Başkan Çoban Kahvaltıda Basınla Buluştu

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban basın mensuplarıyla Akarçay'da bir araya geldi. AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Ali Fuat Gölbaşı, Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Burak Orhan, gazete ve radyo sahipleri, temsilcileri, köşe yazarları, ulusal basın temsilcileri ve basın mensuplarının yer aldığı kahvaltılı buluşmaya yoğun katılım oldu.
Leblebi Cafe'de düzenlenen buluşmada gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Başkan Burhanettin Çoban aday adaylığından, trafik sorununa, kaldırım düzenleme çalışmalarından alt yapı çalışmalarına kadar birçok konuda bilgi verdi.
Akarçay'ın muhteşem manzarası eşliğinde kahvaltı yapan basın mensupları, kahvaltı sonrası tekne turu yaptı.
"YAPTIĞIMIZ HİZMETLER ORTADA"
Aday adaylığı konusundaki görüşlerini bir kez daha kamuoyuyla paylaşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; son 4,5 yılın performansı, yaptığı hizmetleri ve diyaloğun ortada olduğunu söyleyerek Genel Merkez'den gelecek karara saygı duyduğunu yineledi.
AK Parti'nin kurucularından ve yıllarca hizmet vermiş bir sevdalı olarak aday adaylığı başvurusunu müracaatını yaptığını hatırlatan Başkan Burhanettin Çoban; " Partimizin açıkladı seçim takvimi çerçevesinde bizde geçen hafta Perşembe günü bu partinin bir kurucusu olarak, yıllarca hizmet vermiş bir sevdalısı olarak aday adaylığı müracaatımızı yaptık. 4,5 yıldır Afyonkarahisar'da ortaya koyduğumuz performans, yaptığımız hizmetler, diyaloglarımız ortada. Elbette teşkilatımız görüş bildirecek, Genel Merkezimiz çeşitli araştırmalar zaten yaptı, yapmaya devam edecek en son oturup istişare edecek bir karar verecekler. Bizim için makamlar, illa da olması gereken, mutlaka bizden başkası yapamaz diyemeyeceğimiz, mutlaka bizden daha güzel yapacak vardır, genel merkezimizin kararı mutlaka doğrudur diyeceğimizi ifade ettik. Oradan gelecek karara saygılıyız. Şu anda sadece Afyonkarahisar merkezde bir tek aday adayı müracaatı yapan kişi benim. Ama bu demek değildir ki; Genel Merkezimiz başka bir isim üzerinde duramaz mı? Elbette durabilir. Bunu da peşinen anlayışla karşılayacağımızı ümit ettiğimizi ifade ettik" dedi.
Göreve geldiği günden bu tarafa Afyonkarahisar basınında ayrımcılık yapmadıklarını kaydeden Başkan Burhanettin Çoban; açılış konuşmasının ardından basın mensuplarına istedikleri soruyu sorabileceklerini, her türlü eleştiriyi ortaya koyabileceklerini söyledi.
"AKARÇAY'A HER YIL İLAVELER YAPILABİLİR"
Akarçay'ın her yıl yeni ilaveler yapılabilecek bir proje olduğunu hatırlatan Başkan Çoban; Akarçay'a yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Başkan Çoban; "Akarçay konusunda bize örnek gösterilen projeler 12 yılda o hale geldi. Biz Akarçay'ı bir senede bu hale getirdik. Bir yıl içerisinde Akarçay konusunda bize örnek gösterilen projeleri ya yakaladık, yada belki de geçtik. Buraya her yıl yeni ilaveler yapılabilecek. Radyo Frekanslı Kontrollü Otomobiller var. Bunlarla ilgili Akarçay'a bir pist talebi geldi, arkadaşlarımız projesini yapmaya başladı. Buraya güzel bir platform, etrafı çevrilmiş ışıklandırılmış bir yer yapacağız. Bir köprümüzü ışıklandırdık, iki köprümüzün daha ihalesi yapıldı. Bunun yanında dün itibariyle Polonya'dan dragonlarımız geldi. 20'ye yakın kano almayı düşünüyoruz. AFDOS Derneğimizle işbirliği yaparak. Burada kano faaliyetleri ortaya koymaya çalışıyoruz. Yap- İşlet- Devret yöntemi ile 10 yıllığına bu tür cafelerimizi kiraya verdik, birisi yapıldı, iki tanesi daha yapılmaya başlandı. Bir ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Bir dördüncü cafeyi de Belediye olarak Fırın Cafe oluşturacağız Afyonkarahisarımıza özgü yöresel unlu mamullerimizi orada üretildiği bir mekan yapacağız.
