AKÜ’DE DİKKAT ÇEKEN GÖZALTILAR...

AKÜ’ de dün deprem yaşandı.
Bir çok kişi gözaltına alındı.
Hoca’nın atadığı isimler teker teker gözaltına alınıyor...
Günlerdir konuşuluyordu. Açığa çıktı.
17-25 Aralık’a sığınan hocanın, sığındığı yerlere karlar yağdı.
Prof. Dr. İbrahim EROL Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı.
Hala görevde idi.
Prof.Dr.İbrahim EROL’u, hoca 2011 de Rektör olunca ayağının tozuyla Profesör yapmış.
17-25 Aralık’tan sonra.
2014 – 2015 de Fen Bilimler Enstitü Müdür yapmış.
İkinci defa Rektör atanmasından sonra, 2015’de Fen-Edebiyat Dekanı Prof.Dr.Mehmet KARAKAŞ’ı Rektör yardımcısı yapmış.
2015 de Prof. Dr. İbrahim EROL’u da Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı yapmış.
Darbe girişimi sonrası YÖK dekanları istifa ettirmişti.
Yeniden dekan atamaları yapılmıştı.
Darbe girişimi sonrası yine, Prof.Dr.İbrahim EROL Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı yapılmış.
FETÖ de ısrar denilmez de ne denir buna?
Halen görevde idi.
Dün gözaltına alındı.
Bylockcu olduğu iddia ediliyor.
Diğer önemli bir iddia ise, bu kişi hakkında FETÖ ihbarları olduğu, bunun da örtbas edildiğidir.
Hatta bu kişi Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik ve Veteriner Fakülteleri FETÖ İnceleme komisyon üyesi imiş.
Geçtiğimiz günlerde bu üç fakülteden göreve iadeler olmuştu.
Ayrıca, Prof. Dr. Mustafa SOLAK’ın Rektör olduktan sonra Fakülte Sekreteri yaptığı, darbe sonuna kadar da görevde kalan İsmail KESER’de dün (ihraç) gözaltına alındı.
Yrd. Doç. Dr. Seval Doğru KAÇAR (ihraç), Rektörün döneminde Cildiye bölümüne atanmış. Abla olduğu iddia ediliyor. O’da gözaltına alındı.
Yrd. Doç. Dr. Yücel GÖNÜL – (ihraç) Rektörün döneminde Anatomi bölümüne atanmış. Gözaltına alındı. Gözaltı işleminde Üniversite’deki odasına getirildiğinde bağırıp-çağırdığı, bir gün hesap sorulacağı şeklinde ifadeler kullandığı iddia ediliyor.
Daha önce FETÖ koruma ve kollamalarından bahsettik.
İnceleme komisyonunda olan bu kişinin de gözaltına alınmış olması, FETÖ incelemeleri hakkında şaibeler doğurmaktadır.
 
 
KAZANIN OLDUĞU YERDE İNCELEME YAPILDI, VALİ HERKESİN ÖNERİSİNİ DİNLEDİ...
Afyon Kocatepe Üniversitesi Kampüsü önünde kırmızı ışık ihlali yapılması sonrası bir öğrenci kızımızın hayatını kaybetmesinin ardından yazdığım yazıda Valimizi, Belediye Başkanımızı ve Emniyet Müdürümüz ile diğer ilgilileri konuyla yakından ilgilenmeye ve bir daha böyle üzücü olayların olmaması için gerekenlerin yapılması için adım atmaya davet etmiştim.
Yazıyı okur okumaz Valimiz Aziz Yıldırım arayarak konuyla yakından ilgileneceğini belirtmişti.
Bu gelişmeyi de yine yazımda aktarmıştım.
Dün Valimiz Aziz Yıldırım kaza mahallinde bir toplantı düzenledi.
Konu ile ilgili olan tüm kurumların yetkilileri oradaydı.
Emniyet Müdürümüz Fahrettin Şen, Jandarma Alay Komutanımız Alb. Orhan Sırma, Vali Yardımcısı Adem Uslu, Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapu, AKÜ Rektörü Mustafa Solak, Rektör Yardımcıları Hilmi Uçan, İsa Sağbaş, Özel İdare Genel Sekreteri Recep Oyur, Karayolları 31. Şube Şefi Yalçın Özgür, AKÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Okan Özdemir, Öğrenciler ve Gazeteciler...
AKÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Okan Özdemir’e sordu ilk olarak Valimiz Aziz Yıldırım; ‘Bir daha böyle bir kazanın olmaması için sizin öneriniz nedir? Neler yapılmalı?’
Konsey Başkanı net ifadelerle önerilerini sıraladı.
Başkanın önerilerinin yapılabilirliğini Karayolları ve Belediye Yetkilisine sordu Vali Bey.Onlarda her zamanki gibi mevzuat şöyle, mevzuat böyle şeklinde ipe un serme yolunu tercih ettiler.
Bu sırada AKÜ Rektörü Solak söze girdi; ‘Sayın Valim biz daha önce altı defa bu konuda ilgili yerlere yazdık. Hatta Lütfi Elvan Bakanımız buraya geldiğinde kendisine aktardık durumu, google verileri Belediye’de masaya yatırıldı. Üst geçiti ancak bu kadar yakına yaptırtabildik. Mevzuat ancak
buna izin veriyor’ şeklinde Karayolları Şefinin ipe un sermesine destek sözler söyledi.
Çözüme yönelik bir önerisini duymadık. Halbuki konunun en önemli ayaklarından birisi Üniversitedir. AKÜ Öğrencisi o kazada hayatını kaybetmiştir. Üniversite Yönetimi olarak daha önce neler yaptıkları değil, şimdi nelerin yapılması ile ilgili önerilerini sıralamalılardı.
AKÜ Öğrenci Konseyi Başkanı önerilerini takır takır sıralarken, Rektörün ve Yardımcılarının O’na destek vermelerini, o önerilere katkı koymalarını beklerdik.
Rektör Solak yıllardır Afyonkarahisar’dadır.
Konuları gayet net bilmektedir.
Yıllarca bürokratik konular ile ilgili olarak Ankara’ya gidip gelmiştir. Mevzuat hazretlerine bağlı kalınarak sorunlar çözülmez. Bürokrasi elbette elindeki mevzuata göre çözüm üretmek isteyecektir. Eğer o mevzuatlara göre çözümler olsaydı zaten o sorunlar oluşmazdı.
Mevzuat ne diyor?
Kırmızı ışıkta geçme diyor.
O canavar kamyon sürücüsü ne yaptı?
Kırmızı ışıkta geçti.
Ne oldu?
Genç kız hayatını kaybetti.
Demek ki mevzuat sorunları çözmekte yeterli değil.
Çözüm o mevzuatta yazılı olan kurallara insanları uymaya mecbur hale getirmek.
7/24 oraya trafik polisi koyamayacağınıza göre, o kırmızı ışıkta durmayı mecbur hale getirecek tedbirleri almak ve bunun yanı sıra araç ve insan trafiğinin bu kadar yoğun olduğu noktalarda araçlarla insanların birbirleriyle karşılaşmalarını engelleyecek çözümler bulmak gereklidir.
İGM Genel Sekreteri de sessiz kalmayı tercih etti.
Fakat Emniyet Müdürümüz Fahrettin Şen ile Jandarma Alay Komutanımız Albay Orhan Sırma net öneriler sıraladılar.
Her ikisi de pratik.
Hemen yapılabilecek ve sıkıntıyı kısa sürede çözecek önerilerdi bunlar.
Gazeteci Murat Arısoy’da mantıklı bir öneride bulundu.
Vali bey bu önerilerin hepsini dinledi.
Rektör, Karayolları Şefi, Belediye Başkan Yardımcısı ısrarla öğrencilerin 150 metre ilerideki üst geçidi kullanmaları yönünde tavsiyelerde bulundular.
Jandarma Komutanımız o sırada söze girdi; ‘Biz Millet olarak kısa konuşmayı, kestirmeden gitmeyi severiz. Hiç bir öğrenci arkadaşımız böyle 150 metre ileriye gidip üst geçidi kullanıp, sonra tekrar 150 metre yürüyerek buraya gelmek istemez. Yapılacak en net çözüm bu üst geçitlerin olduğu yere Üniversitenin öğrenci girişlerinin açılmasıdır. Şimdiki ana giriş sadece araçlar için olmalı, yaya girişleri üst geçidin ayaklarının olduğu yerde olmalıdır’ dedi.
Emniyet Müdürümüz de; minübüslerin kavşakta yolcu indirip bindirmelerini engelleyebileceklerini, yol kenarlarına yapılacak tel örgülerle yayaların karşıdan karşıya geçişlerinin önlenebileceğini, üst geçidin daha kullanılabilir hale getirilmesiyle de sorunun çözüleceğine işaret etti.
Vali bey herkesi dinledi.
Sonra kavşağa yüzelli metreden daha ileride olan o üst geçide birlikte gittik.
Kış günlerinde o üst geçidin ne denli tehlikeli olduğunu bizzat kendi gözleriyle gördü Valimiz.
 
***
 
Netice itibariyle dünkü toplantı bir kaç açıdan iyi oldu.
Birincisi; Herkes Vali beyin bir konunun üzerinde durduğu zaman, ağzından bir söz çıktığı zaman bu sözü yerine getirdiğini ve havanda su dövmediğini görmüş oldu.
İkincisi; Sorunları oturulan koltuklardan değil de, bizzat yerine giderek yerinde görmenin önemini göstermiş oldu. Bazı hususların oturulan koltuklardan görülmediği aşikardır.
Üçüncüsü; Konuyla ilgili tarafların bu konularda ne denli yeterli olup olmadıklarını, önerdikleri çözüm yollarını veya hiç bir şey öneremediklerini bizzat görerek bu kişiler hakkında fikir sahibi olunması açısından fayda sağlamıştır.
Dördüncüsü; bu tür olaylarda İl’in en üst düzey yöneticilerinin bir araya gelerek sorunu çözmek adına adım atmaları, kamuoyunun yüreğine bir nebze olsun su serpmiştir.
 
***
 
Dünkü toplantı neticesinde kısa zamanda alınması istenilen tedbirler;
* Şehir merkezi yönünden gelen minübüslerin kavşakta yolcu indirmeyerek, kampüsün girişinin yanında bulunan durakta yolcularını indirmeleri için gereken yapılacak.
* Şehir merkezi yönünden gelen minübüsler eğer bu geliş yönünde yolcu indirecekler ise de bu defa Cami’ nin bulunduğu yan yola girerek orada indi-bindi işlemlerini yapacaklar.
* Yol boyunca tel örgü çekilerek, yayaların geçitler yerine her noktadan yola çıkmaları engellenecek.
* Asfalta ikaz çivileri çakılarak gelen araçların yavaşlamaları sağlanacak.
* Sivil trafik ekipleriyle denetimlere başlanılarak kırmızı ışık ihlali yapan araç sürücüleri için gerekli cezai işlemler yapılarak, kırmızı ışıkta geçişler engellenecek.
* Öğrencilerin özellikle yürürken kulaklıklarından müzik dinlemelerinin sakıncaları anlatılacak.
İleriki dönemlerde yapılacak işler;
* Karayolları ve Belediyenin ortak çalışmalarıyla burada Özdilek Kavşağındaki şekilde transit geçiş yapan araçlar için üst geçit yapılması için
veya;
* Kampüs önünde iki tarafı birbirine bağlayacak bir yaya alt geçiti yapılması.
* Mevcut bulunan üst geçidin merdivenlerinin yürüyen merdivene çevrilmesi, üzerinin kapatılması, içinin ışıklandırılması ve kamera bağlanılması.
* Bu üst geçidin önünde üniversiteye giriş için yaya giriş kapısı açılması.
 
***
 
Valimiz ile birlikte bu sorunun çözümü için katkı sunan tüm ilgililere teşekkür ediyoruz.
Alınması gereken tedbirler ile ilgili olarak ilk adımı atan Valimiz Aziz Yıldırım’ın bu sorunu kısa sürede çözüme kavuşturacağına olan inancımızı bir kez daha vurguluyoruz.
 
Editör: Haber Merkezi