"ARTIK SORGULAYAN GENÇLERİMİZ VAR"         

                'Kadın Padişah Mahpeyker Kösem Sultan' kitabının imza günü ve söyleşi programı için ilimize gelen II. Abdülhamid'in beşinci kuşak torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu, Kösem Sultan ve Osmanlı Devleti ile ilgili gerçekleri anlattı.     

 

                Afyonkarahisar Belediyesi  kültürel etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen söyleşiye, eşi Mehmet Behlül Vatansever ile birlikte katılan II. Abdülhamid'in beşinci kuşak torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu, Kösem Sultan'ın bugün dizilere konu olan hayatının anlatıldığı gibi olmadığını söyledi. Kitabında Kösem Sultan'ın hayatını ayrıntılı olarak anlattığını ifade eden Nilhan Sultan, "Bu kitabı, onları muhatap almak için değil, bilgi kirliliğini önlemek için çıkardım. Çünkü onları izleyip de inanan çok az insan kaldı. Artık sorgulayan gençlerimiz var." dedi.

 

                "TARİHİ YARGILAMAK DEĞİL, SORGULAMAK GEREKİR"

 

                Kösem Sultan kitabını yazmaya, diziler sırasında notlar alarak başladığını ifade eden Osmanoğlu, "Kösem Sultan ile ilgili dizi yapılacağını biliyorduk, bunun sonrasının da geleceğini biliyoruz. Prodüksiyon kurulmuş, kostümler değişiyor, sanatçılar değişiyor, böyle 36 ceddimize kadar gidecekler. O yüzden kitabın çıkış tarihiyle, dizinin başlamasını denk getirdik. Sadece bilgi kirliliğini önlemek için yaptık, onları muhatap aldığımız için değildi aslında. Çünkü onları izleyip de inanan çok az insan kaldı diye düşünüyorum. Artık sorgulayan gençlerimiz var. Tarihi yargılamak değil, sorgulamak gerekir. Burası çok önemli bir nokta diye düşünüyorum. İnsanlar artık orada gördüğünü açıp araştırıyor. Gerçekten böyle mi yapmış diye. Bunlara körü körüne inanan kalmadı. Ayrıca onları hedef alıp dava açma gibi bir niyetimiz yok, bu girişimimizin onlara rant sağlayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

 

                "KÖSEM SULTAN KADIN PADİŞAH GİBİ SALTANAT SÜRDÜ"

 

                Kitabında Mahpeyker Kösem Sultan'ı neden Kadın Padişah olarak tanımladığını da anlatan Osmanoğlu, "Aslından bunun birçok sebebi var. Örneğin, oğlu IV. Murat 11 yaşında tahta çıktığında yapılan cülus töreninde yanında durup yeniçerilere bakarak, "Halifelik makamı kadın erkek ayırt etmez, adalet nizam bekler" diyerek bu yükü kendi omuzlarına aldığını belirtiyor. Ayrıca Kabe'ye düzenli aralıklarla örtü gönderilmesini sadece padişahlar yapabiliyordu, Kösem Sultan oğlunun küçük olması sebebiyle bu görevi de üslenmiştir. Bunun yanı sıra İstanbul Eminönü'ndeki çift minareli Yeni Camii Kösem Sultan tarafından yaptırılmıştır. Oysaki ö dönem kadın sultanların çift minareli cami yaptırma gibi hakları yoktu. Bu da Kösem Sultan'ın kadın padişah gibi saltanat sürdüğünün başka bir ispatı" ifadelerini kullandı.  

 

                "ÇOK HAYIRSEVER VE İYİ BİR İNSANDI"

 

                Kösem Sultan'ın çok hayırsever ve iyi bir insan olduğunu vurgulayan Nilhan Sultan, "Kösem Sultan, hapishaneleri dolaşır, borçtan dolayı içeri girenlerin borcunu ödeyip onları dışarı çıkartırmış. Aşevleri yaptırmış, yeni evlenecek kızlara çeyizler yaptırmış. Öldüğü zaman kesin olmamakla birlikte 140 bin kişinin aç kaldık diye ağladığı söylenir" dedi. Kösem Sultan ismini valideliği sırasında aldığını aktaran Osmanoğlu, kösemin kelime manasının önde olan, önde giden anlamına geldiğini, devlet idaresindeki ağırlığı nedeniyle batılıların bu ismi kendisine taktığını kaydetti. Osmanoğlu, bazı kaynaklarda ise Kösem Sultan'ın çok güzel ve zarif bir cilde sahip olduğu için bu şekilde isimlendirildiğini söyledi.

 

                SÖYLEŞİYE KATILIM YOĞUN OLDU

 

                Afyon Lisesi Konferans Salonu'nda  Yrd. Doç. Dr. Selim Kaya'nın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye, Vali Yardımcısı Mehmet Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık, Afyon Lisesi Müdürü Turgay Bingül ve çok sayıda Afyonkarahisar halkı katıldı. Söyleşi sonrası, Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, II. Abdülhamid'in beşinci kuşak torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu ve eşi Mehmet Behlül Vatansever'e çiçek takdim etti. Kendisine gösterilen ilgiden oldukça memnun kalan Nilhan Sultan, söyleşinin ardından kitabının imza törenini gerçekleştirdi. Söyleşi öncesi, mahalli sanatçı Kadir Elçi de ney taksimatında bulundu.

Editör: Haber Merkezi