Plaj voleybolumuz seneye devreye girecek. Halı saha yapıyoruz, oyun guruplarımızı daha da modernize edeceğiz. Burada bir yılbaşı programı yapmayı düşünüyoruz. Yeni yıla soğuk olmasına rağmen insanlar İstanbul'da Taksim, Ankara'da Kızılay Meydanı'nda giriyorlar. Burada bir havai fişek gösterisiyle yeni yıla girmeyi arzu ediyoruz. Fıskiye sistemlerimizi ihale ettik ancak fıskiyelerden istediğimiz verimi alamıyoruz. Müzikli danslı ışıklı gösterilerimiz de var faaliyete bir türlü giremedi. Bunlarla ilgili çalışmalarımız olacak. Biz olalım yada olmayalım her belediye başkanı Akarçay'a yeni bir şeyler yapmak zorunda ve bunu genişletmek zorunda. Ayrıca Akarçay'ın diğer tarafında da yürüyüş yolları ve vb çalışmalara başladı" dedi.
 "İFTİRAYA BAŞVURUYORLAR"
Bazı basın organlarında kaldırımlara 31 milyon lira harcama yapıldığına yönelik yapılan değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Başkan Burhanettin Çoban "Maalesef basındaki arkadaşlarımızdan çok az bir kısmı Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'a 'şunu yapamadı, bunu etmedi' gibi bir şey bulamıyorlar. Eleştiri yapacak ya; bir şey buluyorlar. Bizim bir lafımızı alıyor eksik bir yerini kısıyor. Güya biz kaldırımlara 31 milyon lira para harcamışız. Biz 2013 yılında tüm yollara, kaldırımlara 31 milyon lira harcadık dedik. Ama bunu 'Belediye Başkanı kaldırımlara 31 milyon lira para harcadı' diye manşet yaptı, günlerce yazdı, çizdi. Biz kaldırımlara 31 milyon lira harcamadık. Bunun bilinmesini istiyorum. Bizim şehir merkezindeki Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Ambaryolu, Bankalar Caddesi, Milli Birlik, Mecidiye, Dumlupınar ve Dervişpaşa Mahallelerinin kaldırımlarının tamamına 4,5 milyon lira civarında harcama yaptık. Israrla kamuoyunda kaldırımlara Belediye Başkanı 31 milyon lira harcama yaptı gibi bir imaj ortaya koymak için maalesef böyle bir iftiraya başvuruyorlar" dedi.
"TAŞLARIN TAMAMI YÜNTAŞ'DA ÜRETİLİYOR"
Şehir merkezindeki kaldırımların YÜNTAŞ tarafından üretildiğinin altını çizen Başkan Burhanettin Çoban, kaldırımlardaki işçiliğin kötü olduğuna yönelik yapılan değerlendirmelere de açıklık getirdi. Başkan Çoban; "Ben ve arkadaşlarım mahallelerdeki çalışmaları bizzat kontrol ediyoruz. Biz işçilik yüzde yüz doğru diye bir cümle asla kullanmadık, kullanmayız. Bir defa bu taş döşeme sistemi yeni ilk defa yapılıyor. Aynı şikâyetler hatırlayın Dumlupınar 2. Cadde yapılırken de yaptınız. ' Taş çok güzel, işçilik kötü' diye. Hizmete girdi, taşlar yerine oturdu ve bu şikâyetler bitti. Şikâyetler bittiği gibi diğer mahalle ve cadde sakinleri illa bizde Dumlupınar 2. Caddeye döşenen taşlardan istiyoruz diyorlar. Bunların hepsi bitecek. Müteahhitler, çalışma yaptıkları kaldırımlardan 1 yıl boyunca sorumlu. Biz bunların hepsinin bedellerini kesiyoruz. Düzeltme işlemlerini kendimiz yapacaksak bunun işçilik ve malzeme giderlerini kesiyoruz. Kesinlikle yanlış yapılan işçilik için bir bedel ödemiyoruz.
Bu kaldırımlar Türkiye'de hemen hemen ilk defa döşenen kaldırımlar. Kaldırımların dizaynı, renk seçimi, öngörüsü tamamen kendi arkadaşlarımız tarafından yapılıyor. Bizi başarısızlıkla suçlayamayanlar kamuoyunda 'bu taşları belediye yüksek fiyatla falanca kişiden veya firmadan alarak onlara rant sağlıyor' gibi iftiralar attılar. Arkadaşlarımız sahaya indiler vatandaşlarımız 'Belediye nerede bunları üretecek, firmadan alıyorsunuz, ambalajlara belediye etiketini basıyorsunuz. Bu taşları kimden alıyorsunuz, gerçekten belediye mi üretiyor" gibi soruyorlar. Bu tür söylentilere meydan vermemek için bilboardlara yazı astık. Taşların yüzde yüzü Yüntaş Fabrikasında üretilen taşlardır.
