Bakan Kurum, “Prensibimiz hızlı olmak yerinde yapmak gönül rızası”

Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin yapılacağı Mısri Mahallesi’ndeki hak sahibi vatandaşlarımızı Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ile buluşturdu.

Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, Geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’u Afyonkarahisar’a davet ederek hak sahiplerinin projeye ilişkin detayları, ilk ağızdan dinleyeceğini söylemişti. Belediye Başkanımızın Mehmet Zeybek’in bu daveti üzerine şehrimize teşrif eden Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, projeye ilişkin detayları yaptığı sunumla anlattı.

“MİLLETİMİZİN RIZASI OLMAYAN HİÇBİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEDİK”

19 yıldır milletimizin istemediği hiçbir projeye başlamadıklarına dikkat çeken Bakan Kurum, “Mısri Mahallesi’nde de Türkiye’nin tüm illerinde de duruşumuz bu olmuştur. Bu duruştan asla ve asla vazgeçmeyeceğiz” diye net konuştu.

Bakan Kurum; "Eğer ki hak sahiplerimizden % 50 ve üzeri vatandaşımız bu projenin yapılmamasını isterse Biz buna da hazırız. Taleplerinizi ofisimize bildiriniz. Haziran ayı sonuna kadar süre tayin edelim. Bu süre zarfında kararınızı verin. Eğer ki %50’den 1 fazla kişi yapılmasın derse yapmayız. Bu imar planı ile sizleri serbest bırakırız. Bu imar planını onaylarız ve siz müteahhitlerle görüşürsünüz. Bu bölgeye bundan başka bir imar planı uygulanamaz. Vatandaşımıza rağmen, hiçbir iş yapmadık, yaptırmadık bundan sonraki süreçte de yapmayacağız." dedi.

Bu süreçte masanın her iki tarafında da durduklarına ifade eden Bakan Kurum; “Amacımız acil öncelikli, riskli dediğimiz binalardaki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini teminat altına almak. Bunu yaparken de masanın iki tarafında da oturduk üç prensip belirledik. Hızlı yapacağız, yerinde yapacağız, gönüllü yapacağız dedik…Vatandaşlarımızın taleplerini hep dikkate aldık. Bu taleplere baktığımızda ise kendi yerinde kalmak istiyor ve mağdur olmak istemiyor” dedi.

506 KONUT, 152 DÜKKÂN ÜRETİLECEK

Yapı ve arsa değerlerinde yapılan düzenlemelere de değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,”Birinci etap için 70 adet 1+1, 222 adet 2+1, 214 adet ise 3+1 olmak üzere toplam 506 konut üreteceğiz. Yine projemizde 152 ticari üniteden toplamda 658 tane bağımsız bölüm üretiyoruz. Daha önce yapılan çalışmalarda, sizlerle yapılan görüşmede arsa değerlerinin ucuz olduğunu, buna ilişkin yapı değerlerinin yükseltilmesi gerektiğini ifade ettiniz. Bir daha çalıştırdık, arkadaşlarımızı… Bu çerçevede eski yıllardaki sürecimizi bugünün şartlarına göre güncellenmiş haliyle; önceki yapılan çalışmalarda 400 TL ile bin 700 TL olan arsa değerlerimizi, 800 TL ile 3 bin 500 TL arasına çıkardık. Yapı ile alakalı ise binalarınıza ilişkin daha önce bin 1000 TL değer tespiti yapılan değerleri ise 2 bin 100 TL’ye çıkardık” dedi.

ORTALAMA ÖDEME PLANLANI AÇIKLADI

Ortalama rakamlarla ödeme planını da açıklayan Bakan Kurum; “Projemizin 280 milyon TL maliyeti var. Yaklaşık 160 milyon TL’ye bu projeyi sübvanse ediyoruz. Kalan kısma ilişkin “ben burada kalmak istiyorum, yeni evlerden almak istiyorum” diyen ve 1+1 daireye sahip olmak isteyen vatandaşlarımız ortalama 125 bin lira, 2+1 daireler için 150 bin lira, 3+1 daireler için 175 bin lira borçlanacaklar. Bu rakamlar ortalama rakamlardır. Yüzde 10’u aşmasını müsaade etmeyecek şekilde TÜFE’ye endeksli olarak 180 ay boyunca 690 lira ile 970 lira arasında vatandaşlarımızın aylık taksitleri olacak. Kira yardımı için 1000 TL, taşınma yardımı için 2000 TL belirledik. Kiracılar sadece taşınma bedelinden faydalanabilecek. Mülk sahipleri hem kira yardımından hem taşınma yardımından faydalanabilecek. Bu süreçte hiçbir şekilde vatandaşlarımızın mağdur olmasını istemiyoruz.

“VATANDAŞLARIMIZA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ”

Hak sahibi vatandaşlarımızın mutlu olacağı ve rıza göstereceği projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kuru son olarak sözlerini şöyle tamamladı;” Bazı arkadaşlar “ben niye bu kadar ödüyorum, bittiği zaman bu alanın değeri, dairenin değeri ne olacak” diye düşünebilir ancak, Belediyemizle sahada yaptığımız çalışmalar neticesinde bu bölgede bu proje çerçevesinde biten 3+1 dairenin 700 bin TL’den aşağı olmayacağını öngörüyoruz. Bizde birileri gibi “bunları size yapacağız, hiçbir desteğimiz olmayacak bol keseden atmaya devam edeceğiz” anlayışı yok.

Eğer vatandaşlarımız istiyorsa, rıza gösteriyorsa, devlet olarak gerekli her türlü desteği biz kendilerine vereceğiz. Hata varsa hatamızı düzeltmeye razıyız. Bizler dönüşüm bittiğinde hak sahibi vatandaşlarımızın mutlu olduğu bir proje olsun istiyoruz. Şimdiden Mısri Camii Kentsel Dönüşüm Projemizin size ve Afyonumuza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Editör: Haber Merkezi