Başkan Çoban 'belediyeciliği' anlattı

Ensar Vakfı Afyonkarahisar Şubesi tarafından bu yıl 6.sı düzenlenen 'Ramazan'da ikindi sohbetlerinin' ilk gününe konuşmacı olarak katılan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, "Tarihte ve Günümüzde Belediye Hizmetleri"ni anlattı.

Gelenek olduğu üzere tarihi Taş Medrese'de gerçekleştirilen program, Afyon Kocatepe Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Kadir Yıldırım'ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programın açılış konuşmasını ise Ensar Vakfı Afyonkarahisar Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler’e yaptı.

İKİNDİ SOHBETLERİ 6 YAŞINDA

İkindi sohbetlerinin kendileri için çok önemli ve farklı olduğunu ifade eden Ensar Vakfı Şube Başkanı Mustafa Güler, "Şubemizi, 30 Mayıs 2013'te kurduğumuzda hemen önümüzde Ramazan ayı vardı. Ramazan ayı içinde, Afyon'da bugüne kadar yapılmamış Taş Medresenin ruhuna uygun bir faaliyet yapalım diye düşündük. İkindiden sonra herkesin oruçlarının kemale erdiği bir vakitte sohbet etkinliği yapalım dedik. İlk etapta 10 sohbet planladık. Hemen ertesi yıl, halk tarafından kabul edildiğini görünce artık tüm Ramazan böyle bir faaliyeti icra etmeyi gerek gördük. İşte ikindi sohbetleri, o günden bu yana 6 yıla ulaştı" dedi. Vakfın faaliyetleriyle ilgili bilgi de veren Güler, ikindi sohbetleri açılışına katılan konuklara teşekkür ederek hayırlı Ramazanlar diledi.

"TOPLUM TARAFINDAN KABULLENDİĞİNİ GÖSTERİYOR"

Yine ikindi sohbetlerinin bir geleneği olduğu üzere, açılış programına katılarak kısa bir konuşma yapan Vali Mustafa Tutulmaz ise, Ramazan ayının toplumumuzun yeniden arınmasına vesile olan önemli ibadet aylarından biri olduğunu söyledi. Emeği geçenlere teşekkür eden Vali Tutulmaz, "Ramazan, bir taraftan dünyevi işlerlerle meşgul olurken, diğer taraftan uhrevi konulara zaman ayırabilmenin ayıdır. Ecdadımız tarih boyunca bunu bu şekilde yaşamış, Ramazan ayının rahmetini bereketini devamlı hissetmek adına okumalara ağırlık verilmiştir. Ensar Vakfı tarafından düzenlenen bu ikindi sohbetlerinin de 6 yıldır aralıksız devam ediyor olması toplum tarafından kabullendiğini gösteriyor. Bu tür sivil toplum kuruluşları; davranışları, hareketleri ve etkinlikleriyle toplumun şekillenmesine ve geleceğine yön verilmesinde önemli rol oynuyor" diye konuştu.

"SOHBETLERE KATILMAYA ÖZEN GÖSTERİYORUM"

Açılış konuşmaların ardından, söz sırası Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'a geldi ve Başkan Çoban, ikindi sohbetlerinin ilk gününde yaklaşık 45 dakika süreyle "Tarihte ve Günümüzde Belediye Hizmetleri"ni anlattı. Başladığı günden bu yana her Ramazan ayında ikindi sohbetlerine dinleyici olarak katılmaya özen gösterdiğini belirten Başkan Çoban, bu kez konuşmacı olarak katıldığı için ayrı bir heyecan yaşadığını söyledi. Sunumunu, "Belediyeciliğin Dünyada ve Avrupa'da doğuşu", "Selçuklu ve Osmanlı'da Belediyecilik" ve "Cumhuriyet Döneminde Belediyecilik" olarak üç ana başlıkta toplayan Başkan Çoban, kullandığı akıcı dille dikkat çekti.

"BELEDİYECİLİĞİN ALTIN ÇAĞI 20. YÜZYIL"

Avrupa'da belediyeciliğin 18. yüzyılda başladığını belirten Başkan Burhanettin Çoban, "Özellikle 18 yüzyıldan sonra sanayileşmenin de getirdiği kentleşme ihtiyacı ile 'belediyecilik kavramı' oluşmaya başlıyor. Ancak yine de o zaman yüzde yüz ihtiyaçmış gibi bakılmıyor. Belediyeler genelde, ara kurumlar olarak görülüyor. İşin ilginç yanı aydınlanma döneminde yerel yönetimlere ihtiyaç yok deniliyor. Hatta tamamen karşı çıkan görüşler oluyor. Ancak 18. yüzyıldan sonra Avrupa'da belediyecilik önem kazanmaya başlıyor. Devamında ise belediyeciliğin tam gelişimini sağlayıp altın çağını yaşadığı dönem ise 20. yüzyıl." dedi.

"ÜLKEMİZDE İLK BELEDİYE İSTANBUL ŞEHREMANETİ"

Selçuklu ve Osmanlı'da ise tarım toplumu olduğu için belediyelere ihtiyaç duyulmadığını kaydeden Başkan Çoban, "Ayrıca, Müslüman olduğumuz için biz de sadaka-i cariye kavramı çok yaygın. Bir yere cami mi yapılacak, kurs mu yapılacak, yol mu yapılacak, bu anlayış çerçevesinde hemen yapılıyor. Yine Selçuklu ve Osmanlı'da kadılar vasıtasıyla belediye hizmetlerinin bir bölümü yürütülmeye çalışılmış. Ayrıca çok yaygın olan loncalar ve vakıflar, bugün belediyelerin yaptığı bazı hizmetleri yerine getirmiş. Bugünkü gibi gerçek anlamda belediyecilik Tanzimat döneminden sonra kurulmaya başlıyor. Ülkemizde kurulan ilk belediye ise İstanbul Şehremanetidir" diye konuştu.

"1963 SONRASI HALK BAŞKANINI SEÇİYOR "

İlk belediye kanunun ise 1930 yılında hazırlanan 1580 sayılı Belediye Kanunu olduğunu söyleyen Başkan Çoban, bu kanunun ufak tefek değişikliklerle 2005 yılına kadar ülkemizde belediyelerin ana kanunu olduğunu ifade ederek, "Yine Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından 1963 yılına kadar; parti-devlet ilişkileri ve merkezi idarenin yetkileri elinde toplama isteği, 'her ne kadar adı belediye de olsa' seçimle gelmiş görevlileri yine göreve getirmiyor. O tarihe kadar Türkiye'de belediye seçimlerini olmadığını görüyoruz. Merkezi idare, kendi belirlediği meclis üyeleri arasından seçiyor. Bir ilin valisi, hem o ilin CHP il başkanı hem de belediye başkanı oluyor. 1963 yılından itibaren halk, hem belediye başkanını hem de meclisini kendi seçmeye başlıyor" ifadelerini kullandı.

"KAYNAKLARIN YERİNDE KULLANILMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Belediyelerin gelirleriyle ilgili, 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra, o günkü rejimin çıkardığı bugün hala yürürlükte olan 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun, belediyelerin gelirlerinin standarda bağlamasında önemli bir aşama olarak dikkat çektiğini dile getiren Başkan Çoban, şöyle devam etti: "Belediyelerde, kaynakların yerinde kullanılması çok önemlidir. Artık merkezi hükümette bu konuda tedbirler almaya başladı. İnşallah yasal düzenlemesi de gelecek. Belediyelerin en önemli işi yatırım harcamalarıdır. Bir belediyenin bütçesine baktığınız zaman, belediyenin durumunu anlayabilirsiniz. Çünkü bütçede, harcama kalemleri tek tek belirtilir. Burada yatırım harcamalarının, personel harcamaları ve cari harcamalardan daha fazla olmasına dikkat edilir"

Belde belediyelerinin personel harcamalarının çokluğu nedeniyle yatırım yapmakta zorluk çektiğini belirten Başkan Burhanettin Çoban, Türkiye'de belde belediyelerinin kapatılması gerektiğini savundu. 2014 yılında nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyelerin kapatıldığını hatırlatan Başkan Çoban, "Kapanan beldeler ilçeye bağlandı. Kendisine bağlanan beldenin borçlarından da sorumlu olan ilçeler, şimdi o borçları ödemekten canları çıkıyor. Bir belde belediyesinin 10-20 milyon lira borcu mu olur!.. Ama inanın öyle borcu olan belde belediyeler var. Devletimizin tez elden belde belediyelerini kapatması halinde çok ciddi bir gelir artışı olacağını tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

Taş Medrese'de gerçekleştirilen ikindi sohbetlerine, Vali Mustafa Tutulmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Basın İlan Kurumu Müdürü Selami Çalışkan, Belediye Özel Kalem Müdürü Mehmet Savaş, bazı sivil toplum kuruluşu ve derneklerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Haber Merkezi