Bakan Vedat Bilgin, ATSO’da İş Dünyası İle Buluştu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. Ali Özkaya ve Av. İbrahim Yurdunuseven, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri; ATSO Meclis Üyeleri ve Meslek Komiteleri Üyeleri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

MADENCİLİKTE ÖNEMLİ PROJE

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, toplantının ilk konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser yaptı. Bartın’da yaşanan maden kazası dolayısıyla taziye dilekleri ile sözlerine başlayan Serteser, “Madencilik, ülkemizin ihracat ve istihdam sağlayan sektörleri arasında yer alıyor. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız olarak, madenciliğin ilimiz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız’a bağlı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın destekleri ile 2021 yılından itibaren Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliği Projesi’ni sürdürüyoruz. Proje çerçevesinde eğitim ve seminerlerimizin yanı sıra bir uluslararası çalıştay düzenledik, gazeteci Cüneyt Özdemir’in Youtube kanalında projemizi anlattık. Bu Perşembe günü de projemiz kapsamında ikinci uluslararası çalıştayımızı gerçekleştireceğiz. Projemize destekleri dolayısıyla Sayın Bakanımız nezdinde Bakanlık’ın ilgili personeline çok teşekkür ediyorum” dedi.

“HER KESİMDEN TAKDİR GÖRÜYOR”

Serteser, şöyle devam etti:

“İş dünyası, Bakanlık görevinizden önce de sizin makalelerinizi takip eder; görüşlerinizi açıkladığınız röportajları okur ve size değer verirdi. Bakanlık görevinizle birlikte iş dünyamız, sizinle daha çok temas etme fırsatı buldu. Özellikle hem işçi kardeşlerimizin, hem de işverenlerimizin taleplerini dinleyerek toplumsal dengeyi sürdürecek tedbirler alma yolundaki çalışmalarınızın her kesimden takdir gördüğünü biliyoruz. Asgari ücret, çalışanlarımızın hayat standartlarını korurken işverenlerimizin omzuna da haddinden fazla sorumluluk yüklememelidir. Devletimizin tarafları arasında dengeyi her zaman olduğu gibi kuracağına gönülden inanıyorum.”

İŞ DÜNYASI GÖREVE HAZIR

İş dünyasının istihdamı artırmak için göreve hazır olduğunu vurgulayan Serteser, “İş dünyamız, ülkemizin istihdamını artırmak için her zaman göreve hazırdır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz’in öncülüğünde daha önce katıldığımız istihdam seferberliğinde ilimiz de önemli bir rol almıştı. Cumhuriyetimiz’in 100’üncü yılını kutlamaya hazırlanırken ülkemizde işsizlik oranının en aza indirilmesi, ortak hedefimizdir. Bu çerçevede, istihdamı artırmak için yapılacak çalışmalara katılmayı bir görev olarak görüyoruz. İstihdam konusunda prim ve vergi teşvikinin artırılması hâlinde iş dünyası tahmin edilenden çok daha fazla iş kapısı açacaktır. Hükümetimiz’in iş dünyasının dertleriyle hemhal olup ortak aklı esas alan toplantılara imza atması, son derece sevindiricidir. Bu vesile ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgin’e ve tüm Bakanlarımız’a teşekkür ediyor; toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

EKONOMİDE ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLER

Serteser’in ardından kürsüye gelen Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı da Afyonkarahisar’ın istihdam durumu ve potansiyeli hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Yiğitbaşı, “Şehrimiz, çok çeşitli sektörlerde ulusal ve uluslararası ticarette lider konumundadır. Ülkemizin doğaltaş ihracatının 2021 yılında yaklaşık yüzde 12’sini oluşturan Afyonkarahisar mermerleri, özellikle ABD, Çin, Fransa ve Avusturalya gibi ülkelere ihraç edilmekte ve büyük ölçüde İscehisar ilçemizde yer alan mermer fabrikaları birçok hemşerimize iş imkânı sunmaktadır. Özellikle madencilik ürünleri, hububat, bakliyat, hayvansal gıda ve meyve-sebze mamullerindeki yüksek ihracat oranları, Afyonkarahisar’ın küresel ticaretteki payını her geçen gün artırmaktadır. Geçtiğimiz yıl 3.5 milyon dolardan fazla ihracat geliri kazandıran haşhaş, yılda ortalama 45 bin ton üretilen vişne, jeotermal seracılık tekniğiyle üretilen domates ve yılda yaklaşık 600 bin ton üretilen patates gibi gıda ürünleri ve ayrıca hayvan ve hayvansal gıda üretiminde yakalanan ivmeler, 2021 yılında şehrimizin toplam ihracatını 380 milyon dolardan fazlasına yükselterek Afyonkarahisar’ı Türkiye’nin ihracatta 36.şehri haline getirmiştir.

