Bakan Eroğlu, STM Festivalinin Açılışını Gerçekleştirdi.
İlimizde mermer alanındaki değişimi ve gelişimi ulusal alanda tanıtmak ve mermer sektörünün gelişmesini sağlamak amacıyla 08 – 11 Mayıs 2014 tarihleri arasında Afyonkarahisar fuar alanında gerçekleştirilecek olan Stone Tech Machinery Festivalinin açılışı Bakan Eroğlu tarafından yapıldı.
Mermer, Maden, Doğaltaş ve Makine Teknolojileri fuarının açılışına Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun yanı sıra Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, bölge ve il müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, iş adamları ve birçok davetli katıldı.
Açılış konuşmaları sırasında kürsüye gelen Bakan Eroğlu; “Evvela bu festivalin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Ben de bu mermer fuarına çok önem veriyorum ve Afyonkarahisar programımı da bu fuara göre yaptım. Afyonkarahisar mermer bakımından çok önemlidir. Bizler mermercilerimize ve diğer iş adamlarımıza sonsuz destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Türkiye’de üç grup insan var, birincisi çok üreten az tüketen, ikincisi ürettiği kadar tüketen ve üçüncüsü de hep tüketen yani asalaklar. Hep üreten insanlar Türkiye’nin yükünü omuzlamaktadırlar. İşte bu tür insanlara minnettarız. Herkes üretmeli, istihdam oluşturmalıdır. Bizler de böyle insanların önlerini açmaya çalışıyoruz. Türkiye işte bu tür insanlar sayesinde istediği hedeflere ulaşacaktır. Zaten Türkiye’nin son yıllardaki ihracatı çok büyük miktarda artmıştır. 2002 yılında 36 milyar dolarlık ihracatımız, son yıllar da 153 milyar dolarları aştı. Gerçekten iyi bir mesafe kat ettik. Tabi bu yeterli değil, 2023 yılında ihracatımızı 500 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz. Afyonkarahisar’da büyük bir potansiyel var. Mermer, termal su ve çok önemli gıda maddeleri bulunmaktadır. Afyonkarahisar’ın da kendi hedeflerine ulaşacağından eminim. İscehisar’da yeni bir maden suyu kaynağı bulundu. Bu anlamda Afyonkarahisar Türkiye’nin cazibe merkezi haline gelecektir.”dedi.
Dünyaca ünlü Afyon Beyazı mermerinin özelliğine değinen Bakan Eroğlu; “Renk ve kaliteye sahip olan bu mermerimiz de radyasyon yok ve dünyanın her yerine ihraç edilmektedir. Afyonkarahisar çok zengin ve çok önemli yeraltı kaynaklarına sahiptir. Bu da bize çok büyük mutluluk ve gurur veriyor. Afyon Kocatepe Üniversitemizde mermer sektörüne çok önemli katkılar sağlıyor. Gelişmeleri takip ederek daha önemli çalışmalara imza atıyorlar, kendilerini yürekten kutluyor ve teşekkür ediyorum. Türkiye’de ara eleman sıkıntısı var. Ama Afyon Kocatepe Üniversitemiz ara eleman ihtiyacımızı karşılıyorlar, bu anlamda da kendilerini tebrik ediyorum.”dedi.
Konuşmasında mermer ihracatına da değinen Bakan Eroğlu; “Mermercilerimizi yakaladıkları bu büyük başarıdan dolayı kutluyorum. Özellikle mermer ve makineleri alanında 2012 yılında yaklaşık 159 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında ise bir önceki yıla göre %14 artışla 180 milyon doları aşmıştır. İnşallah bu rakam daha da artacaktır. 2013 yılında toplam 252 milyon 500 bin dolar doğal taş ihracatı gerçekleşmiş, 2012 yılına göre %7,3 artış göstermiştir. Bu başarının sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizim ihracatlarımızı Çin, Amerika, Hindistan ve Fransa takip etmektedir. İnşallah bu başarı daha da artacaktır. Burada ki mermerler blok halinde satılıyor. Bizler bu blokların işlenerek satılması taraftarıyız. Bu uğurda da Sayın Başbakanımız olmak üzere bizlerde sektörün destekçisi olacağız.”dedi.
Afyonkarahisar’da bir müjde veren ve ilk kez burada açıkladığını ifade eden Bakan Eroğlu; “Biliyorsunuz madenle ilgili izinler Başbakanlıktan çıkıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız, MİGEM ve Başbakanımız ile yaptığımız görüşmemiz sonucunda maden izinlerinde çok büyük zaman kaybı önlenecektir. Artık maden izinlerini gerekli şartları taşıması halinde bir gün bile bekletilmeden alacaklar. Bende bunun için özel gayretler harcıyorum. Bu anlamda Stone Tech Machinery Festivalinin Afyonkarahisar için hayırlı ve uğurlu olmasını diler, emeği geçenlere çok teşekkür ederim.”dedi.
Açılış konuşmaları sonrasında başta Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali İrfan Balkanlıoğlu olmak üzere fuarın açılmasına destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara plaketleri verildi.
Üç gün sürecek olan festival Bakan Eroğlu, Vali Balkanlıoğlu ve protokol üyelerinin mermer makineleri stantlarını gezmeleri sırasında firma temsilcilerini tebrik ederek, hayırlı bol kazançlar temennisinde bulundular.
Editör: Haber Merkezi