Bakan Eroğlu, Şuhut'ta iki tesisin temelini attı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, memleketi Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde, Şuhut İlim ve Kültür Merkezi ile Halk Eğitim Merkezi'nin temel atma törenine katıldı.

Şuhut Vakfı'nın öncülüğünde ve Kolin İnşaat'ın desteği ile hayata geçirilecek olan Şuhut İlim ve Kültür Merkezi'nin temel atma töreninde konuşan Bakan Veysel Eroğlu, ilçeye çok faydalı olacak bir hizmetin temeli attıklarını söyledi.
Şuhut'ta bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, kendisine destek veren hemşerilerine de teşekkür etti.
Şuhut İlim ve Kültür Merkezi'nin temelinin atmanın kolay olmadığına değinen Bakan Eroğlu, binanın yapımına destek veren Kolin İnşaat'a teşekkür etti.
Eroğlu, "İnşallah Cenab-ı Allah, bu hayrın karşılığını cennette köşkler vererek lütfeder. Her kim ki insanların faydası için birtakım hizmetler yaparsa, bu hizmetlerden insanlar, hayvanlar, bütün mahluklar faydalandıkça hayır ve hasenatı kendisi ölse dahi hayır defteri kapanmaz. Buna sadakayı cariye denir. Kolin İnşaat'ın sahiplerine de Cenab-ı Allah bu tür insanlardan eylesin" dedi.
Şuhut Vakfı'nın kuruluş sürecini de anlatan Eroğlu, vakfın Şuhutlulara hizmet edeceğini kaydetti.
Vakıf tarafından güzel nesiller yetiştirmek için Şuhut İlim ve Kültür Merkezi'nin kurulduğunu dile getiren Eroğlu, “Şuhut Belediye Başkanımız da bu binayı tahsis etti. Burası tamamen hayır için kuruldu. Şuhutlulara yardım için kuruldu. Şuhutluların, Afyonkarahisarlıların çocuklarına hizmet vermek için kurulan bir vakıf. Bu vakfa hizmet verenlere teşekkür ederim” diye konuştu.

Bir ziyaretinde kendisine çiçek vermek için gelen kız çocuklarının Kur'an Kursu istediklerini anlatan Bakan Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu kızlarımıza o zaman da anlattım. Bu bina içerisinde 60 tane kızımızın yatacağı, 5 yıldızlı otel kapasitesinde her şeyin olduğu bir alan yapılacak. Burası kızlarımıza ayrılacak. 120 kişi kişilik de erkekler bölümü olacak. Burada sadece yatılı olarak 180 kişi eğitim görmekle kalmayacak, Şuhut ve Afyonkarahisar'daki bütün ortaokul ve lisede okuyan kızlarımız, erkek çocuklarımız gelip buradaki kütüphaneden yaralanacak. Burada sohbetler edecek, buralarda hoş ve güzel vakitler geçirecekler. Burası herkese açık.”
Şuhut ve Afyonkarahisar için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirten Bakan Veysel Eroğlu, “Şuhut için Afyonkarahisar için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu tesislerin hayırlı olmasını diliyorum. Bugün sadece buranın değil, aynı zamanda bilindiği gibi Şuhut Halk Eğitim Merkezi'nin de temeli atılıyor. Çok güzel bir proje yapıldı. Şuhut için büyük bir kazanç. Eski halk eğitim merkezinin çökmekte olduğunu gördüm. Yeni bir halk eğitim merkezi istediler. Bizden istediler, biz de tamam dedik. Temelini atıyoruz, yıldırım hızı ile yapılacak. Adliye binamızın da temeli en kısa zamanda atılacak” dedi.
“Temeli atılan Şuhut İlim ve Kültür Merkezi, 180 öğrenci kapasiteli olacak” diyen Bakan Eroğlu, "Toplam 5 katlı ve 6 bin 838 metrekare kapalı alana sahip olacak. Merkezde derslikler, mescitler, kütüphane, internet odaları, yemek salonlarıyla, yatakhaneler yer alacak. Gençlere ve kadınlara yönelik meslek edindirme kurslarının verileceği merkezde, ayrıca hafızlık eğitimi de verilecek” dedi.
Şuhut İlçesine 9 yılda yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Bakan Eroğlu, 9 yılda Şuhut İlçesinde destan yazıldığını ifade etti.
DSİ’den Şuhut İlçesine 39 milyon 70 bin TL’lik yatırım yapıldığını söyleyen Eroğlu, Şuhut İlçesine yapılan sulama projeleri sayesinde 71 bin 640 dekar arazinin suya kavuştuğunu belirtti.
Bakan Eroğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Sulama projeleri Ağzıkara Baraj ve Sulaması, Akyuva Göleti ve Sulaması, Ortapınar Göleti ve Sulaması, Balçıkhisar Şehit Nurullah Oymak Göleti ve Sulaması, Kayabelen Göleti Sulaması Rehabilitasyonu, 6 adet Yer altı Sulama Şebekeleri ve Yer Altı Sulama Şebekeleri 1,2,3,4,5’inci kısım.”
Şuhut Ağzıkara Baraj ve Sulamasının 364 günde tamamlandığını ifade eden Bakan Erğlu, Ağzıkara Barajının Türkiye’de bitirilen en hızlı proje özelliğimi taşıdığını söyledi.
Şuhut’un İçme Suyu problemini de çözdüklerini belirten Eroğlu, Halkın kaliteli ve sağlıklı su tüketmesini sağlamak amacıyla içme suyu arsenik arıtma tesisi yaptıklarını ifade etti.
“26 kilometrelik eski içme suyu şebekesi yenileniyor” diyen Bakan Eroğlu, “Toplam maliyeti 2 milyon TL’ye mal oldu. Kesintisiz su temini için 275 Kilovat güce sahip jeneratör kuruldu. Karacaören İçme Suyu İshale Hattı 40 Kilometre uzunluğunda 600 bin TL, Karadilli İçme Suyu Tesislerinde yılda 410 bin metreküp içme suyu sağlandı ve menba kalitesinde su temin ettik” diye konuştu.
Toplam maliyeti 3 milyon TL’ye mal olan 17 Taşkın Koruma Tesisi yaparak Şuhut İlçesini Taşkın Zararından koruduklarını ifade eden Bakan Eroğlu, son 9 yılda, 1 milyon 974 bin fidan dikilerek 16 bin 450 hektar sahanın ağaçlandırıldığını söyledi.
Erozyonla mücadele için bin 842 hektar alanda ağaçlandırma yapıldığını ve 17.6 hektar sahayı özel ağaçlandırma için tahsis ettiklerini aktaran Bakan Eroğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Şuhut Fidan Üretim Merkezinde yılda 500 bin fidan üretiyoruz. Alım garantili fidan üretimi sayesinde 282 üretici 3 milyon 303 bin fidan ürettik.”
Temeli atılan Şuhut Halk Eğitim Merkezi ise, 2 bin 713 metrekare alanda inşa edilecek. Merkezde anasınıfı, spor salonu, kadınlar lokali, atölyeler, derslikler, kütüphane ve sergi salonu bulunacak.

Bakan Eroğlu, temel atma törenlerinin ardından ilçede iftar yemeğine katıldı.
İftar yemeğinde Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü prof. Dr. Mustafa Solak, Şuhut Kaymakamı Eyüp Çalışır, Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş yer aldı.
Editör: Haber Merkezi