ATB Başkanı Mühsürler, "OSB’yi acilen büyütmek gerek"

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Organize sanayi bölgesinin acilen büyük yatırımcıları cezbedecek şekilde büyütülmesi gerektiğini söyledi.
Konuyla ilgili olarak YEHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mühsürler, son dönemde yükselişe geçen saman fiyatlarından, yatırımcının üreticiyi yönlendirmesine, OSB’ye ve Afyon’a yapılması gereken yatırımlara kadar bir çok konuya değindi.
Saman fiyatlarını sadece Türkiye değil, tüm dünya arttığını belirten Mühsürler, "Bu durum dünya genelinde yaşan kuraklıktan kaynaklanıyor. Geçen yıla oranla dünya genelinde buğday üretiminde yüzde 40 varan bir azalma var. Haliyle saman üretiminde de aynı şekilde bir düşüş söz konusu. Bu sıkıntılar sadece Türkiye yaşanan bir durum değil dünya genelinde olan bir durum. Türkiye de tarım alanlarının babadan çocuklara aktarıldıkça parçalandı ve küçüldü, üretimdeki temel sorunlar da bundan kaynaklaniyor" dedi.
Mühsürler, söyle konustu:
"Arazilerim çok ufak. Avrupa’daki gibi değil, en fazla 30 dekar, 20 dekar, 3 dekar, 5 dekar… İvedilikle bu arazilerin birleştirilip tekrar tapu üzerinde en az 50 dekardan aşağı olmamak kaydıyla bütünlenmesi gerekli bu verimin arttırılması için gerekli. Bu gün her evde bir traktör var bunlar ciddi masraflar. Bunarlı ortadan kaldırarak üreticiyi güçlendirmeliyiz. Tarım bakanlığını bu konuyla ilgili pilot olarak birkaç bölgede çalışmaları var. İnşallah başarılı olur’."
Samanin alternatifinin slaj oldugunu belirten Mehmet Mühsürler, "Samanın zaten hayvana hiçbir faydası yok sadece midesini dolduruyor. Saman yerine slaj kullanılmalı. Slaj alanlarını ivedilikle arttırmalıyız. Ama bu noktada üreticimizde de hatalar var. Sulama konusunda hiçbir sıkıntı yok devlet bu konudaki teşviklerini sürdürüyor. Biz bugün bir yılda bir ürün almak yerine Sakarya gibi bir yılda nasıl 2-3 ürün alabiliriz onlara bakmamız gerek. Barajlarımızın göletlerimizin artması afyon’a çok büyük fayda sağladı. Ben bu kanaatteyim. Ve elimizde imkanlarımız bu kadar artmışken bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Ancak ülke genelinde verilen hayvan başı teşviklerin devam ettirilmesi kanaatindeyim’’ diye ifade etti.
Çiftçilerin toprak analizi yaptırmalı gerektiğini belirten Mühsürler, "Toprak analiz laboratuvarları, Tarım il Müdürlüğü ve ziraat odalarının da çiftçiyi yönlendirmesi gerekiyor. Her şeyi devletten beklememek gerekiyor. Yani bu gün toprak analiz laboratuvarları üyelerine dersin ki gel kardeşim sana bedava toprak analizi yapıyorum. Sen bu toprağında ne ekersin yonca mı ekersin slaj mı ekersin, arpa mı olur buğday mı, fiğ mi bu şekilde yönlendirmek lazım. Mesela Ziraat odaları benim için çok anlamlı bir konu başkan bir makamda oturuyorsa ben bunu yapacağım arkadaş denilmesi lazım. Ama sözde değil de özde yapılmalı’’ diye konuştu.
Patates üreticilerinin sorunlarına da değinen Mühsürler, söyle devam etti:
"Patates de en büyük sıkıntımız depolama tesislerimizin olmaması. Bugün Niğde, Nevşehir bölgesini arazileri patates de sıkıntı yaratmaya başlayınca bizim bölgelerimize yönlendirildi. Mesela bir Şuhut, Sandıklı patatesi mükemmel hem cips hem de diğer üretimler için. Örneğin benim en büyük hayallerimden birisi Afyon’da üç dört tane dağların altına tünel kazılıp buralara patates depoları inşa etmek. Patates depolamam tesislerinin burada ivedilikle kurulması lazım. Normal patates depolarda yüzde 15-20 fire verirken Nevşehir’in depolarında yüzde 2-3 fire veriyor. Burada ki üreticilerimiz tohumluk patateslerini gidiyor Nevşehir’de ki depolara depo ediyor. Burada o depolar olsa bu gün Tarım Kredi Kooperatifleri devletin nasıl arpa, buğday ve bakliyat alıyorsa bunları da alıp depolayabilir."
Afyon’a yeni dondurulmuş gıda fabrikalarını yapıldığı, ancak bu 2 fabrikanın yeterli olmadığını söyleyen Mühsürler, "Bizim Organize Sanayi Bölgemiz (OSB) yeterli değil. Geçtiğimiz günlerde bu durumu Belediye Başkanımıza ve Bakanımıza da ilettik, inşallah 4 OSB milyon metre kareye büyürse ufak ve orta ölçekli işletmeler için değil de, büyük tesisler için yer oluşturmalıyız. Yatırımcı getirsen Afyon’da yer yok mesela, büyük yarımcı gelirse Afyon’da hem yan sanayi genişlerler hem de büyük şehir olma konusunda iyi bir adım atmış oluruz. Bu gün Bursa’nın Karacabey ilçesinin büyümesini ve gelişmesini ele aldığımızda Karacabey’i Karacabey yapan orada ki iş dünyasındaki insanlar’’ diye kaydetti.
Karacabey Ticaret Borsası Başkanınin samimi bir arkadaşı olduğunu ve Matlı Yem sanayinin sahibi Özer Matlı’yı da tanıdığı belirten Borsa Başkanı Mühsürler, Türkiye’de ki yem sektöründe sözü heçen isimlerden birinin Matlı olduğunu, kendisiyle konuşup Afyon’a yatırım yapması konusunda çalışacağını belirtti.
Mühsürler, "Matlı yem bugün Karacabey’de çiftçiyi yönlendirir. Arazi sahiplerine slaj ektirtiyorlar. Allah nasip ederse Özer kardeşime Dinar bölgesinde çok büyük bir yem fabrikası kurup. 3-5 milyon yumurta üretiminde yaptırtmak istiyorum. Onların gelmesi Afyon'un önünü açar diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin ilk yüz firmasindan birisi. Afyon’da ise ilk beş yüzün içinde firmamız yok. Karacabey’de ise Türkiye’deki ilk beş yüzün içinde 15 firma var. Bu da neden, yer sıkıntısından. Karacabey 50 bin kişilik bir ilçe ama yatırımcıyı seviyor. Bizim de yatırımcıyı sevmemiz gerekli. Bu gün OSB genişletilmiş olsa çok büyük firmalar Afyon’a gelir diye düşünüyorum. Bu konuda sivil toplum örgütlerinin de değil elini kafasını bile taşın altına koyması gerek. Her şeyi devletten bekleyemeyiz’’ dedi.
Mühsürler sözlerine şöyle devam etti,
‘’Sayın başbakanımız çok güzel bir sözü var, ‘Makam sana ne veriyor, sen makama ne veriyorsun.’ Yani birlik başkanları, oda başkanları, borsa başkanları bu şehrin büyük şehir olmasını istiyorsak herkesin elini taşın altına koyması gerekli. Afyon’un büyük şehir olabilmesi için sanayicinin gelmesi gerekli. Sadece termal de değil de her konudaki yatırımcıyı çağırmalıyız. Bugün yumurtada, ette, termalde, mermerde bir numarayız’’.
(KRM-MRL)
Editör: Haber Merkezi