Bakan Eroğlu, “2012 Yılında Meydana Gelen 837 Adet Orman Yangınını Kısa Sürede Söndürdük”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2012 yılında Türkiye genelinde 837 adet orman yangını meydana geldiğini ve bütün yangınların kısa sürede söndürüldüğünü söyledi.

Yangınlara müdahale süresinin 15 dakikaya indirildiğini belirten Bakan Eroğlu, böylece yangınların büyümeden söndürüldüğünü, dolayısıyla yangından zarar gören alanın en alt seviyeye çekildiğini ifade etti.

-“Ormanları 776 kuleden 24 Saat İzliyoruz”

Orman yangınlarıyla mücadele için bütün tedbirlerin alındığını ve orman teşkilatının her türlü yangına karşı teyakkuzda olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, “Ormanları yangınlara karşı 776 kuleden 24 saat izliyoruz. 11 bin 515 işçiden oluşan müdahale ekibi orman yangınlarıyla mücadele etmek için hazır vaziyettedir. Kara organizasyonunda ise toplam 5 bin adet araç kullanıyoruz. Hava araçları olarak da 29 helikopter, 14 yangın söndürme uçağı ile 6 adet CL-215 tipi amfibik uçak olmak üzere toplam 49 adet hava aracını yangına hassas bölgelerde konuşlandırdık. Ayrıca bütün hava ve yer araçlarını Araç Takip Sistemi ile donattık ve Yangın Harekat Merkezinden görülür ve yönetilir hale getirdik. Artık ben odamdan bile yangın esnasında o yangına müdahale eden aracın koordinatını, hızını aracın sürücüsünün bilgilerini telefonunu biliyor ve müdahale edebiliyorum. Orman teşkilatımızın çabaları sayesinde 2012 yılında şu ana kadar orman yangınları ile mücadelede çok başarılı bir durumdayız. 2012 yılında 837 adet yangın meydana gelmesine mukabil sadece 2.150 hektar orman alanı zarar görmüştür. Teşkilatımızı bu gayretli çalışmalarından dolayı kutluyorum” diye konuştu.

Bakan Eroğlu, ‘’Yangından zarar görmüş alanların yılı içerisinde ağaçlandırıldığını ve bir metrekarenin bile başka maksatlı kullandırılmadığını, bu yılda zarar gören bütün alanların sonbaharda tekrar ağaçlandırılacağını söyledi. Ayrıca orman yangınlarını önlemeye yönelik kısa adı YARDOP olan “Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesis Projesi”ni uyguladıklarını ifade ederek bu proje ile yangına birinci derece hassas olan alanlarda yangının çıkması ve yayılması engellenmeye çalışılmaktadır. Yangınla mücadelede Dünya lideri olmak için Antalya’da eğitim merkezi kurulduk. Akdeniz’in en büyük ve en modern Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi’nde yangın işçilerine, orman mühendislerine ve diğer ülkelere orman yangınları ile mücadele eğitimi verilecek’’ dedi.

Ülkemizin bulunduğu Akdeniz Havzası ülkelerinde her yıl çıkan çeşitli sayıda orman yangını neticesi yılda ortalama 5 yüz bin hektar orman alanı tahrip olduğunu ve bu alanlarla birlikte önemli mal ve can kayıplarının meydana geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ülkemiz bu bölgede orman yangınları ile mücadelede en başarılı ülke konumundadır. Nitekim orman yangınları konusunda zaman zaman komşu ülkelere de söndürme çalışmalarında destek verilmektedir. Akdeniz ülkelerinin yanan ormanlık alanı ve ülke ormanları oranına bakıldığında ülkemizin bu mücadeledeki başarısı açıkça öne çıkmaktadır” diye ifade etti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, yangınların büyük kısmının insan kaynaklı olduğunu hatırlatarak, hava sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde bahçe içi anız temizliği yapılmaması, anız yakılmaması, piknik ve ormanlık alanlarda ateş yakılmaması ve yangın görüldüğünde Alo 177 ihbar hattının aranması hususlarında vatandaşları uyardı.
Editör: Haber Merkezi