"İHALE VE SATIN ALMALARIMIZ HERKESE AÇIK"
Geçenler de bir partinin belediye başkan adayımız 'Taşları belediye üretiyor ama bu malzemeyi nereden alıyor' diyor. Beton parkenin üç ana malzemesi var. En önemli gider, çimento. Çimentoyu Afyon Çimento'dan alıyoruz. Agregayı yakın yerde olmasına rağmen kalite olarak en iyi agrega olarak daha fazla bedel ödeyerek Altıntaş'taki Malaklar firmasına ait ocağın taşını alıyoruz. Çünkü en iyi agrega laboratuar ölçümlerimizde bizim taşımıza uygun orası çıktı. Suyu ise fabrikamızda yer altı suyundan var oradan alıyoruz. Boyayı ise Ambaryolu'ndaki boyacılardan alıyoruz. Boyanın giderde yüzde 1'lik kalemi yok. Elektriği Tedaş'tan aldığımızı da unutmadan söyleyeyim!.. Belediyemizin ve Yüntaş'ın tüm ihaleleri, satın almaları, bırakınız yetkili insanları, alelade bir insan 'ben gelip şu dosyaya bakmak istiyorum' diyorsa herkese açık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu taşların tamamına talip ama biz bu fabrikayı Afyonkarahisarımızın güzelleşmesi için kurduk, önce Afyonkarahisar'ın ihtiyaçlarını giderelim, sonra diğer illere bakacağımızı söyledik.
 "ÇÖPTEN ELEKTİRİK ÜRETİYORUZ"
 Afyonkarahisar Belediyesi olarak ilk kez çöpten elektrik üretim tesisini faaliyete soktuklarını belirten Başkan Burhanettin Çoban AFJET'in ise jeotermalden saatte 2,8 megavat enerji üreteceğini bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi. Başkan Burhanettin Çoban "Afjet jeotermalden saatte 2,8 megavat enerji üretecek. Mitsubishi firması ile bu konuda görüşmelere başlandı. Çöplüğümüzde biriken gazlardan 1,5 megavat ile 2.1 megavat arasında elektrik üretiyoruz. Bu yıl Genel Merkezimiz örnek projeler adı altında bir yarışma düzenledi. Çöpten elektrik üretmeyi sunulacak bir proje olarak görmedim, Genel Merkeze sunmadık. Bolu Belediyesi bizden sonra çöpten elektrik üretimini yapmış sundu, birincilik ödülü aldı. 5 bin metrekarelik yeni pazaryerimizin çatısını güneş panelleri ile kapatıp, hem insanları yağmur ve güneşten koruyacak çatı yaparak, hemde güneş enerjisinden elektrik üretmeyi planlıyoruz." dedi.
 "ALT YAPI ÇALIŞMALARINDA ÇIĞIR AÇTIK"
Şehir merkezindeki trafik sorununa yönelik yapılan eleştirilere de değinen Başkan Burhanettin Çoban; battı çıktı projesini neden hayata geçirmediğini bir kez daha açıkladı. Afyonkarahisar'da yapılan alt yapı çalışmalarda bazı vatandaşlarımızca gösterilen sabrın ortada olduğunu dile getiren Başkan Çoban bir Maliye Kavşağı'na yapılacak bir battı çıktının iki yıl süreceğini ifade etti. Afyonkarahisar Belediyesi'nin yanı sıra Afjet ve Doğalgaz çalışmaları sırasında yapılan şikayetlerin ortada olduğunu söyleyen Başkan Çoban şöyle devam etti; 2009-2014 dönemi yer altı çalışmaları noktasında Afyonkarahisar için büyük bir çığırdır. Sadece Belediye olarak değil, 2009 yılında Dumlupınar ve Dervişpaşa Mahallelerindeki AFJET sisteminin ömrü ya bir- yada iki yıl kalmıştı. Hem bu şebekeyi 60 milyon liralık yatırımla sıfırdan yeniledik, hemde Afjet'in abone sayısını 4 binden 13 bine çıkardık. Esasen 4 bin abone de sıfırdan yapıldı. Neredeyse sıfırdan, 13 bin abonelik hat yapmış olduk.
 2009 yılında doğalgaz giden ev yada iş yeri sayısı 5 bin bile değildi, şu an 46 bin ev yada iş yerinin önünde doğalgaz var. Ancak bunun sadece 27 bin tanesi abone. 20 bin mesken yada iş yerinin önünde doğalgaz imkanı olduğu halde maalesef bu 20 bin ev yada işyerimiz doğalgaz almıyorlar. İçme suyu kanalizasyon, yağmur suyu gibi büyük yatırımlar yaptık. 18 mahallemizde kanalizasyon yoktu Cuma günü itibariyle hem kanalizasyon, hemde su bağlantılarımız bitti. Bunu yaparken ne yaşadığımızı sizler biliyorsunuz. Gazeteci arkadaşlarımız dahi bunu şikayet konusu yaptılar.
 "TRAFİK IŞIĞI VARSA KÖPRÜLÜ KAVŞAĞIN ANLAMI YOK"
Benim battı çıktı projem vardı. İki sene önce yapmayacağımı söylemiştim. Çünkü Trafik hocalarımızdan Ergün Gedizlioğlu hocamız başta olmak üzere buna karşı çıktı. Kesinlikle girme böyle bir şeye dedi. Örneğin Maliye Kavşağı'ndaki battı çıktı tam iki yıl sürüyor. Bizim insanımızın iki ay bile sabrı yok iki yıl ben nasıl sabredeceğim. Mümkün değil orada Afjet'in doğalgaz'ın hep ana hatları geçiyor. Bunların deplase edilmesi başka yere taşınması ciddi zaman alıyor. İki gün su kesintisine dayanamıyoruz. Belki 10 gün su kesintisi olacak. Bunları göz önüne aldığımız yapamadık. Köprülü kavşaktan çıkan bir aracın devamında ikinci bir köprülü kavşak yoksa yerine trafik ışığı varsa köprülü kavşağın hiçbir anlamı yok. Köprülü kavşakta asıl olan buymuş" diye konuştu.
 OTOPARKTAN GELECEK PARAYA İHTİYACIMIZ YOK
Son olarak ücretli otopark sisteminin trafiği keşmekeş hale getirmediğini bilakis birazcık rahatlattığını kaydeden Başkan Çoban; "Bana göre ücretli otopark uygulaması trafiği keşmekeş hale getirmiyor, bilakis birazcık rahatlatıyor. Şu an paralı otopark uygulamamız sadece Ambaryolu, Uzun Çarşı ve Belediyemizin önünde var. Ambarlu'na yaptığımız 400 araçlık otoparktan iki gün öncesi itibariyle 2013 yılı 10 aylık süre içerisinde 28 bin kişi ücretsiz faydalanmış. Yonca Camii yanına yaptığımız otoparkta araçlar 45 dakika ücretsiz, 2. Belediye Şehir Çarşısı altındaki otoparkta ise 1 saat ücretsiz ki; vatandaş ve esnafımız rahat etsin. İnanın esnafımız kendilerine gelen müşterinin aracını koyacak yer bulamadığını söyleyerek ücretli otopark uygulaması gidilmesi için bizzat bize geliyor. Biz bu sebeplerden dolayı orayı Ambaryolu'nu ihale ettik. Yoksa oradan gelecek paraya ihtiyacımız yok. Basın Caddesi- Tuz Pazarı- Saraçlar ücretli olmasına rağmen ihale etmedik. Ama şimdiden esnaf gelmeye başladı. Bugün saati bir liraya ilçelerde dahi ücretli otopark uygulaması yok.
 "MERKEZDEKİ CAZİBEYİ TAŞRAYA TAŞIYORUZ"
Şehir içindeki dar caddelerin, zamanında ileriye dönük ön görülmeyen planlamaların neden olduğu kanaatindeyim. Bugün hiçbir belediye başkanının Milli Birlik Caddesi'ni, Ambaryolu'nu, Kurtuluş Caddesini genişletmeye imkanı yok. Buna ne belediyenin gücü yeter, nede böyle bir şeye belediye başkanı girişebilir. Fırsat bulduğunuzda Güvenevler Mahallesini gezin ve planlamayı bir görün. Birde hemen yanı başındaki Örnevler Mahallesini bakın. Her iki mahalleyi tek bir yol ayırıyor. Birisinde öyle güzel caddeler ve kaldırımlar ayrılmış ki; çok geniş otopark sorunu yok. Birde Ambaryolu'na geçin bir araç park etmişse büyük bir aracın geçmesi ciddi manada zor. Bunlar tabii geçmişimizin planlama hataları bizde bu hataya düşmeden bitişik nizam yapılaşmayı yapmadık. Kaldırım ve caddelerimizi oldukça geniş tutmaya çalışıyoruz. Şehir merkezindeki cazibeyi biraz kenarlara kaydırıyoruz. Akarçay'da bunlardan bir tanesi. Bu sayede bu bölgedeki arsaların ne denli fiyatının arttığı, müteahitlerin bu bölgeye yoğunlaştığını şahit oluyoruz. Merkezdeki cazibeyi taşraya dağıtarak bu sorunu kısmen de olsa çözebileceğimizi ifade ediyorum" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi