Akü’de Coğrafya Öğretmenlerine Cbs Kursu Verildi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından düzenlenen ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nın desteğiyle yürütülen ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tabanlı Bilimsel Araştırma Projesi Yürütebilme Yeterliliklerini Geliştirme Kursu’nun ikincisi sona erdi.
Kursun sona ermesi nedeniyle Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle kursa katılanlara katılım sertifikaları verildi.
Sertifika töreninde bir konuşma yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, il dışından kursa katılan coğrafya öğretmenlerini AKÜ’de görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Üniversite yönetimi olarak, bu tür programlara yönelik farklı merkezler, fakülteler, sağlıkla ilgili alanlar üzerinden ciddi çalışmalar yürüttüklerini anlatan Rektör Solak, “Yıllardır TÜBİTAK projelerine izleyici, panelist olarak katılan bir öğretim üyesi olarak, artık TÜBİTAK’ın bu alanlarda ciddi destekler verdiğini söyleyebilirim. Bu desteğin coğrafya üzerinden örneğinin olmasında da ayrıca mutluluk duydum. Bu kursta öğretilen bilgilerin ilk ve orta dereceli okullarda kullanılması, öğrencilere verilmesi, öğretmenlerimiz tarafından kullanılması fevkalade güzel bir şey. Bu kursun ilk örneği coğrafya bölümü öğretim üyelerimiz tarafından proje kapsamında geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiler. Bu hizmeti verdikleri için öğretim üyelerimize ve kursa katılan katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı ise CBS’nin özellikle şehir bilgi sistemlerinde, yer bulma, afet planlama gibi değişik alanlarda kullanıldığını belirterek, bu sistemin coğrafya alanına farklı bir soluk getirdiğini söyledi.
Prof. Dr. Yazıcı konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür ederek, başarılar diledi.
Etkinlik sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ünal Yıldırım da, yeni coğrafya öğretim programının en önemli yeniliklerinden birisinin CBS’nin derslerde kullanılması olduğunu belirterek, “Bu yenilik getirildi ama öğretmen arkadaşlarımın çoğu mezun oldukları üniversitelerde CBS ile ilgili herhangi bir eğitim almadılar. Dolayısıyla bu sistemi kullanamıyorlar, ellerinde herhangi bir kaynak ve malzeme yok. Bunun sıkıntısı var. Bunun üzerine ilkini geçen sene 6-10 Haziran tarihleri arasında düzenledik. Büyük talep görmüştü ve bu yıl da ikincisini 2-13 Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleştirdik. Yazın sıcağında tatillerini, memleketlerini de bırakıp bir şeyler öğrenme uğruna çeşitli illerden kursumuza katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Coğrafya öğretmenlerinden Ahmet Gülcan, Meltem Ersöz, Güngör Çoban ve Ahmet Ali Demirci de, kurs boyunca aldıkları eğitimlerle ilgili görüşlerini dile getirerek, eğitimlerin verimli geçtiğini ve bundan dolayı Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne teşekkür ettiklerini ifade ettiler.
Konuşmalarının ardından eğitimlere katılan coğrafya öğretmenlerine ve eğitmenlere katılım belgeleri AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, AKÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Yıldırım ve AKÜ öğretim üyeleri tarafından verildi.
 
18 İLDEN 25 COĞRAFYA ÖĞRETMENİ KATILDI
Atatürk Kongre Merkezi’nde 2-13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen kursa 18 ilden 25 coğrafya öğretmeninin katıldığı bildirildi.
Sosyal Bilimler Lisesi ve Bilim ve Sanat Merkezlerinin yanı sıra çeşitli liselerde görev yapan coğrafya öğretmenlerine yönelik düzenlenen kursta yaklaşık 60 saatlik teorik ve uygulamalı eğitimler verildiği belirtildi. Kursiyerlere, CBS ve CBS yazılımının tanıtılması, veri tipleri, veri kaynakları, veri girişi (grafik ve sözel), mekansal ve tablo sorgulamaları, analizler ve sunum hazırlama, bilimsel araştırma yöntemlerine genel bakış, proje yönteminin temel ilkeleri, proje hazırlanması, önerilmesi, mevcut durum analizi, grup çalışması, zaman planlaması, risk analizleri, sürdürülebilirlik, kaynak planlaması, bütçe planlaması, proje sunumu ve CBS tabanlı yapılmış örnek projeler konusunda sunumlar yapıldığı ifade edildi.
Eğitimlerin, hem lisans hem de yüksek lisans seviyelerinde çeşitli CBS dersleri veren ve bu konuda ulusal ve uluslararası yayınları bulunan AKÜ Fen-edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Yıldırım, Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karaburun, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Özdemir ve AKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nusret Koca tarafından verildiği belirtildi .
Editör: Haber Merkezi