“Arpa, Buğday Sezonunda Çiftçiler Yine Hüsrana Uğradı”

Dinar’da yıllardan beri zahireciler sektöründe hizmet vermeye devam eden, Dinar halkının, köylerde bulunan çiftçi vatandaşların ve her kesimin güvenini kazanmış, ticari ilişkileri ve her dönem hububat değerlendirmeleriyle vatandaşları bilinçlendiren yılların esnafı Murat Orhan 2018-2019 yılı hububat sezonunu değerlendirdi.

Aynı zamanda İYİ Parti Afyonkarahisar İl genel Meclis Üyesi de olan Orhan hububat üreticilerinin bu yılda da büyük bir hayal kırıklığına uğradığını, girdi maliyetlerinin artması çiftçilerin iyice belini büktüğünü söyledi.

Harmanöncesi arpa ve buğday fiyatlarının tatmin edici olduğunu, hububat sezonunda ise ton başına düşen rakamların aşağıya çekildiğini böylelikle çiftçilerin zarar ettiğini de kaydeden Murat Orhan yaptığı açıklamasında şunları söyledi, “2018-2019 hububat hasat sezonu üreticilerimize hayırlı olsun. Sistematik olarak girdi maliyetleri dediğimiz tohum, mazot, gübre ve zirai ilaçlardaki fiyat artışlarına bakıldığında piyasa fiyatları, ofis ve çiftçi kuruluşlarının borç mukabili aldığı ürün fiyatları çiftçilerimizi yine hayal kırıklığına uğratmıştır. Sezon öncesi ton başı birim fiyatları buğdayda bin 600 TL- Bin 700 TL, arpada ton başı birim fiyatı Bin 400 TL- Bin 500 TL olan fiyatlar hasat döneminde buğdayda ton başı Bin 150 TL – Bin 300 TL, arpada Bin TL- Bin 100 TL seviyesinde kalarak üretici ölçeğinde moralleri bozmuştur. Geçmiş yıllara göre verim artışı yaşanmasına rağmen alternatif ürünler dediğimiz haşhaş, pancar, patates, ayçiçeği ekilişleri hububat ürünlerini gölgede bırakmıştır. Hemen hemen tarımsal bütün ürünlerde istikrarsız fiyat politikaları vatandaşlarımızı karamsarlığa sevk etmiştir. Özellikle zamanlı zamansız ithal ürünler tarım ve hayvancılığımıza büyük zararlar vermiştir. Piyasa faiz oranları yatırım ve üretim kalemlerinde K.D.V. üreten bütün sektörlerde büyük sıkıntılar yaratmıştır. Vatandaşın sürekli olarak devam eden borç stoku, borç alacak ilişkisini zedelemiş, piyasalarda güven bunalımına sebep olmuştur. Son yıllarda biçerdöverlerinbakım ve servis yetersizliği ile birlikte, çok hızlı biçerek taksit ödeme telaşları, ürün dökmede had safhaya ulaşmıştır. Gerekli denetimlerin yapılması zaruridir. Umuyoruz ki, uzun yıllar başka baharlara kalan zahire pazarının taşınması bu dönem gerçekleşir. Yeni hasat dönemi ile birlikte umut ve hayallerin gerçekleşmesi adına, bütün sektörlerimize hayırlı, bol ve bereketli kazançlar diliyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi