Antibiyotik bilgilendirmesi

Halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmayı amaçlayan “Antibiyotik Farkındalık Haftası” vesilesiyle Sağlık Müdürlüğü Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Birimi Uzmanı Ecz. Özgür Ata, Kanal 3 televizyonunda yayınlanan “Pınar Akarsu İle 2’den 4’e” adlı programa katılarak antibiyotikler, antibiyotik direnci, akılcı antibiyotik kullanımı ve akılcı antibiyotik kullanımı konularında hastalara düşen sorumluluklar hakkında bilgi verdi.

Canlı olarak yayınlanan ve 2 saat süren programda antibiyotiklerin tarihçesine, bakteriyel ve viral enfeksiyon farkına, antibiyotikler hakkında doğru bilinen yanlışlara da değinen Ezc. Özgür Ata, grip ve soğuk algınlığı gibi viral solunum yolu enfeksiyonlarında, antibiyotiklerin etkinliğinin olmadığını da vurguladı. Akılcı antibiyotik kullanımında hekimden hastaya tüm sorumluluk sahibi tarafların yapması gerekenleri de söyleyen Ecz. Ata, vatandaşları antibiyotik reçeteleme süreci hakkında bilgilendirdi.

Ecz. Ata, antibiyotik reçete etmesi yönünde hekime ısrarcı olmanın ve reçetesiz antibiyotik kullanımının yanlışlığını da bir kez daha yineledi.

Editör: Haber Merkezi