AKÜ Senatosu, Göktürk-2’ye Sahip Çıktı
Geçtiğimiz hafta Çin’den fırlatılan Göktürk-2 isimli uydu ile ilgili bir açıklama yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Senatosu, “ODTÜ’de meydana gelen olaylar ve sonrasında kamuoyunda yapılan tartışmalar konuyu asıl mecrasından saptırmış ve millet olarak haklı bir gururu paylaşacağımız bu günlerde kamuoyu olumsuz bir atmosfere doğru yönlendirilmiştir” denildi.
GÖKTÜRK-2'nin fırlatılması ile Türkiye'de uzay teknolojisi alanında yeni bir sayfa açılmıştır. Türk silahlı kuvvetlerinin uydu ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanan GÖKTÜRK-2 yüksek resim depolama kapasitesine ve 20 kilometrekarelik alanda 2,5 metre çözünürlükte fotoğraflama özelliklerine sahip bir uydudur. GÖKTÜRK-2'yi diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri de içerisindeki yazılımların tamamının, donanımın ise yüzde 80'inin Türk mühendisleri tarafından yapılmış olmasıdır. Dünyada sadece 56 ülkenin uydusu vardır ve bunlardan 25'i kendi uydusunu üretebilmektedir. Halen, 11 ülke kendi uydusunu kendi roketiyle fırlatabilmektedir. Bu aşamada 12. ülke olma hedefiyle çalışmalar sürdürülmelidir.
Öte yandan, GÖKTÜRK-2'nin fırlatılması sırasında Orta Doğu Teknik Üniversitesinde meydana gelen olaylar ve sonrasında kamuoyunda yapılan tartışmalar konuyu asıl mecrasından saptırmış ve millet olarak haklı bir gururu paylaşacağımız bu günlerde kamuoyu olumsuz bir atmosfere doğru yönlendirilmiştir. Halbuki, son 10 yılda, birçok ülkede yaşanan ekonomik krizlere karşılık, ülkemizde diğer birçok alanla beraber, özellikle yükseköğretimdeki okullaşma oranlarında, kadro aktarımı ile öğretim elemanı sayılarında, fiziki alan tahsislerinde ve araştırma faaliyetlerine yapılan kaynak aktarımındaki artış gözle görülür seviyelerdedir. Bu katkılar yükseköğretim alanının gelişmesi açısından takdire şayandır.
Hem yapılan eylemlerin, hem de bu eylemlerden hareketle kamuoyu oluşturmaya çalışan odaklarda yapılan tartışmaların söz konusu böylesi güzel çalışmayı gölgelediği, maksadını aştığı ve yapılan katkıyı göz ardı etmeye dönük girişimler olduğu kanaatimizi üniversite senatosu olarak kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Editör: Haber Merkezi