Bakan Eroğlu, Türkiye'nin Hava Raporunu Sundu
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ilk kez Türkiye’nin hava durumunun sunumu yaptı. Bakan Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde bu haftanın, gelecek haftaların ve önümüzdeki birkaç ayın sıcaklık ve yağış tahminlerini, harita eşliğinde aktardı. Önümüzdeki Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri sıcaklık ve yağışta önemli bir değişiklik beklenmediğini belirten Eroğlu, cumartesi gününden sonra sıcaklıklarda 6 ile 10 derece kadar düşüş ve yurt genelinde karla karışık yağış ile don uyarısında bulundu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, gözlem sistemlerinin kapsamını yurt geneline yaymak için istasyon ve radar sayısını artırmaya devam ediyor. Bu kapsamda 7 radar sisteminin daha kurulması için protokol imzalandı. Genel müdürlük binasında gerçekleşen imza törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu da katıldı.
Meteoroloji ağının genişletilmesi konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Eroğlu, Bakanlığın hedefleri içerisinde dünyanın ilk 7’si arasında yer almak olduğunu belirtti. Eroğlu, 2013 yılında 350 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 27 adet deniz otomatik gözlem istasyonu, 5 adet havaalanı otomatik gözlem istasyonu, 15 adet seyyar gözlem istasyonu, 1 adet seyyar yüksek atmosfer gözlem istasyonu, 1 adet seyyar x-band radar ve 2 adet deniz radar istasyonunun kurulduğunu ifade etti.
7 YENİ RADAR İSTASYONU İLE KAPSAM GENİŞLENİYOR
Bugün de 7 tane radar istasyonu için imza atıldığını belirten Eroğlu, önceden radarların genelde sadece kıyı kesimlerde kurulduğunu ama küresel iklim değişiklikleri dolayısıyla erken uyarı sistemlerinin öneminin ortaya çıktığını söyledi. Eroğlu, kurulacak bu radarlarla Afyonkarahisar’dan Sivas’a kadar ülkenin tamamının kapsama altına alınacağını bildirdi. Erken uyarı sisteminin önemini vurgulayan Eroğlu, yağışların birimi, taşkınlar, don, sel gibi durumlarda erken uyarı ile can ve mal kaybının önlendiğini kaydetti.
EN YÜKSEK YAĞIŞ 8 AĞUSTOS’TA
Erken uyarı konusunda yüzde 95 dolaylarında bir tutarlılık sağladıklarını anlatan Bakan Eroğlu, ilk kez sunum eşliğinde yağış ve sıcaklık değerlendirmesi yaptı. 1 Ekim 2012 ile 30 Eylül 2013 tarihleri arasında yağışlarda artış yaşandığını aktaran Eroğlu, harita üzerinde yağışın fazla düştüğü bölgeleri gösterdi. 2013 yılında günlük en yüksek yağış miktarının 204,6 kilogram ile 8 Ağustos’ta gerçekleştiğini kaydeden Eroğlu, bu miktarın hemen hemen yıllık yağışın üçte birine tekabül ettiğine işaret etti.
2013’ÜN EN DÜŞÜK SICAKLIĞI ERZURUM’DA, EN YÜKSEK SICAKLIĞI CİZRE’DE
2013 yılı sıcaklık değerlendirmesi de yapan Eroğlu, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ortalamalar civarında seyreden sıcaklıkların, diğer aylarda 1-3 dereceler arasında bir artışın saptandığını ifade etti. Yine yıl içerisinde en düşük sıcaklığın ise -31.5 derece ile Ocak ayında Erzurum’da gerçekleştiğini belirten Eroğlu, Temmuz ayında 44.6 derece ile en yüksek sıcaklığın Cizre’de görüldüğünü dile getirdi.
BAKAN EROĞLU HAVA DURUMU SUNDU
Bakan Eroğlu, daha sonra bir meteoroloji uzmanı gibi haftalık hava tahmini sundu. Eroğlu, bu haftanın hava raporu hakkında bilgi vererek, hangi bölgelerde yağış ve buzlanma beklendiğini aktardı. Daha sonra aralık ayının raporunu paylaşan Eroğlu, bu ayın ikinci haftasında sıcaklığın tüm yurtta ortalamanın altında seyredeceğini, üçüncü haftada yine ortalamanın altında olacağını, son hafta da sıcaklığın bazı bölgeler hariç yine uzun yıllar ortalamasının altında olacağını bildirdi.
Yağışlarında ikinci hafta kuzey ve doğu bölgelerde ortalamaların üzerinde olacağını, üçüncü ve dördüncü haftalarda ortalama civarlarında olacağını belirten Eroğlu, daha sonra 2014 yılı tahminlerini aktardı. Eroğlu, Güneydoğu, Doğu Anadolu'nun batısı ve kuzey doğu bölgesinde ortalamaların 0,5 ile 1 derece daha yüksek olacağını belirterek, yağışların ise ortalamalar civarında olması beklendiğini ifade etti.
BAKAN’DAN KAR VE DON UYARISI
Bakan Eroğlu, yanına çağırdığı meteoroloji uzmanı ile birlikte bu hafta ve hafta sonunda beklenen sıcaklık konusunda detaylı bilgi verdi. Buna göre, önümüzdeki Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri sıcaklık ve yağışta önemli bir değişiklik beklenmezken, Cumartesi gününden sonra sıcaklıklarda 6 ile 10 derece kadar düşüş bekleniyor. Yurt genelinde karla karışık yağış uyarısında bulunuldu.
Eroğlu’nun sıcaklık ve yağış değerlendirmesinin ardından 7 radar istasyonu ile ilgili firmalarla protokol imzalandı. Eroğlu, imza öncesinde ihaleyi kazanan firmalarla süre pazarlığı da yaptı. Eroğlu, pazarlıktan kazançlı çıkarak, 2014 yılında öngörülen 2 adet radar kurulumunu 3’e çıkarttı ve tümünün kurulum tarihini de 1 Ekim 2016 tarihi saat 16.59 olarak belirledi.
Editör: Haber Merkezi