AKÜ Mezun Öğrencileri İl Protokolünün Katıldığı Törenle Geleceğe Uğurladı


Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 2021-2022 Akademik Yılı mezuniyet töreni Afyonkarahisar il protokolünün katılımıyla Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Spor Bilimleri Fakültesi Stadyumunda gerçekleştirildi.

Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Turizm Fakültesi öğrencilerinin kep atarak geleceğe uğurlandığı törene, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tolga Ertekin, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Saadet Selcen Hıdıroğlu, İYİ Parti İl Başkanı M. Mustafa Mısırlıoğlu, il ve üniversite protokolü, AKÜ öğretim elemanları ve idari personelleri ile mezun öğrenciler ve aileleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Devlet Konservatuvarı müzik dinletisi ve Spor Bilimleri Fakültesi halk oyunları gösterisi ile devam eden mezuniyet töreninin açış konuşmasını mezuniyete katılan öğrenciler içerisinde en yüksek ortalamayla mezun olan Turizm Fakültesi birincisi Beyza Kaynar yaptı. Eğitim-öğretim hayatı boyunca söyledikleri her kelime ve gösterdikleri ilgi için tüm öğretim elemanlarına minnettar olduklarını söyleyen Kaynar, “Öğrendiğimiz her şey için üzerimizde emeği olan bütün hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugünü bizler kadar hak eden değerli ailelerimiz, bizler sizden aldığımız destekle hayatımızdaki en büyük hedeflerden birine ulaşarak mezun oluyoruz. Emeklerinizin karşılığı olarak bugünkü haklı gururu sizlere yaşatıyor ve sizinle beraber bizler de yaşıyoruz. Buraya kadar gelerek bizleri bir kez daha gururlandırdığınız için hepinize teşekkür ediyor ve fedakârlığınızı saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

AKÜ Türkiye’nin güçlenmesine katkı sunan bir yüksek öğretim kurumu”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise temeli, 1974’te Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulunun açılmasıyla atılan ve 1992’de üniversiteleşen AKÜ’nün 30. yılında mezuniyet törenini gerçekleştirmenin kıvanç ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Karakaş, “Dinamik bir üniversite olarak 30 yıldır bu ülkenin gençlerini yetiştirmeye, ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli bilimsel araştırmalar yapmaya, toplumumuza ve insanlığa faydalı işler üretmeye çalışıyoruz. Gerçekleştirmekte olduğumuz mezuniyet törenleriyle bu sene Üniversitemizden; ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde olmak üzere 10 bin civarında öğrencimizi geleceğe uğurluyoruz. AKÜ, kurulduğundan bugüne vermiş olduğu 200 bine yakın mezunu ile modern ve gelişmiş Türkiye’nin güçlenmesine katkı sunan, Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir” dedi.

Üniversiteler alanında donanımlı ve yetkin bireylerin yetişeceği kurumlar”

Günümüz dünyasında yaşanan hızlı değişim ve dönüşümlerin, bilginin üretimini, kullanılmasını ve aktarılmasını önemli hale getirdiğini belirten Karakaş, “Bilgi üretimi ve bilgiye erişim süreçlerindeki bu gelişmeler, bilgi üretiminde rol üstlenen üniversitelerin değişimine ve bilgi üretim süreçlerinin yeni koşullara uygun hale gelmesine yol açmıştır. Tüm bu gelişmeler yetişmiş, donanımlı insan gücüne yani beşeri sermayeye olan ihtiyacı artırmıştır. İşte artan bu ihtiyacın karşılanacağı, alanında donanımlı ve yetkin bireylerin yetişeceği kurumlar da kuşkusuz üniversitelerdir” ifadelerini kullandı.

“AKÜ, geleceğin ideal üniversitesi olabilmek için var gücüyle çalışmaktadır”

AKÜ’nün öğrenci odaklı, kaliteye ve bilgiye dayalı bir öğrenme ortamı sunduğunu ifade eden Karakaş, “Üniversitemiz bölgenin ve ülkenin kalkınmasına gerekli katkıyı sağlayan, sanal yapılanma faktörlerini harekete geçirerek uzaktan eğitim, iletişim ve bilgi teknolojilerini eğitimin vazgeçilmez bir parçası olarak gören, yeniliklere, akreditasyona, proje ve patent geliştirmeye birinci derecede önem veren, yaşayarak öğrenme ve sürekli eğitim tekniklerini etkin kılabilen geleceğin ideal üniversitesi olabilmek için var gücüyle çalışmaktadır” diye konuştu.

“AKÜ, atılım yapan bir üniversite”

Öğrencileri, çağın koşullarına ve toplumun beklentilerine uygun olarak yetiştirmenin bilim insanlarının en önemli sorumluluğu olduğunu vurgulayan Karakaş, “Bu sorumluluk ve sahip olduğu misyon-vizyon doğrultusunda eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdüren AKÜ, 21. yüzyıl üniversitesi olarak markalaşma, tasarım, insana yatırım, yaşam boyu eğitim, farklılıklara saygı, etik değerleri dikkate alan, yenilik, üretme, bilim, araştırma, ve küresel iş birlikleri konusunda atılımlar yapabilen bir üniversitedir” dedi.

Konuşmasında mezun öğrencilerin anne ve babalarına da seslenen Karakaş, şunları söyledi:

“Sizler, kuşkusuz bugünkü törenin en mutlu kişilerisiniz. Bugün, çocuklarınıza sağladığınız maddi ve manevi desteğin, emeklerinizin ve özverilerinizin karşılığını alıyorsunuz. Çocuklarınızın dürüst, çalışkan, saygılı, toplum değerlerini gözeten ve mutlu bireyler olmaları için yıllardır tüm gayretinizle ve sabrınızla mücadele ettiniz. Yılmadan, usanmadan onları desteklediniz. Çoğu zaman kendi önceliklerinizden vazgeçerek onların yaşama sımsıkı tutunmaları ve kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için var gücünüzle çalıştınız. Kendi ellerinizle teslim ettiğiniz bu sıcak yuvadan ayrılırken yine onların yanındasınız. Heyecanlarını ve mutluluklarını onlarla paylaşıyorsunuz. Hepinizi, bu paha biçilmez desteklerinizden dolayı yürekten kutluyorum.”

“Mezuniyet yeni bir yaşamın başlangıcı”

Konuşmanın devamında mezun öğrencilere seslenerek tavsiyelerde bulunan Karakaş, şunları kaydetti:

“Mezuniyet, geleceğe hazırlanmakla geçen bir dönemin sonu, kazanımlarınızı kullanarak üretken olacağınız yeni bir yaşamın başlangıcıdır. Yoğun gayretiniz ve disiplinli çalışmalarınızın ödülünü aldığınız bir gündesiniz. Bugünden başlayarak yeni yaşamınızda yeni sorumluluklar üstlenecek, ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında, atalarımızın bizlere emanet ettiği Cumhuriyetin yaşatılması ve daha aydınlık bir geleceğe taşınması sürecinde belirleyici bir rol oynayacaksınız. Bu süreçte sizlerden beklentimiz, yaşamınızın her döneminde bilimin ve aklın ışığında; evrensel değerlere sahip, ileri görüşlü, yaratıcı, farklı inanç ve düşüncelere saygılı, toplumumuzun kendi inanç ve medeniyet havzasından damıttığı ve bizlere emanet ettiği ulvi değerlere bağlı bireyler olmanızdır. Bir üniversite mezunu olarak alacağınız diploma, sizin belirli bir sürede, belirli bilgileri edindiğinizi gösteren bir belgedir. Bilme ve yapabilme konusundaki tek garanti sizsiniz. Potansiyelinizin, mevcut bilgi ve yeteneklerinizin farkında olmanız ve bunları geliştirmek için sürekli çaba göstermeniz en büyük gücünüzdür. Özelliklerinizin ve yeteneklerinizin farkında ve ne yapmak istediğinizden emin olunuz. Kararınızı veriniz ve o yolda önünüze çıkan engelleri, edindiğiniz bilgi ve becerilerinizi kullanarak aşınız. Sahip olacağınız işinizi en iyi şekilde yapınız. Aldığınız eğitim, bu konuda en önemli rehberiniz olacaktır.”

“Kocatepeli ruhu ile hareket edin”

Her alanda, her geçen yıl büyük atılımlar yapan ve değişimler gerçekleştiren AKÜ’nün başarısının, mezun öğrencilerin başarısı ile özdeş olduğunu belirten Karakaş, “Bizleri ve özellikle mezunu olmaktan gurur duyacağınız Üniversitenizi hiçbir zaman unutmayınız. Her zaman gururla temsil ediniz ve bağlarınızı koparmayınız. Sizlerden beklentimiz, üniversiteden mezun olduğunuzda bu defteri kapatmamanız, üniversitemize ait olduğunuzu hissetmeniz ve bir Kocatepeli ruhu ile hareket etmenizdir. Siz mezunlarımız bizim gurur kaynağımızsınız. Sizlerle yaşamın her karesinde iş birliğini sürdürmeye hazır olduğumuzu unutmayınız” dedi.

“AKÜ çok önemli potansiyele sahip bir yüksek öğretim kurumu”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ise konuşmasında 30 yaşında olan AKÜ’nün çok önemli potansiyelleri bünyesinde barındırdığını belirtti. Konuşmasında mezun öğrencilere seslenen Yiğitbaşı, “Bugün büyük hayallerle başladığınız akademik eğitim hayatınızdan meslek hayatınıza adım atacağınız anlamlı bir gün. Sizler, mezun olan öğrencilerimiz üniversitenizden aldığınız eğitimle, donanımla inşallah çok kısa sürede istediğiniz şekilde hayatlarınıza devam edecek, çalışma hayatına atılacaksınız ve çok bambaşka ufuklara açılacak, hayallerinizi gerçekleştirme ve bu ülkenin aydınlık geleceği için hizmet etme şansını bulacaksınız diye düşünüyorum” dedi.

AKÜ’nün 200 bin mezunu ile modern ve gelişmiş bir Türkiye’nin geleceğe katkı sunacak insanları yetiştirdiğini ifade eden Yiğitbaşı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün üniversitemizde 5 binden fazla lisans düzeyinde, 4 binden fazla ön lisans düzeyde olmak üzere 9 bin 536 öğrencimiz mezun oluyor. Artık sizlerde Afyonkarahisarlısınız demek istiyorum. Az önce Rektörümüz üniversitenin her zaman bir parçası olarak kalacaksınız dedi. Ben de şehrimizin her zaman bir parçası olarak kalacağınızı bilmenizi istiyorum. Afyonkarahisar ile gönül bağınız ve duygudaşlığınız her zaman devam etsin. Bugünü belki bir bitiş, bir tamamlanma olarak görüyorsunuz. Hayat yolculuğunda eğitim ve ilim alma süreci aslında devam eden süreç. Diplomalarınızla birlikte hayat belki de yeni başlıyor.”

Tören, protokol konuşmaları sonrasında fakültelerinden derece ile mezun olanlara ödül ve hediyelerinin verilmesine müteakip, bölümlerin öğretim elemanları tarafından mezun öğrencilere temsili diplomalarının verilmesi ve öğrencilerin kep atmasıyla ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi