Akü'de Sanat, Grafik Ve Yayıncılık Semineri Düzenlendi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Kariyer Danışmanlık Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bemar Kariyer Okulu Afyonkarahisar Şubesi işbirliğiyle ANS Kampüsü 3. Eğitim Binası Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonu'nda sanat, grafik ve yayıncılık ile ilgili seminer düzenledi.

AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı, İletişim Tasarımı ve Grafik Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından verilen seminerde, sanat çalışmalarında teknolojinin yeri anlatıldı ve dijital yayıncılık yazılımları hakkında bilgiler verildi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Bemar Kariyer Okulu Afyonkarahisar Şubesi Müdürü Gazi Aydın, 1991 yılında İzmir'de kurulan Bemar'ın, bireylerin ve kurumların gerçek ihtiyaçlarını karşılayan eğitimler vermeyi hedeflediğini belirterek, piyasadaki seçkin yazılımların ISO 9001 kalite belgeli yetkili eğitim merkezi olduğunu bildirdi. Aydın, AKÜ ile gerçekleştirdikleri bu ortak etkinlikte üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının kariyerlerini arttırmayı hedeflediklerini de ifade etti.

Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu ise, "Sanat ve Teknoloji" konulu sunumunda sanat kavramına değinerek, "Canlı-cansız tüm varlıkları, mikro ve makro dünyaları göz önüne getirdiğimizde, bunların hepsinde muhteşem bir düzen, ahenk ve estetik bulunduğunu fark ederiz. Gerçekte sanat, Tanrı'nın evrendeki imzasıdır. Sanat, aynı zamanda ruhun madde içindeki görünümüdür; düşüncenin estetik biçim kazanmasıdır; evrendeki düzeni maddeye ve çevreye yansıtma çabasıdır" dedi.

Günümüzde sanatın teknoloji ile iç içe bulunduğunu belirten Doç. Dr. Nakilcioğlu, "teknoloji" teriminin Osmanlıca'da "fen" kelimesiyle, Latince'de ise "Techne ve Logia", yani sanat bilimi sözcükleriyle ifade edildiğini belirterek, bunun uygulamalı bilim anlamına geldiğini söyledi.

Dünden bugüne teknolojik gelişim evreleri üzerinde de duran Doç. Dr. Nakilcioğlu, "Geçmişteki yazma eserlerin yerini, matbaanın yaygınlaşmasıyla basma eserler almıştır. Elle yapılan resimler yerine, makine ile çekilen fotoğraflar tercih edilir olmuştur. Gerçek dünya, yerini sanal dünyaya bırakmaya başlamıştır. Yazılı basının tahtına internet medyası oturmuştur. Geleneksel sanat ürünlerinin yanında da artık dijital sanat eserleri boy gösterir hale gelmiştir. Bu değişim ve dönüşüm süreci devam edecektir" şeklinde konuştu.

Seminer sonunda, grafik ve tasarım yazılımları üreticisi Adobe firmasından Eğitim Uzmanı Hüseyin Usta tarafından Adobe CS6 ve dijital yayıncılık ürünleri hakkında bilgiler verildi. Başta reklam sektörü olmak üzere, sanat ağırlıklı pek çok alanda yaygın olarak kullanılan Photoshop, In Design, Adobe Illustrator, After Effects programlarını uygulamalı olarak tanıtan Usta, bu yazılımların son sürümleriyle birlikte gelen yenilikleri de örneklerle anlattı.

Seminere, AKÜ Kariyer Danışmanlık Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yusuf Karaca, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tuğrul Kandemir, Bemar Kariyer Okulu Afyon Şubesi Müdürü Gazi Aydın ile Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Editör: Haber Merkezi