış durumdaydı. Öncelikle bu güveni yeniden tesis etme gayretine girdik ve bunu sağlamak için  mahalle muhtarları ve sakinlerine, sivil toplum kuruluşlarına, işadamlarına, sanayicilere, yatırımcılara, ilçemizin önde gelen siyasi parti yöneticilerinin aralarında bulunduğu birçok kesime "ilçemize doğalgazı kazandırma  konusunda  toplantı yapmak üzere" çağrıda bulunduk. Sağolsun dönemin Siyasi Parti Temsilcileri ile bir Mahalle Muhtarı davetimize gelmediği gibi herhangi bir temsilci de göndermedi. Memleket menfaati için siyasi kimliklerimizi üzerimizden çıkararak beraber olmamız gereken bir konuda bile sırf AK Parti zamanında Doğalgaz gelmesin diye yolumuza değişik engeller çıkarmaya çalıştılar. Bu durum karşısında fazlası ile üzüldük. Açıkcası beklemediğimiz bir durumdu, çünkü memleket meselesinin önüne hiçbir şey geçemez, bundan daha önemli hiçbir şey olamaz. Ama bizim çalışmalarımızı gören ve sesimizi duyan Muhalefet Partisine gönül veren kardeşlerimiz  toplantılarımıza katılarak bize canı gönülden destek vermeleri bizi son derece memnun ve bahtiyar etmiştir.

                Hemşehrilerimizin bu çalışmalara destek vermesi, hizmetin yanında yer aldıklarının açık bir göstergesidir. Bu nedenle toplantılarımıza katılarak her türlü desteği bizden esirgemeyen,  yukarıda bahsi geçen ilçemizin kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerine, parti yöneticilerine, işadamlarına ve tüm hemşehrilerimize bu vesile ile tekrar teşekkür ediyorum. İnanın bu sinerjiyi yakalamak çok kolay olmadı. Bu insanlar 2013 yılında da Sandıklı da yaşıyorlardı, bu fırsatlar neden zamanında değerlendirilmedi? veya bu işe gereken özen neden gösterilmedi? Neden 300 Doğalgaz Abonesinin üzerine çıkılamadı?  Şimdi sormazlarmı dönemin yönetimi tarafından bu imkanlar halkımızdan neden alındı? Halkımız neden cezalandırıldı? Cevap olarak ne diyecekler? Enerjimiz mi yetersizdi, Enerjimizi Afyona mı sakladık. O zamanda iş başında iken ne yaptınız ki Afyon için ne yapacaksınız? Sorularının muhattabı olursunuz. Elbette Afyon bizim vilayetimiz ama önce doğduğumuz ve doyduğumuz yerde enerjimizi göstermemiz gerekmezmiydi?  Bunları siz değerli hemşehrilerimizin takdirine bırakıyorum. Ama neymiş at binenin, kılıç kuşananınmış. Bu aşamada nelerle karşılaştık tahmin bile edemezsiniz.

                Bunları anlatmaya dilim bile varmıyor. Ama bazılarını da kamuoyunun bilgisine sunmamız gerekiyor. Biz yola çıktığımızda  vatandaşlarımızın kapısı hiç çalınmamış, kimisinin ise söz verildiği halde abonelik ücretini yatırmasına rağmen belediye şirketi olan sanjetin sokağından bile geçmediği için hayal kırıklığına ve ödediği depozitoyu geri alamadığı için maddi zarara uğramış bir çok ah eden kişiden oluştuğunu gördük. Bu hemşehrilerimize bu işi beraber başaracağımızı anlatarak desteklerini kazandık. Bu işler gazete köşelerinden, televizyon ekranlarından söylemekle olmuyor. Hepsinde başarılı bir ekibin alınteri var. Sevgili hemşehri- lerimiz de bizim gayretlerimizi karşılıksız bırakmayarak şimdiye kadar yapılamayan abone sayısının üstüne çıkarak bizlere olan güvenlerini bir kez daha göstermişlerdir. Bu güven bizim için hiçbir zaman sarsılmayacak ve zayi edilemeyecek kadar kıymetlidir.  Bizlerde bu çalışmayı öncelikli olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza sunduk. Proje kapsamı içerisinde yer almasını sağlayarak, konuyu ilgili kurum olan BOTAŞ'a taşıdık. Netice itibarı ile 19 Ocakta da BOTAŞ tarafından  mühendislik ihalesini yapıldı. Sandıklımıza hayırlı olsun."dedi.

