Balmahmut içme suyu projesi yapım işi başladı

Akdeğirmen Barajı'nın önümüzdeki yıllarda şehrin su ihtiyacını karşılayamama ihtimaline karşılık, daha önce sondaj çalışması yapılan Sinanpaşa ilçesi Balmahmut Köyü mevkiinde, “Termal Bölge ve Afyonkarahisar Merkez İçme Suyu Temini Yapım İşi” başladı.

Bölgede daha önce 12 adet sondaj kuyusu açılarak 420 lt/sn su elde edilmişti. Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılarak yapım çalışmalarına başlanan projede, iş kapsamında yapılacak olan su deposu, terfi merkezi, terfi hatları ile elektrik ve scada sistemiyle sondaj kuyularından elde edilen su, şehrimize ulaştırılıp halkın kullanımına sunulacak.

KURAKLIK BU PROJEYİ ZARURİ HALE GETİRDİ

Meteorolojik verilere göre ülkemiz ve ilimiz 2017 yılında son 44 yılın en kurak yılını yaşadı. Bu kuraklıktan dolayı Akdeğirmen Barajı tarihinde ilk defa yüzde 16'lar seviyesine geriledi. Bunun yüzde 10'u kullanılamayan ölü hacimdeki su olunca geriye yüzde 6'lık su kalıyordu, bu da 4-5 aylık su ihtiyacımıza tekabül ediyordu. Afyonkarahisar Belediyesi aylar öncesinden bu durumu ön görerek, Sinanpaşa İlçesine bağlı Balmahmut Köyü'nde böyle bir çalışmanın hazırlıklarını yaparak, projeyi hayata geçirme aşamasına getirmişti.

PROJE 14 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

Afyonkarahisar Belediyesi'nin yaşanılabilecek en kötü senaryoya göre hazırladığı proje; sondaj kuyuları, su deposu, terfi merkezi, terfi hatları, kuyu binaları tüm motopomplar, vana, vantuz, sanat yapıları, elektrik ve scada sistemiyle birlikte toplam 14 milyon mal olacak. Proje tamamlandığında; yedek olarak bekletilecek olan Balmahmut bölgesi kuyuları, ihtimaller dahilinde Akdeğirmen Barajının şehrin su ihtiyacını karşılayamadığı anda devreye girecek ve vatandaşlarımıza su sağlayacak.

Çalışmaları yürüten Afyonkarahisar Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, su kaynaklarının tükenmemesi amacıyla suyun tasarruflu kullanılması noktasında, gerekli hassasiyetin gösterilmesi halinde, hem su faturalarının düşeceğini hem de su tasarrufu sağlanacağını bildirdi.

Editör: Haber Merkezi