Birçok farklı iş alanında iş yeri, fabrika, ekime hazır arazi ve uzmanlaşmış iş gücüne sahip Afyonkarahisar, 2022 Haziran ayı verilerine göre çalışabilir nüfusunun yüzde 51,3’ünü işgücüne katmakta ve yüzde 6,9 işsizlik oranıyla Türkiye ortalamasının altında seyretmektedir. 14 binden fazla kayıtlı iş yerimizin şehrimize sunduğu iş imkânları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın yürüttüğü ve planladığı işe alım politikaları ve siz kıymetli iş insanlarının yakın gelecekte yaratacağı istihdam hareketleri sayesinde vatandaşlarımızın büyük bir kısmı kamu veya özel sektörde sürekli çalışma imkânı bulmaktadır” ifadelerini kullandı.

KADIN İSTİHDAMINDA ATAK

Vali Yiğitbaşı, konuşmasına şöyle devam etti:

“İŞKUR kapsamında, İstihdam Garantili Kurslar, Toplum Yararına Programlar ve İşbaşı Eğitim Programı gibi başlıklarda son yıllarda toplamda 141 kurs açılmış ve bu kurslara toplam 1291 vatandaşımız katılmıştır. Daha iyi bir haber vermek gerekirse, bu kurslara katılanların yüzde 60’ından daha fazlası kadındır. Bu veri de şehrimizde kadınların işgücüne katılımı ve istihdamı açısından önemli bir veri olarak önümüzde durmaktadır. Bunun yanında, yine İŞKUR tarafından yapılan ‘İşe Yerleştirme’ istatistiklerine göre, özel sektörde 9040 işe yerleştirme hedefi, 9468 kişi ile yüzde 110,73 oranında gerçekleşmiştir. Yine, özel sektörde kadınların işe yerleştirilme hedefi, 3205 kadınımızla yüzde 110 gibi yüksek bir oranla gerçekleşmiştir. Özel Sektörde de son yıllarda genç istihdamında toplamda 3387 kişi ile hedeflerimiz, tahmin edilenin üzerinde gerçekleşmiştir. Buna ilaveten, şehrimizde faaliyetlerini yürüten fabrika, otel ve ticarethanelerin yanı sıra, birçok farklı sektörden 2023 yılında yapımı tamamlanması ve açılması planlanan çok sayıda fabrika, otel ve entegre tesislerde yine çok sayıda hemşehrimizin istihdamı planlanmaktadır.”

BİLGİN, MADEN ŞEHİTLERİNİ ANDI

Toplantının son konuşmasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin gerçekleştirdi. Bilgin, “Bu toplantının önceden planlamış bir Afyonkarahisar toplantıları içinde çok önemli bir yeri var. Fakat bildiğiniz gibi cuma günü, yaşadığımız olay akşam benimde o günden itibaren hep Bartın’da Amasra’da hem ocak başında, hem cenazelerde hem de ailelerin ziyaretinde yaşadığımız çok hüzün bir olay. Allah kimseyi o tür bir şekilde imtihan etmesin. Yani bir babayı yavrusunu mezara verirken elinden tuttum mezarlıkta. Zor bir tablo. O olaydan sonra Afyon’da sizlerle buluşmanın bir hüznü var. Tekrar madende şehit olan kardeşlerimize rahmet diliyorum. Yaralı olanlara acil şifalar diliyorum” dedi.

BEYAZ BAYRAK PROJESİ UYGULANACAK

İşverenlerin de çalışanların da yanında olduklarını vurgulayan Bakan Bilgin, “Biz emekçileri koruyacağız, esnafı koruyacağız, çalışanları koruyacağız. Ben şöyle bir cümleyi sık sık söylüyorum; 'Biz sermaye düşmanı değiliz ama sermayenin emeğe düşmanlık etmesine asla izin vermeyiz'. Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi çalışma hayatıyla ilgili, iş hukukuyla ilgili bütün yasal mevzuatı bunun için çıkarmıştır. Biraz ertelediğimiz projemiz var. Beyaz Bayrak Projesi. Proje şu demek; bir işveren kamuya karşı sorumluluğunu yerine getiriyor, vergisini veriyor, işçilerin primlerini yatırıyor, bir de sendikası varsa o iş yerine 'beyaz bayrak', tıpkı otellerdeki 'mavi bayrak' gibi bir 'beyaz bayrak' takıyoruz. Kapısına da bir 'beyaz bayrak sertifikası' veriyoruz. Ona ayrıca ilave teşvik de sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

BAKAN BİLGİN AFYON’DAN ÖVGÜ İLE BAHSETTİ

Bilgin, ‘Afyonkarahisar’ denilince akıllara Kocatepe’nin geldiğini hatırlatarak şöyle devam etti:

“Afyonkarahisar o hatıraya layık bir şekilde ekonomide, üretim hayatında, toplumsal hayatını zenginleştirerek, her alanda kendisini Türkiye çapında hissettiriyor. Özellikle ihracatçı firmaların üretim, üretici firmaların, istihdam oluşturan firmaların her geçen gün hem niteliksel olarak geliştiklerini hem de ülkeye değer kattıklarını, değer transfer ettiklerini yaptıkları ihracat üzerinden görmenin sevincini de hissediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi