Akü Kampüs Camii Bugün İbadete Açıldı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından inşası tamamlanan, AKÜ öğrencileri ile personelinin ibadet ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla yapılan cami, kılınan cuma namazı ile ibadete açıldı.
Mimar Sinan'ın Süleymaniye ve Selimiye camilerindeki çalışmaları örnek alınarak tamamlanan cami yapımında Afyonkarahisar mermeri kullanıldı. 10 bin 700 metrekarelik alanda inşa edilen camii; Bodrum, zemin kat ve Asma Kat olmak üzere bin 500 metrekare alana sahip, 1500 kişinin namaz kılabileceği şekilde tasarlandı. Cuma, teravih ve bayram namazları gibi kalabalık ibadet gerektiren zamanlarda ise avlusuyla birlikte 4 bin kişinin ibadetine açık olacak. Camide 1 ana ve 2 yan giriş olmak üzere 3 giriş-çıkış bulunuyor. Ayrıca, caminin her noktasında engellilerin kolaylığı düşünülerek rampalar, asansörler ve ibadet bölümünde engelli mahfilleri oluşturuldu.
Cami ile ilgili bilgi veren AKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi, Yapı ve Teknik İşlerle ilgili Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ali Ergün, "Camimizde farklı olarak minare yapımı çelik konstrüksiyon olarak düşünüldü. 45 metre yüksekliğinde çelik konstrüksiyon imalatının yapımı, projelendirilmesi farklı bir çalışma olması ve Türkiye'ye örnek teşkil etmesi bakımından, çelik konstrüksiyon için statik hesaplamalar, bunlarla ilgili bu işi yapacak firmaların araştırılması uzunca bir süreç aldı. Üzeri her türlü dış etkilere dayanıklı, uzun ömürlü membran ile kaplandır. Membran üzerindeki yazılar ise hattat Orhan Altuğ tarafından tasarlandı" dedi.
Türkiye'de daha önce yapılan camilerde engellilere yönelik bir düzenleme olmaması nedeniyle bu konunun atlatıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Ali Ergün, cami girişinden katlardan katlara geçişlerde, ibadet öncesinde abdest alımından her noktaya kadar engellilere kolaylık sağlayacak şekilde gerekli düzenlemelerin yapıldığını aktardı. Ergün, "Afyonkarahisar ve AKÜ'nün adına yakışır bir camii hizmete giriyor. Doğal malzemelerden yapabildiğimiz kadar iç kısım düzenlendi. İçeride tamamen ahşap bir düzenleme yaptık. Kampüs camiine giren bir kişi kendisini ibadetine huzur ve huşu içerisinde verebilecek. Kişi dikkat dağılmasından ve huzursuzluktan uzak kalarak ibadetini tamamlayacak. Isıtma sistemi tabandan sağlanacak. Otomasyon sistemi ile ısıtma programlanacak. Külliye ise, camiden bağımsız olan bir bölüm olarak inşa edildi. Eğitim salonu, okuma salonları, ibadet sonrası ya da arası vakit geçirilebilecek kafe türü mekanlar düzenlenerek sosyal donatı ile camimizi bütünleştirdik. Bu camiinin bir özelliği de iki ayrı şadırvanının olması. Bir hayırsever grubu tarafından yaptırılan ikinci şadırvan ise uygun bir düzenlemeden sonra bayanlar şadırvanı olarak hizmet verecek" şeklinde konuştu.
Camide kılınan ilk namazın ardından Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ile AKÜ idarecileri tarafından alanda devam eden çalışmalarla ilgili bilgilendirildiler
Editör: Haber Merkezi