AKÜ’DE, “UMUT ŞAİRİ AKİF” ANILDI.
 
Afyon Kocatepe üniversitesi (AKÜ) İslami Bilimler Fakültesi Ebrar Topluluğu tarafından İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u anmak amacıyla “Umut Şairi” isimli bir konferans düzenlendi.
 
Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli tarafından verilen konferansa Afyonkarahisar İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
 
Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından söz alan Prof. Dr. Bilal Kemikli, bir manzumenin ortaya çıktığı dönemin anlaşılması ile o metnin daha iyi anlaşılacağını belirtti. Kemikli, AKÜ’de İstiklal Şairini anmanın çok anlamlı olduğunu belirterek, Afyonkarahisar’ın Milli Mücadele tarihini en iyi yaşayan ve yaşatan şehirlerden bir tanesi olduğunu kaydetti. Kemikli, İstiklal Marşı’nın yazıldığı döneme ilişki bazı anekdotlar verdiği konuşmasında, Tanzimat’tan sonra başlayan bir modernleşme süreci ile batının İslam’a karşı medeniyet adı altında bir istila hareketi başlattığını vurguladı ve bugün de Ortadoğu’da aynı durumun olduğunu belirtti.
 
Milletleri millet yapan aynı türküyü söyleyebilmektir
 
Kemikli, o dönemde bir savaş ortamında birliği ve dirliği sağlayabilecek ve güçleri tek bir alana toplayacak bir milli marşa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Milletleri millet yapan aynı türküyü söyleyebilmek, aynı neşideyi mırıldanabilmektir” şeklinde konuştu.
 
Kemikli şunları kaydetti:
 
“Şairlikte de tıpkı mimarlıkta, resim sanatında veya bestekârlıkta olduğu gibi hüner ortaya koyarsınız. Hünerinizle şiiri ortaya çıkarırsınız. Fakat o hünerin içerisinde gönül yoksa ya da onu bizzat yaşayarak söylemiyorsanız o hüner tesirli olmaz. İşte Akif bu ruhla sanatını ortaya koydu.”
 
Konferans Prof. Dr. Bilal Kemikli’ye çiçek takdiminin ardından sona erdi.
 
Editör: Haber Merkezi