ATSO’dan Şehitlikler ve Kocatepe’ye Ziyaret

ATSO’nun Hazırladığı Büyük Taarruz Ve Büyük Zafer’in 100. Yıl Etkinlik Takvimi Kapsamında Şehitlikler Ve Kocatepe Ziyaret Edildi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan ve Mart ayında kamuoyuyla paylaşılan Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in 100. Yılı Etkinlik Takvimi kapsamında, ATSO heyeti Afyonkarahisar Hava Şehitliği, Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliği, Kocatepe Kitabesi ve Anıtı, Şuhut Atatürk Evi ile Şuhut Keşkek Evi’ni ziyaret etti.

Heyette ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci ve eşi Dilek Merdivenci, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve eşi Feyza Serteser, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Meslek Komiteleri’nin Üyeleri, Disiplin Kurulu Üyeleri, TOBB Afyonkarahisar Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları Başkan ve İcra Komiteleri Üyeleri ve eşleri ile ATSO personeli ve basın mensupları yer aldı.

Alan Kılavuzu, araştırmacı-yazar Hasan Özpınar’ın rehberlik ettiği program, Afyonkarahisar Hava Şehitliği’ni ziyaretle başladı. Özpınar’ın Hava Şehitliği hakkında ayrıntılı bilgi vermesinin ardından ATSO heyeti, şehitlerin kabirlerini ziyaret etti.

Programın ikinci durağı Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliği oldu. Özpınar, burada yaptığı açıklamada yurdun dört bir yanından, hatta şimdi ülke sınırı içinde yer almayan bölgelerden de birçok şehidin kabrinin bu bölgede görülebileceğini kaydetti.

Program çerçevesinde Büyük Taarruz’un başladığı Kocatepe’deki kitabe ve anıt ziyaret edildi. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ile ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, Kocatepe’de basın açıklaması yaparak Büyük Taarruz’un 100’üncü yıldönümünü kutladı.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün, tarihimizin büyük bir sıçrama noktası olan İstanbul Fethi'nin yıldönümünü gururla kutlarken; tarihimizin büyük başka bir dönüm noktası olan Büyük Taarruz ve Büyük Zafer'i büyük bir saygıyla hatırlıyoruz.

Cumhuriyetimiz'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün övgüyle bahsettiği Fatih Sultan Mehmet'i, Akşemseddin Hazretleri’ni, Afyonkarahisar'ın manevi önderlerinden ve Akşemseddin Hazretleri’nden el alan Abdurrahman Mısri Hazretleri'ni, Afyon'u imar eden Gedik Ahmet Paşa'yı ve bu toprakları vatan yapan ecdamızı da rahmetle anıyorum.

Büyük Taarruz ve Büyük Zafer, 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a ayak basması ile başlayan Milli Mücadelemiz'in kesin sonuca ulaşarak bağımsızlığımızın tescil edilmesidir.

1921'de, 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi'nde düşman ordusunun durdurulmasının ardından bir yıl süren hazırlık evresinden sonra, 26 Ağustos 1922'de Büyük Taarruz başlamıştır.

Başkomutan Gazi Paşa'nın dehası ile düşman orduları çaresiz bırakılmış, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ile Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa muharebe planını eksiksiz uygulamıştır.

Büyük Taarruz ve ardından kazanılan Büyük Zafer, bir milletin sınırlı kaynaklarla da olsa azim ve inançla zorlukları aşabileceğini gösteren büyük bir destandır.

Kadını erkeği, genci yaşlısı bir olmuş; vatanın istiklali ve istikbali için beraber mücadele etmiştir.

Bugün Kocatepe’ye gelirken önce Hava Şehitliğimiz’i ziyaret ettik.

Büyük Taarruz'dan bir ay önce, 24 Temmuz 1922'de Akşehir'den havalanarak Afyon'un güneyinde keşif uçuşu yapan Hava Üsteğmen Pilot Cemaleddin ve Hava Astsubayı Reşit Bahaeddin, iki Yunan uçağının saldırısına uğramış, hava çarpışmasında Yunan uçaklarını düşürmeyi başarmıştır.

Fakat uçakta cephane bittiği sırada gelen iki Yunan uçağının saldırısı sonucunda Gazlıgöl civarında düşerek şehit olmuşlardır.

Ruhları şad olsun.

Yine belirlediğimiz güzergâhta, Yüzbaşı Agâh Şehitliği’ni ziyaret ettik.

27 Ağustos 1922'de, 12'nci Tümen 36'ncı Piyade Alayı 6'ncı Bölük Komutanı Yüzbaşı Agâh Efendi, komutasındaki 150 Mehmetçik ve Sinoplu Üsteğmen Feyzullah ile birlikte düşman kuvvetlerinin içerisine kadar dalmış ve düşmana ağır kayıplar verdirdikten sonra, Feyzullah Efendi ve 101 Mehmetçik ile birlikte kendisi de şehit düşmüştür.

Ruhları şad olsun.

Bugünkü programımıza, Kocatepe’deki basın açıklamamızın ardından Şuhut’taki Atatürk Evi ziyaretini ekledik. Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcimiz ve Afyonkarahisar Milletvekilimiz Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun Orman ve Su İşleri Bakanlığı döneminde ihya ettiği Atatürk Evi, o zor yollara şahitlik etmesi bakımından son derece önemlidir. Sayın Bakanımız’a ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

İlimizin her karışında Milli Mücadelemiz’in izi vardır. Sinanpaşa Ovası’na bakan Reşat Çiğiltepe Şehitliği, İscehisar’ın Doğanlar Köyü’nde bulunan Giresunlular Şehitliği ile keşfedilmeyi bekleyen pek çok şehitlik, Kurtuluş Savaşı Destanı’nı bizlere anlatır.

Bu kutlu zaferde Afyonkarahisar’ın üstlendiği rolü, Gazi Paşa şöyle özetlemiştir:

‘Afyonkarahisar, son büyük zaferin kilidi oldu. Esası oldu. Afyonkarahisar, tarihî mücadelemizde unutulmaz bir parlak sahifeye maliktir.’

Büyük Taarruz hazırlıklarının yapıldığı, Büyük Taarruz sonrasının yönetildiği, Cumhuriyet’in kazanıldığı topraklarda yaşamaktan; bu şehre hizmet etmekten gurur duyuyoruz.

Büyük Taarruz ve Büyük Zafer'in 100. yılının dolu dolu geçmesini, kutlama programının tüm yıla yayılmasını arzu etmiş, 2021 yılındaki değerlendirmelerimizde de bu arzumuzu sıkça dile getirmiştik. 2022 yılının başlaması ile birlikte bu doğrultuda etkinlik takvimi hazırladık.

Bu çerçevede Mart ayındaki Meclis toplantımızın hemen ardından Büyük Taarruz ve Büyük Zafer Etkinlik Takvimimiz’i açıkladık ve Anma Konseri düzenledik.

Bugün Kocatepe’deyiz.

Haziran ayında Anıtkabir’e çıkacağız.

Temmuz, Ağustos, Eylül ve Aralık aylarında Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’e yakışan etkinlikler gerçekleştireceğiz.

Biliyoruz ki Milli Mücadelemiz’i anlatmak, şehitlerimizi anmak için ne yapsak eksik kalır.

Allah, vatanın bağımsızlığı için canlarını feda eden kahramanlarımızın mekanlarını Cennet eylesin.

26 Ağustos, şanlı tarihimizin anahtarıdır.

Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ın komutasındaki ordumuzun Malazgirt Zaferi’ni kazanarak Anadolu’yu bizlere ebedi yurt olarak açmasının yıldönümüdür.

26 Ağustos, aynı zamanda yakın tarihimizin en önemli zaferinin ilk adımıdır.

Alparslan’dan Atatürk’e büyük hizmetler yapan devlet adamlarımızı, vatanımız için hayatlarını feda eden şehitlerimizi, bu uğurda gazi olup vefat eden büyüklerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.

Basın açıklamamızı takip ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.”

Serteser’in ardından kürsüye gelen ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci de basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bakın biz bugün, yeni toplu taşıma araçları ile Kocatepe’ye çıkarken güçlük çektik. 100 yıl öncesinin şartlarında, askerlerimizin kimisi yürüyerek, kimisi at üzerinde bu coğrafyaya hakim olmuş ve işgale karşı büyük bir mücadeleye girmiştir.

Zorluklar karşısında azmin zaferinin örneği olan Kocatepe, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün o ünlü düşünceli pozu ile simge hâline gelmiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşımız’ın kesin sonucu Büyük Taarruz ve ardından kazanılan Büyük Zafer ile belirlenmiştir.

Ne mutlu ki 100 yıldır aynı ruh ve heyecanla, Kocatepemiz’e, Cumhuriyetimiz’e, şehitlerimize, gazilerimize ve Atatürkümüz’e sahip çıkıyoruz.

Atatürk’ün, silah arkadaşlarının, cepheye su taşıyan ninelerimizin, sıhhiye görevi yapan görevlilerin, askeri başarı kazanan komutanlarımızın ruhları şâd olsun.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in 100. Yıldönümü dolayısıyla açıkladığımız etkinlik takvimini uyguluyoruz. Mart ayındaki Meclis toplantımızın ardından kamuoyuyla paylaştığımız etkinlik takvimimize bazı eklemeler de yaptık.

Dileğimiz, Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in 100. yıldönümünün genci yaşlısı ile, kadını erkeği ile, tüm vatandaşlarımız tarafından coşkuyla kutlanmasıdır.

Bu konuda farkındalık oluşturabilirsek, geleceğe daha güvenle bakacağımız gibi Kocatepe’nin tanınırlığını artırarak ilgiyi bu topraklara çekebileceğiz.

Atatürk’ün askeri zekası ve karizmasının birleştiği, sarışın bir kurt olarak tasvir edildiği Kocatepe’den sizleri selamlıyor; Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in 100. yılını büyük bir gururla kutluyorum.”

Konuşmalardan sonra Alan Kılavuzu, araştırmacı-yazar Hasan Özpınar, Kocatepe’nin önemini ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Afyonkarahisar’ın Büyük Zafer’deki konumu hakkındaki görüşlerini aktardı. Buradaki program, birlikte İstiklal Marşı’nın okunması ile sona erdi.

Program çerçevesinde Şuhut’taki Atatürk Evi de ziyaret edildi.

Program, Şuhut Keşkek Evi’nin ziyaret edilerek hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi