BARO'LAR AFYON'DA TOPLANDI

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, 4. yargı paketine ilişkin, "Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, bunların önündeki birtakım engellerin kaldırılmasıyla ilgili düzenlemeler olduğu ifade ediliyor. Öyleyse sevindirici" dedi.
Afyonkarahisar'da bir otelde düzenlenen Ege ve Marmara Bölge Baroları Toplantısı'nın ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Coşar, 4. yargı paketiyle ilgili şu ana kadar TBB'nin görüşünün alınmadığını söyledi.
Paket kamuoyuna duyurulduğunda görüş bildireceklerini belirten Coşar, şöyle devam etti:
"Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, bunların önündeki birtakım engellerin kaldırılmasıyla ilgili düzenlemeler olduğu ifade ediliyor. Öyleyse sevindirici. Türkiye bir hukuk devleti ama sadece anayasada hukuk devleti yazması yetmiyor. Bunun günlük yaşama da intikal etmesi gerekir. Günlük yaşamımızda, mesleğimizi icra ederken karşılaştığımız hak ve özgürlüklerle ilgili birtakım sorunlar var. Bunların aşılması bizi sevindirir. Paket ağırlıklı olarak bununla dolu diyorlar. Bu da sevindirici."
-Uzun tutukluluk süreleri-
Coşar, uzun tutukluluk sürelerinin, uygulamadan kaynaklandığını öne sürdü.
Tutukluluğun yerine geçebilecek farklı durumlar bulunduğuna dikkati çeken Coşar, "Uygulamadaki anlayışın değişmesi gerekir. Hepimizi rahatsız ediyor. Tutukluluk bir tedbirdir, bunun cezaya dönüşmemesi gerekir. Yasama organı o konuyla ilgili üzerine düşeni bir ölçüde yaptı ama sorun uygulamadaki anlayışlardan kaynaklanıyor" diye konuştu.
Coşar, hakimlerin uzun tutukluluk süreleri yerine farklı enstrümanlar kullanma yolunu seçmesi ve anlayış değişikliğine gitmesi gerektiğini dile getirdi.
Danıştay 8. Dairesi'nin, TBB'nin meslek kurallarında yer alan "avukatların başları açık görev yapması" yönündeki düzenlemenin yürütmesini durdurmasına ilişkin kararını da değerlendiren Coşar, bu karara uyduklarını ve uymak zorunda olduklarını kaydetti.
 
Editör: Haber Merkezi