Bakan Eroğlu, “TADİKİ ŞAHANE”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sultandağı kirazı için belirlen ismin “TADİKİ “ olduğunu belirterek, kirazın sakinleştirici etkisi olduğunu "Evlerde de hanımefendiyle kavga etmek istemeyenler, bu kirazdan bir miktar bulundursun diyorum" dedi.
Eroğlu, bakanlıkta düzenlenen, Sultandağı Kirazı Markalaşması ve Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şu anda dünyada enerji konusunun ön planda olduğunu ancak 20-30 yıl sonra gıda arzının en önemli konular arasında yer alacağını söyledi.
Türkiye'yi gıda üretim ve ihracat üssü haline getirmek gerektiğini belirten Eroğlu, bu kapsamda Hükümet olarak gıda ve hayvancılık konusuna büyük önem verdiklerini aktardı.
-Kiraz ihracatının yüzde 30'u Sultandağı'ndan-
Afyonkarahisar'ın, gıda ürünleri üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Eroğlu, teknolojik sera uygulamasına başladıklarını ilde üretilen domateslerin dünya piyasalarına ihraç edildiğini kaydetti.
Modern sulama sistemlerine geçilmesi için bakanlığı ile Afyonkarahisar İl Özel İdaresi'nin 227 bin dekarda çalışma yürüttüğünü bildiren Eroğlu, 450 bin dekar arazide kapalı sistem modern basınçlı sulama gerçekleştirmeyi hedeflediklerini aktardı.
Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinin, kiraz konusunda çok önemli bir adım attığını kaydeden Eroğlu, "0900 Ziraat" adıyla Türk ziraat mühendislerince geliştirilen kiraz türünün burada yetiştirildiğini, bugün Türkiye'nin ihraç ettiği kirazın yüzde 30'unun Sultandağı'nda üretildiğini anlattı.
-"Türkiye her alanda marka yaratmalı" -
Markalaşma olmadığı için Afyonkarahisarlı üreticilerin yeterince kazanç sağlayamadıklarına dikkati çeken Eroğlu, Sultandağı kirazının marka olması için atılan adımın önemine işaret etti.
Gıda, tekstil ve sanayi başta olmak üzere her alanda markalar yaratılması gerektiğine işaret eden Eroğlu, "En iyi çıkan sular bizde. Ama bakıyoruz, marka ismi vermeyeceğim bir Fransız markası, 5 dolara, 10 dolara su satıyor. Halbuki bakıyorsunuz, içiyorsunuz ama tadı tuzu yok. 'Ah nerede bizim Afyonkarahisar Kızılay maden suyu' diyorum, 'Ah nerede bizim menbaa sularımız' diye hayıflanıyorum" şeklinde konuştu.
-"Sakinleşmek isteyenler kiraz yesin"-
Lifli bir meyve olan kirazın, sindirim sistemi için faydalı olduğunu, antioksidan özelliğine ve yüksek vitamin değerine sahip bulunduğunu belirten Eroğlu, "Bilhassa gözler için son derece faydalı. Yani ben bu yaşta gözlük takmadan şey yapıyorsam Sultandağı kirazına borçluyum, teşekkür ediyorum" dedi.
Kirazın sakinleştirici özelliği bulunduğunu ifade eden Eroğlu, "Dün bir şeye kızdım ben, masaya yumruğu vurdum falan. Baktım biraz sonra bizim elemanlar bir tabak Sultandağı kirazıyla geldiler. Yarısını yedim, yarısın yiyemedim. Belki ertesi gün kızarsam bir şeye o zaman yerim diye. Evlerde de hanımefendiyle kavga etmek istemeyenler, bu kirazdan bir miktar bulundursun diyorum" diye konuştu.
 
Kirazın uykuya da düzene soktuğunu anlatan Eroğlu, yatmadan önce Sultandağı kirazı yenilmesini tavsiye etti.
-"Tabii ki Tadiki, Tadiki şahane, Tadiki efsane"-
Sultandağı kirazı için belirlenen marka ismi olan "Tadiki"nin, iki tat anlamına geldiğini anlatan Eroğlu, bu kirazı dünyaya tanıtacaklarını belirterek,
"Dünyanın en iyi en sevilen kirazı, tabii ki Tadiki, Tadiki şahane, Tadiki efsane" şeklindeki sloganı okudu.
Eroğlu, konuşmasının ardından Sultandağı kirazı yiyerek, kameralara görüntü verdi.
Tadiki markasını yaratanmarka isim uzmanı BYKANBER sembolik ödül çekini veren Eroğlu, daha sonra misafirlere ve basın mensuplarına Sultandağı kirazı ikram etti.
Tanıtım toplantısına Ak Parti Milletvekili Sait Açba, CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İGM Başkanı Salih Sel, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek, Bakan müşaviri Zekeriya Aslan, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar da katıldı.
Editör: Haber Merkezi