ALİ BAYAR:  Sayın Başkan Elektrik tasarrufunu da sağlayacak İçme suyu projeniz vardı, 2015 yılında gerçekleşecek mi?

BAŞKAN MUSTAFA ÇÖL: "Bu projemiz sadece cazibesi ile elektrik tasarrufu sağlamak değil, halkımızın hak ettiği sağlıklı arıtılmış ve dünya sağlık örgütünün normlarına göre belirlenmiş su kullanmasını sağlamak amacı ile üzerinde durduğumuz bir konu olup, sağolsun sayın bakanımızın desteği ile Akin ve Bekteş göletlerinden sırf bizim talebimiz üzerine ilçemize su; belediyemize ise yeni kaynak ve imkan sağlayacak bir projedir.

                Projemiz içerisinde ilçemizin içme suyu hattı ve kanalizasyon hattı tamamen yenilecek ve daha önce yapılmayan yağmur suyu hattı yapılarak bir ilke imza atacağız. Ayrıca bu aşamada projesi revize edilen atık su arıtma tesisi bu aşamada tamamlanarak buradan elde edilecek su, yağmur suyu hattı ile entegrasyonu sağlanarak tarımsal sulamada kullanacaktır. Bu da çiftçilerimi- ze yeni bir katma değer oluşturulacaktır.               Haliyle bu çalışmalar yer yer hemşehrilerimize bazı sıkıntılar yaşatabilir. Hemşehrilemizin  bu konuda biraz sabır ve anlayış göstereceğinden hiç şüphemiz yok.  Artık durağan belediyecilikten proje ve hizmet belediyeciliğine geçiş başlamıştır. Az öncede söylediğim gibi artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Boşa geçirdiğimiz her dakika çocuklarımızın yıllarına mal oluyor. Buna müsade edemeyiz."

ALİ BAYAR:Belediye Meclisinizde İlçemizde bulunan kültür varlıklarının korunması ile ilgili olarak kamulaştırma   yapacağınız gündeme geldi. bunun aslı nedir Sayın Başkan?

BAŞKAN MUSTAFA ÇÖL: "Bildiğiniz gibi Kültür Varlıkları özel mülkiyette kaldığı sürece mezbelelikten kurtulması mümkün değil. Restorasyon için büyük kaynaklar gerektiği gibi bir haylide bürokrasisi var. Ama bu alanlar ilçemize yakışmıyor. Bir şekilde revize edilerek şehir ile bütünleşmesi gerekiyor. Buda ilçemizde ilk olarak belediyemizce yapılması sağlanacak. Bunun için kararlarımızı alarak kamulaştırma işlemlerine başladık. Öncelikle ilçemiz hamam önü camisi yanında bulunan 314 Ada, 1 Parselde bulunan Küçük Hamam diye bilinen tescilli yerden başladık. Kamulaştırma çalışmalarımızın sonuna yaklaştık. Dedim ya hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Artık satan değil alan sandıklı belediyesi var."

ALİ BAYARI:  Sayın Başkan ciddi kaynak gerektiren birçok projeden bahsediyorsunuz. Borç yükü ile devir  aldık dediğiniz Belediyenin kaynakları ile mi sağlayacaksınız bu kadar projeyi, yoksa iktidar avantajını mı kullanacaksınız? Nasıl olacak bu iş anlatır mısınız?

BAŞKAN MUSTAFA ÇÖL: Söyleşimin başında da belirttiğim gibi ilçemizin ve belediyemizin zayıflık ve üstünlüklerini belirledik. Ekibim ile beraber buna uygun eylem planı hazırladık ve bu eylem planını aşama aşama uyguluyoruz. Bunların en önemlisi giderlerimizi azaltmak ve gelirlerimizi artırmak oldu. Tabi ki hazırladığımız projelerimize sayın bakanımızın destekleri bizi daha da gayretlendiriyor. Bize de düşen gerçek ihtiyaçlarımızı belirleyerek,  kaynaklarımızı rasyonel olarak kullanmak kalıyor. Bizde bunu yapıyoruz. Bu bile bize ciddi bir tasarruf ve kaynak  sağlıyor. Belediye çalışanlarımızın bırakın maaşını, kıdem tazminatlarını bile  ilk defa dönemimizde tek seferde ödenmiştir. Bu ciddi bir çalışmanın ürünüdür. Gelirlerimizi artırma noktasın da ise işe kaçak ve kayıplar ile başladık. Aslında bu konu başlı başına bir olay. Sizlerinde hatırlayacağı üzere ilçemizde  tahakkuku yapılmayan veya noksan yapılan sıcak ve soğuk su kullanımı diye bilinen ve  bir müddet ilçe gündemini de meşgul eden bir konu. Bununla ilgili olarak göreve geldiğimiz ana kadar dedikodusunun yapıla geldiği, herkes tarafından bilinen ve maalesef belediyemizce herhangi bir işlem yapılmayışı ve 11 ay maaş ödemesi yapılmayarak evlerine ekmek götüremeyen personellerin vahim durumu bizi üzmüş ve kamu vicdanında derin kaygılar oluşturmuştur. Buna kayıtsız kalmamız mümkün değildi. Hazırlanan eylem planı içerisinde öncelikli konumuz  olarak değerlendirerek inceleme için muhakkik tayin ettik. İnceleme raporunu okuduğumda  şok oldum. Memleket sahipsiz kalmış. Ticari itibar nedeniyle firma isimlerinden bahsetmek istemiyorum. Zira derdimiz üzüm yemek; bağcıyı dövmek değil. Biz işin hukuki boyutu ile ilgileniyoruz. Bu durum, belediyemizin rutin  teftişinde bulunan müfettiş tarafından da tespit edilerek raporunda kamu zararı olarak tespit edilmiştir. Sadece bu mu? hesap edilmeyen  ruhsat harçları ve  kira geliri olmak üzere toplam 274,679.00 tl nin belediyemiz kasasına girmesi gerekirken girmediği gibi tahakkuk dahi ettirilmemiştir.Şu anda ise  kamu zararları ilgililerine tahakkuku yapılarak tahsilatına başlanmıştır. Alın size kaynak! Demek ki isteyince her şey olabiliyormuş. Belediye olarak kimsenin hakkına girmeyeceğimiz gibi belediyenin de bir kuruşunu  başkasına zayi ettirmeyiz. Biz bu anlayış içerisinde yetiştik. Dedim ya artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

ALİ BAYAR: Sayın başkan daha çok şey anlatacak gibi duruyorsunuz, ama bize ayrılan sayfa size kafi gelmeyecek görünüyor bu nedenle kaldığımız yerden devam etmek üzere ikinci bölüm için projelerinizi başlıklar halinde sıralarmısınız?

BAŞKAN MUSTAFA ÇÖL-: Fırsat olursa  bu söyleşiyi 3 bölümde tamamlayalım. 2. bölümde konuşacaklarımız ile ilgili projelerden bahsetmek gerekirse;

1- Belediye Hizmet Binamız

2- Toplam 1200 m2 alanı kapsayacak İçerisinde Lokanta ve Fırın bulunan Kaplıcaya yeni marketin yapılması

3-  Altı otopark olacak olan Kent meydanı ve sosyal tesisler projesi

4- Mevcut katlı otoparkın düzenlenerek üst katına düğün salonu yapılması

5- Kuru Çay ve Rekreasyon Projesi

6- Yeni Sanayi Sitesinde bulunan bakkal, çay ocağı ve lokantanın prefabrik olarak yenilenmesi

7- Yeni Sanayi Sitesi karşısına yöresel ürünler kompleksi projesi

8- Taş ocağından çıkan numuneler test ediliyor şayet uygun sonuçlar gelirse kendi taşımızı kendimiz üreteceğiz. Uygun sonuç gelmez ise hammaddeyi verip ürün olarak alacağız.

9- Toptancı haline yeni iş yerlerinin yapılması

 projelerini sayabiliriz. İsterseniz 3. Bölümün konusunu ve  geri kalan projelerimizi ise  2. bölümün sonunda siz ve değerli okurlarınızla paylaşalım.

ALİ BAYAR: Sayın Başkan verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. 
Editör: Haber Merkezi