AKÜ’den Vali Yiğitbaşı’na Sunum Gerçekleştirildi

Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin tarım, ekonomi ve kültürel konulardaki sunumları dinlemek üzere Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve alanlarındaki uzman akademisyenlerle bir araya geldi.

AKÜ Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Zeki Gürler, Prof. Dr. Metin Erdoğan ve Doç. Dr. Serdar Koçak’ın hazır bulunduğu toplantıda Prof. Dr. Mustafa Tekerli, TAGEM ile ortak yürütülen “Pırlak, Ramlıç ve Dağlıçların Halk Elinde Islahı” başlıklı projenin uygulama süreci paylaşıldı. Küçükbaş hayvan ıslahının önemini belirten Prof. Dr. Teker, proje sayesinde koyunlarda ağırlık artışı sağlandığını, ayrıca proje sayesinde aynı şartlarda daha verimli hayvanlar elde edildiğini söyledi.

Hayvancılığın Afyonkarahisar için önemini vurgulayan Vali Yiğitbaşı şunları söyledi:
“ Hayvancılık Afyonkarahisar’ın en önemli geçim kaynaklarından biri. Şehrimiz için son derece öneme sahip olan bu konuda hocalarımızın özverili çalışmasını görmek ise ayrıca mutluluk verici. Öncelikle böyle önemli projelere imza attıkları için kendilerine tek tek teşekkür ediyorum. Hocamızın belirttiği üzere sunumunu dinlediğimiz projenin temel amacı İç Batı Anadolu Bölgesinde koyun ırklarındaki et üretiminin artırılması. Bu konuda genetik teknoloji kullanılarak oldukça önemli çalışmalara imza atılmış, hocalarımız kendi geliştirdikleri programlarla, yöntemlerle oldukça önemli yol kat etmişler. Ben şahsen gurur duydum. Valilik olarak da böyle katma değeri yüksek projelere destek olma noktasında elimizden geleni yapmaya hazırız.”

Vali Yiğitbaşı ayrıca AKÜ Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsa Sağbaş’ ın “Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Analizi: Afyonkarahisar İlçeleri Çalışması” sunumunu dinledi. Çalışmada Afyonkarahisar’daki Merkez hariç 17 ilçenin eğitim, sağlık ve ekonomik göstergelerini kullanarak bir sıralama elde edildiğini belirten Prof. Dr. Sağbaş, eğitimde Sandıklı, kişi başı ödenen vergide İscehisar, nüfusa oranla en çok sigortalı çalışan bulunduran ilçe Dazkırı, yumurta piyasasında ise Başmakçı’ nın ön plana çıktığını belirtti.
Akü Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sena Coşkun Afyonkarahisar Valiliği ile ortak yürütülecek olan “Afyonkarahisar İli Sözlü Tarih Çalışması Projesi” ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Sunumda projenin amacının Afyonkarahisar ilinin yakın geçmişine ışık tutmak ve Afyonkarahisar’ın kültür, örf, adet, gelenek ve görenekleri başta olmak üzere birçok niteliğini gelecek nesillere aktarabilmek olduğuna vurgu yapıldı.

Projenin üniversite ile kamuyu buluşturacağını belirten ve çalışmanın Afyonkarahisar’ın bir fotoğrafını çekmek adına önemli olduğunu belirten Vali Yiğitbaşı şunları söyledi:

“ Bu çalışma geçmişi araştırmakla birlikte anlamlandırmayı da sağlayacak, bu sayede hem toplumu anlamaya hem de dönüştürmeye katkı sunacaktır. Belki de gelecek nesillere aktarılacak oldukça bir belge niteliği barındıracak bu proje. Üniversitelerimizle birlikte çalışmak bizler için çok kıymetli dolayısıyla bu çalışma beni oldukça heyecanlandıran bir çalışma, inşallah amacımız hasıl olur.
Bu çalışmalar mülki idare olarak bizim için de yol gösterici. Özellikle ilçelerimizin eğitim, sağlık ve ekonomi gibi üç kritik alandaki durumunu akademik bir açıdan görmek ayrıca kıymetli. Sunduğunuz analizler dahilinde biz de değerlendirmemizi yapıp üzerimize düşeni yapmaya gayret edeceğiz”

Vali Yiğitbaşı yaptıkları çalışmalar ve sunumlar için gelen tüm akademisyenlere tek tek teşekkür ederek, ilerleyen günlerde tekrar bir araya gelinmesi temennisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi