AKÜ'DE "SAĞLIK AĞIZDA BAŞLAR" KONFERANSI DÜZENLENDİ
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından 6 Aralık 2013 Cuma Günü "Sağlık Ağızda Başlar" konulu konferans düzenlendi. AKÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Konferansın ilk konuşmasını etkinliğin moderatörlüğünü de yapan Öğr. Grv. Dr. Önder Cartıllı yaptı. Ardından AKÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ortopedik Protez-Ortez Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Naile Kayıkçı tarafından diş bakımı ile ilgili yapılan anketin istatistik sonuçları açıklandı.
AKÜ Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Kanık ise yapığı sunumunda, "Bizim toplumumuzda en çok diş hekimi korkusu vardır. Sebebi ise diş hekimine son anda gidilmesinden kaynaklanıyor. Aslında normal bir zamanda da 6 ayda bir diş kontrolüne gidilmelidir. Yani sadece dişimiz ağrıdığı zaman diş hekimine gidilmemelidir. Ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlığı kadar önemlidir. Sağlıklı bireylerin sağlığı ağız ve diş sağlığı ile başlar. Çünkü ağız ve diş sağlığı bozulduğunda sadece ağız ve diş hastalıkları oluşmaz. Bunların yanında vücudumuzun tamamını etkileyen rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Bu yüzden sağlık ağızda başlar diyoruz" dedi.
Dişin bölümleri ve görevleri hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Özgür Kanık, "İlk süt dişleri genellikle bebek 6 aylıkken çıkar. Diş sürmesi ağzın ön tarafından geriye doğru 6 aylık dönemde olur. İlk süt dişi çıktığı andan itibaren 12 aylık olana kadar bebek çocuk diş hekimine gitmelidir. Tüm dişler nasıl olsa yerine gelecektir yanılgısına düşmeden vaktinde tedavi edilmelidir. Bir fırça ile macun kullanılmadan 6 aylıkken bebeğin dişlerinin fırçalanması gerekir. İlk baştan bakım yapılmazsa çocuk 2-3 yaşına geldiğinde diş problemi oluştuğunda bunun tedavi edilmesi çok zordur. Çocuk tedavi sırasında rahat durmayacağı için genel anestezi uygulanır. Genel anestezinin maliyeti de 2000-3000 TL arasındadır" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi