Akıllı kavşak uygulaması başladı

Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan fizibilite çalışmaları sonucu trafik yoğunluğu tespit edilen 14 kavşakta Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi ile 7 kavşakta trafik akışkanlığını sağlamak amacıyla koordineli yeşil dalga uygulaması başlatıldı.

Sürücüler, şehir içinde Cezaevi, Şuhut ve Ataköy kavşaklarında 60 km hızla, çevre yolunda ise Yeni Otogar kavşağı, Battalgazi Kavşağı TOKİ ve Gümüşkent kavşakları arasında 80 km hızla gidersek yeşil dalga sisteminden yararlanabilecek.

Belediyemizin son 2 yıldır ulaşım alanında yapmış olduğu yatırımları tamamlayıcı nitelikte olan dinamik kavşak kontrol sistemi, kavşaklardaki araç yoğunluğunu kameralar aracılığı ile hesaplayarak, yoğun yönler için daha uzun yeşil ışık süresi uygulayarak trafikteki bekleme sürelerini azaltıyor. Uygulanan değişken sinyal süreleri sayesinde benzin tasarrufu sağlanmakta olup doğaya salınan karbonmonoksit miktarı azalmakta. Koordineli yeşil dalga uygulaması hayata geçirilen 7 kavşakta kesintisiz akım sağlanmış olup bu sayede trafikteki dur-kalk oranı azaltıldı.

Kurulumlarının tamamlanmasından bu yana geçen süreçte, Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi ve koordineli yeşil dalga uygulanan kavşaklardaki bekleme sürelerinde ortalama %18 iyileşme, bekleme sürelerindeki bu iyileşme sayesinde aylık ortalama 7 bin lt yakıt tasarrufu ile 11 ton daha az karbon salınımı sağlandı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Belediye Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, dinamik Kavşak Kontrol Sisteminin zaman içerisinde kendisini geliştirecek yapıda olduğunu ifade ederek kavşaklardan topladığı veriyi analiz ederek sürekli güncelliğini koruduğunu söyledi. Yetkililer açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Belediyemiz binasında kurulan Trafik Kontrol Merkezi bünyesinde görev yapmakta olan operatörler sayesinde şehrimizin trafiği 7/24 kontrol altındadır. Kavşaklara yerleştirilen kameralardan gelen görüntüler ve kavşak verilerini anlık olarak analiz eden operatörlerimiz, hazırladıkları simülasyonlar ile şehrimizin trafiğinin en iyi şekilde yönetimi için tüm senaryoları değerlendirmekte, gelecekte meydana gelebilecek öngörülemeyen durumlar için şimdiden hazırlıklarını tamamlayarak gerekli önlemleri almaktadırlar.

Afyonkarahisar Belediyesi olarak Akıllı Ulaşım Sistemleri alanındaki faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Kurulan sistem ve koordineli yeşil dalga uygulaması tüm Afyonkarahisarlı hemşerilerimize hayırlı olsun” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi