Anız Ve Orman Yangınlarına Dikkat!


Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, artan hava sıcaklıkları nedeniyle boş arazilerde çıkan yangınlara dikkat çekerek vatandaşlarımızı anız, tarla, bahçe ve orman yangınlarına karşı uyardı.

Yaz aylarıyla birlikte anız yangınlarının arttığına dikkat çeken ekipler; anız yakılmasının yasak olduğuna da vurgu yaparak bu konuda belirlenen idari para cezası uygulamasının da yapıldığını söyledi.

İtfaiye Müdürlüğü ekipleri “Anız yakılmasıyla birçok zarar meydana geliyor. Bu zararlar arasında tarlalardaki solucan, mikroorganizma gibi canlıların yok olması, alevlerin sıçrayarak yakınlardaki ev, işyeri, ormanlıklar gibi alanları da yakması, aşırı duman nedeniyle hava kirliliğine neden olması ve yol kenarında bulunan tarlalardan çıkan aşırı dumanla trafik kazalarının meydana gelmesi gibi birçok olumsuzluk yer alıyor.
İtfaiye Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi;
ANIZ YAKMANIN CEZASI:
“2872 sayılı Çevre Kanunu'na aykırı olarak anız yakanlar her dekar için 109,49 lira ödeyecek. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat artırılırken cezalar Orman İşletme Müdürlükleri tarafından kesilmektedir.
“HASAT SONRASI ANIZ YAKMA DOĞAYA VE CANLILARA ZARAR VERME!”
Yaz aylarının da gelmesi ile birlikte sigara izmariti, mangal, anız gibi yangına sebebiyet verebilecek konularda vatandaşlarımızdan daha duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Belediyemiz İtfaiye Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz her türlü yangın ve anız yangınlarına karşı titizlikle müdahale ediyor. Ancak şehrimizde ve bölgemizde vatandaşlarımız ile çiftçilerimizden özel hassasiyet bekliyor; anız yakmanın çevre ve topraktaki canlılara zarar verdiğini, doğanın da dengesini olumsuz etkilediğini, bu yüzden hep birlikte topraklarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tarımsal ve doğal ekosisteme zarar veren, çevreye yayılan dumandan dolayı da insan sağlığını olumsuz etkileyen anız yangınlarına karşı hep birlikte mücadele edelim”

Editör: Haber Merkezi