Bakan Günay, Müze İnşaatını İnceledi
Afyonkarahisar'da TOKİ aracılığı yapılan modern müze inşaatında incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, inşaat alanında yüklenici firma yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Şubat ayında teslim edilmesi planlanan müzenin yüklenici firma yetkililerinden eksiksiz olarak teslim edilmesini isteyen Bakan Günay, inşaatın temniz bir şekilde teslim edilmesi için bitim süresinin gerekirse uzayabileceğini söyledi.
İncelemelerinde Bakan Günay'a, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile birlikte daire müdrleri eşlik ederken, Bakan Günay, müzenin 2013 yılında açılacağını kaydetti. Müzenin Afyonkarahisar halkı ile birlikte şehir dışı ve yurt dışından gelecke insanların hizmetine sunulacağını söyleyen Bakan Günay, "Afyon Türkiye'de yeme içme kültürünün ve termal turizmin çok önemli merkezlerinden birisi haline geldi. O bakımdan hızlı gelişen bir şehir bu müzede havaalanının da yardımıyla Afyona büyük değerler katacak" diye konuştu.
YURT DIŞINA KAÇIRILAN ÇOK ÖNEMLİ TARİHİ ESERLER YURDA GERİ DÖNÜYOR
Tarih eser kaçakçılığı ile mücadele ve yurt dışında bulunan tarihi eserlerin yurda geri getirilmesi konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Bakan Günay, 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan ve halen Almanya'da bulunan, Karun Hazineleri'nin en değerli parçalarından birisi kabul edilen Kanatlı Denizatı Broşu'nun 2013 yılı içerisinde Türkiye'ye getirileceğini belirterek şöyle konuştu: "Önümüzde ki bazı hukuki süreçlerden sonra bu eseri Türkiye'ye getireceğiz. Gelince onu geçici olarak Ankara Etnografya müzesinde sergileyeceğiz. Uşak Müzesi tamamlanınca yerine gidecek. Gelene eserlerimizi Anadolu Medeniyetleri müzesinde sergiliyoruz. Ana daha sonra her eser ait olduğu yere gidecek. Bizde bu topraklarda dünyanın görebileceği ve beğenebileceği sergi mekanları oluşturuyoruz. 2012 ve 2011 yılından bu yana geçmiş dönemlerde yurt dışına kaçırılan çok önemli tarihi eserler yurda geri dönüyor. Eski yıllar olduğu gibi son yıllarda yurt dışına kaçırılışmış, iddialı ve görkemli, eserlerimiz yurdumuza geri dönmeye başladı. Bu konuda kamu kurumlarımız ile birlikte uluslararası polis teşkilatı Interpol, Dışişleri ve İç İşleri Bakanlığımız ile birlikte kararlı bir şekilde çalışıp konuyu takip ediyoruz. Yurt dışında Türkiye'ye gelmesi gereken çok tarihi eserimiz var. Bazıları ne yazık ki önceki dönemlerde Türkiye'nin tarihini koruma konusunda çok bilinçli olmadığı dönemlerde bazı eserlerimiz bir fermanla, bir antlaşma ile yurt dışına götürülmüş. Biz şuanda Türkiye'den her hangi bir belgeye dayanmadan çalıntı olarak yurt dışına götürüldüğü saptanmış olan eserleri geri istiyoruz ki, onlarında sayıları çok fazla.
SON 5 YIL İÇERİSİNDE GETİRDİĞİMİZ ESER SAYISI 3 BİN 700 Ü GEÇTİ
Dünyada bazı koleksiyoncular ve yeni müze açma isteğinde ki türevi zengin insanlar tarihi eser kaçakçılığı piyasasını teşvik ettiğinin de altını çize Bakan Günay, "Ama Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan gibi komşu ülkelerin dikkatli takibi ile bu piyasa kurutulmaya başladı. Ama tabii bu konuda gizli örgütlenmeler ile piyasa oldukça derin. Biz ısrarlı, kararlı ve sabırlı bir şekilde konuyu takip ediyoruz. Bu konuda özellikle son yollarda Türkiye çok daha dikkatli yurt dışına fazla tarihi eser kaçırma olayları yaşanmıyor. Eski yıllarda ne yazık ki içeride güvenlik birimleri bu konuda dikkatli değildi hem de yurttaşlar işin öneminin farkında değillerdi ama şimdi bu konuda büyük bir bilinç oluştu. 450 yıllık Bursa Yeni Şehir Sinanpaşa Camiinden çalın İznik Çinilerimizi geri getirdik. Başka gelmesini beklediğimiz çok sayıda tarihi eser var. Son 5 yıl içerisinde getirdiğimiz eser sayısı 3 bin 700 ü geçti. İnşallah bu yılda ülkemizi getirmeyi düşündüğümüz hayalini kurduğumuz birçok tarihi eser olacak. Bu müzeleri yapmak bu eserleri getirmenin alt yapısını oluşturuyor. Avrupa bize bu eserleri nerede sekileyeceksiniz diyordu. Ama şimdi ben büyük bir özgüvenle göğsümüzü kabartarak sizlerin müzelerinden daha güzel müzeler yapıyoruz diyorum. Sizlerin müzeleri eskidi biz gelişen Türkiye'de, bu gelişmeyi hayatın her alnına yaymaya çalışıyoruz ve çok daha güzel müzeler yaparak eserlerimizi sergileyeceğiz. Bir anlamda bu çalışmalar elimiz güçlendiriyor" diye konuştu.
Bakan Günay, incemelerinin ardından beraberindekiler ile Afyon Güral Termal Otel'e geçerek burada bir süre işadamı Nafi Güral ile görüştü ve daha sonra Afyonkarahisar'dan ayrıldı.
 
Editör: Haber Merkezi