AKÜ’den bilgilendirme

www.afyonzafer.net haber sitesinde 19.07.2017 tarihinde Kemal HORZUM tarafından kaleme alınan “Üniversitelerde İntihal…” başlıklı bir yazı yayınlanmış ve işbu yazı kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından en son ilana çıkılan ve işlemleri devam eden personel alımı hakkında bir takım aleyhe ifadelere yer verilmiştir. Üniversitemizin bir devlet kurumu olması ve şeffaflık, eşitlik, tarafsızlık ve kanunilik prensibi ile hareket ediyor olması sebebiyle tüm idare işlemleri kayıt altında tutulmakta, ilgili kamu yetkililerinin denetimine açık bulundurulmaktadır. Buradan hareketle söz konusu yazı kapsamında her ne kadar soyut ve açık olmayan ifadelere yer verilmiş olsa da idare kayıtlarımız incelenerek bir değerlendirme yapılmış ve aşağıda bulunan açıklamanın yapılması, kamuoyumuzun doğru bilgilendirilmesi amacıyla uygun görülmüştür.

AKÜ Rektörlüğü tarafından Üniversitemizin ilgili birimlerinden gelen öğretim elemanı ihtiyacı doğrultusunda 23.02.2017 tarihinde (Basın İlan Kurumu tarafından belirlenen) Haber Türk Gazetesi’nde kadro ilanımız yayınlanmış, bu ilanımıza istinaden yalnızca üç anabilim dalına -her birine ayrı ayrı olmak üzere- iki aday başvurmuştur. Bu başvurular akabinde iki anabilim dalı ile ilgili olarak atama işlemleri tamamlanmış, diğer anabilim dalı ile ilgili atama işlemleri, gerekli jüri raporlarının tamamlanamaması sebebiyle halihazırda devam etmektedir.

Söz konusu yazıda;

“Fakültede bir profesörlük kadrosuna müracaat eden iki kişinin dosyaları jüri üyelerine gönderilmiş… Birisi müracaatını geri çekmiş. Geri çekme sebebi ne? Dosyaların incelenme aşamasında “intihal” mi, ortaya çıktı?” ve

“İkinci iddia başka bir fakülteyle ilgili… Bir kadroya iki kişi müracaat etmiş. Konuşulanlara göre; akademik puanı daha az olan kişi atanmış.”

şeklinde meçhul ifadeler kullanılmış olup tarafımızca yapılan değerlendirmede varılan sonuç itibariyle kısmen benzerlik taşıması sebebiyle ve kastedilen durumlar olabileceği fikri ile ve elbette haberde belirtilen iddiaları kabul anlamına gelmemekle birlikte açıklama yaptığımızı belirtmek isteriz. Buna göre;

Üniversitemizde bir anabilim dalı ile ilgili olarak çıkılan kadro ilanına karşı iki aday başvuru yapmış, ancak daha sonra başvuru sahiplerinden biri 18.05.2017 tarihli Rektörlük makamına verdiği dilekçe ile “gördüğü lüzum üzerine” başvurusunu geri çektiğini bildirmiştir. Dilekçe kapsamında başkaca bir gerekçe ve açıklamaya yer verilmemiştir. Öte yandan haber kapsamında belirtildiği üzere dilekçe sahibi kişinin “intihal” eylemi ile ilgili olarak Üniversite Rektörlüğümüze ulaşmış resmi veya gayrı resmi hiçbir bilgi ve belge bulunmamaktadır.

Yine 23.02.2017 tarihli ilanımıza istinaden diğer bir anabilim dalı ile ilgili olarak iki aday başvuruda bulunmuş, bu başvurular akabinde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun amir hükümleri doğrultusunda beş farklı üniversiteden profesör unvanına sahip, jüri üyeleri Üniversitemiz Yönetim Kurulu kararıyla belirlenmiş ve iki adayın dosyaları “mukayeseli rapor” istenerek adreslerine gönderilmiştir. 2547 sayılı yasa gereğince; ilana çıkılan bir kadroya birden fazla adayın başvurması halinde Üniversite Yönetim Kurulu; jüri raporları doğrultusunda değerlendirme yaparak atamaya karar verme yetkisini haizdir. Söz konusu kadroya yapılan atama işleminde de Rektörlük makamına gönderilen jüri raporları dikkate alınmış, jüri raporlarına göre puanı daha fazla olan adayın 2547 sayılı Kanun’un 26. Maddesi hükümleri doğrultusunda Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda ataması gerçekleştirilmiştir.

Üniversite kayıtlarımız dikkate alınarak yapılan değerlendirme sonucunda yapılan işbu açıklamamızdan da görüleceği üzere haber sitenizde yer verilen 19.07.2017 tarihli “Üniversitelerde İntihal…” başlıklı yazı içeriğinde üniversitemiz aleyhinde bulunan ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. Haber sitenize göndermek üzere hazırlanan açıklamamızın tam ve eksiksiz şekilde kamuoyumuza servis edilmesi habercilik etiğine yakışacağı kanaatindeyiz.

Bilgilerinizi rica ederiz. 21.07.2017

AKÜ REKTÖRLÜĞÜ