AKÜ Yeni Bir Patent Daha Aldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytekin Hitit tarafından geliştirilen kompozit malzeme, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent almayı başardı.

Doç. Dr. Aytekin Hitit, patent alan ürünün özellikle metallerin talaşlı işlenmesi (torna, freze, CNC kesici uçları), madencilik, tünel açma ve sondaj sektörü ile orman ürünlerinin işlenmesi alanlarında kullanılabileceğini belirtti. Karbür esaslı seramik-metal kompozitlerin (cermetler) küresel piyasa büyüklüğünün yıllık yaklaşık 10 milyar Avro olduğunu kaydeden Hitit, “Buluş kapsamında geliştirilen nikel esaslı kompozit malzemeler, tungsten karbür esaslı cermetler ile aynı seviyede sertlik, aşınma ve korozyon dayanımı değerlerine ancak daha yüksek kırılma tokluğu ve oksitlenme dayanımı değerlerine sahiptir. Bu yüzden geliştirdiğimiz malzemeler hali hazırda tungsten karbür esaslı cermetlerin kullanıldığı ancak daha yüksek kırılma tokluğu ve/veya oksitlenme dayanımı da gerektiren uygulamalarda alternatif olacaktır” dedi.

Geliştirilen ürün maliyet açıdan avantajlı

Hitit, patentini aldığı kompozit malzemenin maliyet açısından avantaj içerdiğini ifade ederek, “Buluş kapsamında geliştirilen kompozit malzemeler yüksek sertlik ve aşınma dayanımının yanı sıra yüksek kırılma tokluğu ve yüksek oksitlenme dayanımının gerekli olduğu kaplama uygulamalarında da tungsten karbür esaslı cermetlere göre daha üstün özelliklere sahiptir. Bu yüzden geliştirilen kompozit kaplama uygulamalarında da yaygın bir kullanım alanı bulacağı düşünülmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Buluşun uluslararası tescili için başvuru yapıldı

Hitit, söz konusu buluşun uluslararası tescili için uluslararası patent başvuru sürecinin ilk aşaması olan Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) başvurusunun da yapıldığını belirterek, “Yapılan inceleme sonucu hazırlanan araştırma raporunda buluşun özgün ve sanayiye uygulanabilir olduğu belirtilmiştir” diye konuştu. Hitit, buluşun ticarileşmesi için çalışmalarının yoğun bir biçimde devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi