Bakan Eroğlu ve Vali Tutulmaz Çay ve Bolvadin’de Temel Attı Açılışlar Yaptı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali Mustafa Tutulmaz Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve diğer kurumlar tarafından inşa edilecek olan ve tamamlanan 20 adet tesisin temelini attı ve açılışlar gerçekleştirdi.

Bolvadin ve Çay İlçelerinde düzenlenen törenlerde temeli atılan ve açılışları yapılan tesislerin toplam yatırım maliyeti 104 milyon TL’dir.

Toplu temel atma ve açılış törenlerine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İlçe Kaymakamları, Orman ve Su İşleri Bakanlığının Bölge Müdürleri, İlçe ve Kasaba Belediye Başkanları, İl müdürleri ile vatandaşlarımız katıldı.

Bolvadin’e 87 Milyon TL’lik Yatırım

Törende OGM tarafından yapılacak ağaçlandırma ve ormancılık çalışmaları, Adalet Bakanlığı’nca inşa edilen Bolvadin Adalet Sarayı, Bolvadin Belediyesi tarafından inşa edilecek Konak Alaca Konutları Dönüşüm Projesi ile Heybeli Termal Jeotermal Alt Yapı Yenileme Projesinin temeli atıldı. Bakan Eroğlu ve Vali Tutulmaz aynı törende Alkaloid Fabrikası Su Arıtma Tesisi, İlçe Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası, Özburun yol ve kaldırım inşaatı işlerinin yanı sıra belediye projelerinden oluşan 8 tesisin daha açılışını gerçekleştirdi. Temeli atılacak ve açılışı yapılacak 15 adet tesis 87 milyon TL’ye mal edilecek.

Çay’a 17 Milyon TL’lik Yatırım

Bolvadin’den sonra Çay’a geçen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali Mustafa Tutulmaz Çağlayan Parkı’nda düzenlenen törende DSİ yatırımı 2 adet taşkın koruma tesisi ile OGM yatırımı ağaçlandırma ve ormancılık çalışmalarının temelini attı. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nca inşa edilecek Eskişehir-Konya Hattında yapılan 8 Adet Sayding İşinin de temeli atıldı. Yine aynı törende İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tamamlanarak hizmete sunulan Çay Çok Programlı Lisesi’nin açılışı yapıldı. Bu tesisler içinde 17 milyon TL harcama yapılacak.

İl Genelinde Sekiz Yüzün Üzerinde Yatırım Devam Ediyor

Temel atma ve açılış törenlerinde konuşan ve İl genelinde sekiz yüzün üzerinde yatırımın devam ettiğini vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “İlimizin her köşesinde nisan yağmurları gibi bir yatırım sağanağı var. Her bir köşede ayrı bir hizmete şahitlik etmekteyiz. Bu hizmetlerin bir kısmına temel atmış oluyoruz, bir kısmının da hizmete sunulmasına hep beraber şahitlik ediyoruz. Bugün itibariyle ilimizin her bir köşesinde sekiz yüzün üzerinde yatırım devam etmektedir. Dört yüz yirmi üç köyümüzün olduğu bir ilde şu anda sekiz yüzün üzerinde yatırımın ne anlam ifade ettiğini açıkça hepimiz görmekteyiz. Afyonkarahisar’ımız artık en uç köşesine kadar eğitiminden sağlığına, altyapısından yatırımın her alanına kadar her gün değişik bir yatırımla baş başadır. Bunları bize sağlayan başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, değerli Bakanımız, milletvekillerimiz, bürokratlarımız olmak üzere herkese huzurlarınızda teşekkürü bir borç biliyoruz. Bir diğer hususta bugün temeli atılan ve hizmete giren termal tesislerimizle ilgili yatırımlardır. Malumunuz olduğu üzere termal ile ilgili olarak ilimizde 4 ayrı bölge turizm alanı olarak tespit edilmiştir. Bunlardan birisi de Heybeli’dir. Ama Heybeli diğer üçüne göre bugüne kadar biraz geride kalmıştır. Değerli başkanımızın çalışmaları ile beraber inşallah ağır ağır bizlerin de desteğiyle bu bölge daha da ön plana çıkmaya başlayacak ve hak ettiği başarıyı, hak ettiği seviyeyi inşallah hep beraber yakaladığını göreceğiz. Bunun bizim ilimiz açısından önemi büyüktür. Çünkü şu anda 4 bölgenin 3’ü çok iyi gidiyor. Buranında aynı hıza kavuşmasını canı gönülden diliyoruz. Bu tesislerin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

İlimizin Yüzde 50’si Sulanabilir Arazi Konumunda

Tarım ve hayvancılık noktasında yapılan yatırımlarla önemli kazanımlar sağlandığına değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “İlimizin en önemli geçim kaynaklarından birisi tarım ve hayvancılıktır. Tabii bunun yanında termalimiz, mermerimiz var. Gıda sektöründe önemli bir konumdayız. Ancak Çay ilçemiz için en önemli gelir kaynaklarından birisi tarım ve hayvancılıktır. Şimdi yapılan bu yatırımlarla, barajlarla yeraltı sulamalarıyla ürün 1’e 5 ile 1'e 10 kat arası fark ederek üretiliyor ve aynı şekilde vatandaşımıza kar olarak dönüyor. Bunda Sayın Bakanımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Şu anda ilimizin neredeyse % 50’si sulanabilir arazi konumundadır. Bu bizim ölçeğimizdeki bir vilayet için çok önemli bir miktardır. Sulama arttıkça hem ürünün kalitesi artıyor, hem de değeri artıyor. Batılı gelişmiş ülkelere baktığımızda tarımda da ileri olduklarını görüyoruz. Bir Hollanda'yı ele aldığımızda sanayisi çok ileri ama aynı oranda da tarımda, hayvancılıkta ileri. Biz de artık ülkemiz olarak her alanda geliştiğimiz gibi hayvancılıkta da tarımda da önemli bir gelişme kaydettik. Bunu da açıkça buralarda da çok rahat bir şekilde görmekteyiz. Milli Eğitim'in 24 derslikli Okulu'nun açılışını da bugün burada yapıyoruz. Diğer yatırımların yanında bu eğitim hizmetinin de hayırlı uğurlu olmasını, Çay’ımızın eğitimin seviyesini daha iyi, daha üst düzeylere çıkarılmasına vesile olmasını diliyorum. Temeli atılan ve hizmete sunulan yatırımların hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Afyon’da ki en yüksek barajı Çay’a yaptık

Proğramda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: “Bugünde elimiz boş gelmedik. DSİ ve OGM’nin önemli yatırımları var. Artık ormanlar sizin. Her şey emrinizde. Ulaştırma Bakanlığının da yatırımı var. Ulaşımı rahatlatmak adına projesi var. Eskişehir-Konya Hattında 8 Adet Sayding İşinin temeli atılacak. Afyon’da ki en yüksek barajı Çay’a yaptık. Genel Müdürüm çalışmaları yakından takip ediyor. Her engele rağmen barajı yaptık. Suyu tutuyoruz, taşkınlar önleniyor, Çay ve civarına menba kalitesinde su veriyoruz. Ayrıca sulama maksatlı da hizmet veriyor. Arıtma Tesisi de Çay Barajı ile birlikte bitecek. Önümüzdeki dönemde şifalı sular içeceksiniz” dedi.

İlk Tarım Köyünü Çay’da Kurduk

Sulama sistemlerini modern hale getirdiklerini söyleyen Bakan Eroğlu: “Selevir Barajı ve Sulaması tahrip olmuştu. Bana bu barajı onarmak için çiftçiler yüzde 50 biz ödeyelim diğer kısmı siz tamamlayın dediler. Ancak daha sonra çiftçiler vazgeçti. Biz de çiftçilerimiz için bu barajı geri ödeme almadan yaptık. Artık sulama sistemlerini modern hale getireceğiz. Bilgisayar kontrolü ile sulama yapılacak. Çay’da ilk defa tarım köyü de kurduk. En iyi yolları buraya yaptık. İnşallah önümüzdeki dönemlerde de yatırımlarımız devam edecek. Dünyada 10 mega proje var, bunun 6’sı Türkiye’de. Devletimiz her türlü yatırımı yapıyor. Ben emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Şimdiden bayramınızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Her iki ilçemizde düzenlenen törende ayrıca orman köylülerinin kalkındırılması maksadıyla 20 aileye gelir getirici tür, 10 aileye ORKÖY sertifikası ve 2 köye de çok maksatlı yangın söndürme tankeri Bakan Eroğlu, Vali Tutulmaz ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.

Temel atma ve açılış programlarında Orman Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşlara fidan ve tıbbi aromatik bitki çayı dağıtıldı.

Editör: Haber Merkezi