Ak Kadınlardan Eğitim Seferberliği

AK Parti Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığınca başlatılan "Nerede Kalmıştık." Eğitim Seferberliği Projesi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

"Nerede Kalmıştık “Eğitim Seferberliği Bilgilendirme programına Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Ak Parti Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanı Av. Ferda Ertürk, Hayat Boyu Öğrenme şube Müdürü Sezai Keklicek, Halk Eğitim Müdürü Ahmet Akın ve çok sayıda kadın kolları üyeleri katıldı.

“2020 yılında kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 93,49’a yükseldi”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ak Parti Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanı Av. Ferda Ertürk Ak Parti Hükümetinin Türkiye’nin son 20 yılını inşa ederken eğitimi hep ön planda tuttuğunu söyledi. Kadın Kollar Başkanı Ertürk: “Ak Partimizin kurulduğu 14 Ağustos 2001 tarihinden bu yana Türkiye’nin son 20 yılını inşa ederken, eğitimi hep en ön planda tuttuk. Hükümet programlarımızda, özellikle de kız çocuklarımızın eğitimiyle ilgili çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Eğitim reformlarımız kapsamında, 2012 yılında zorunlu eğitimi 12 yıla çıkararak, Türkiye’de her çocuğun asgari lise mezunu olarak toplumdaki yerini almasını arzuladık. Zorunlu 12 yıllık eğitimi 4+4+4 olarak kademeli bir yapıyla temellendirirken, özellikle de kız çocuklarımızın okulla buluşmasını teşvik etmeyi ve okullaşma oranlarını artırmayı hedefledik. Veriler, bu hedefimize büyük ölçüde ulaştığımızı gösteriyor. İlköğretimde 2001 yılında kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 88,45 iken, bu oran 2020 yılında yüzde 93,49’a yükseldi. Ortaöğretimde kız öğrencilerin net okullaşma oranını yüzde 50,5’ten yüzde 84,85’e çıkarmayı başardık. Kadınların eğitiminin önündeki yasakçı zihniyetin ürünü engelleri birer birer ortadan kaldırdık. Böylece yükseköğretimdeki kız evlatlarımızın net okullaşma oranını da yüzde 13,5’ten yüzde 46,3’e yükselttik. Emine Erdoğan hanımefendi öncülüğünde, Hayata geçirdiğimiz “Haydi Kızlar Okula”, “Ana-Kız Okuldayız” ve “Okuryazarlık Seferberliği” kampanyalarıyla, önceliğimiz kız çocuklarımız ve kadınlarımız oldu.” dedi

“İlimizde 1168 yeniden eğitim hayatına başladı”

Emine Erdoğan hanımefendinin “Nerede Kalmıştık.” Projesi kapsamında ilimizde 1168 kadının eğitim hayatına yeniden başladığını ifade eden Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Ertürk: “Yine Sayın Emine Erdoğan hanımefendi himayelerinde Ak Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığımız tarafından yeni bir eğitim seferberliği olan “Nerede Kalmıştık.” Projesi’nin de geçtiğimiz Eylül ayında startını verdik. Tüm illerimizde eğitim hayatı çeşitli sebeplerle yarım kalan kadınlarımızı ve genç kızlarımızı eğitim seferberliğimize davet ederek kayıtlarını yaptırmaları ve eğitimlerini tamamlamaları hususunda gönüllü rehberlik ettik. Ve kısa sürede #Nerede Kalmıştık projemiz ile 17.460 açık lise 3.715 ilköğretim olmak üzere toplamda 21.175 kadın kaldıkları yerden eğitimlerine devam etmeye başladı. İlimiz özelinde ise il merkezimiz ve ilçelerimizde 924 kadınımızın lise 244 kadınımızın ortaokul kayıtlarını yaptırarak eğitim hayatlarına yarım kaldıkları yerden devam etmelerine vesile olduk.” dedi

“Anadolu kadınına imkân verildiğinde her işi başarır”

Anadolu kadınına imkan verildiğinde her şeyi başara bileceğini aktaran Ak Parti Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanı Av. Ferda Ertürk: “Tarih boyunca kahramanlıklara imza atmış olan Türk kadını, bugün eğitimden bilime, sanattan ekonomiye, siyasetten kamu yönetimine kadar her alanda üstün başarılar elde etmiştir. Üretkenlikleri ile milletimizin gücüne güç katan kadınlar, her alanda var olmaya devam edecektir. Anadolu kadınına imkan verildiğinde neler yapabildiğine her alanda şahitlik eden bizler hayalleri olan kadınlar için buradayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifadeleriyle “Okumamış, okuyamamış ya da okutulmamış her bir kız çocuğu toplum, millet ve ülke için çok büyük bir kayıptır” dedi.

“Her zaman Kadınlarımızın hayallerine destek olacağız”

Ak Kadınlar olarak her zaman projenin destekçisi olacaklarını söyleyen Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Ertürk: “Ak Kadınlar olarak bizler de son derece önemli olan bu proje sayesinde, eğitimine ara vermek zorunda kalan kız çocukları ve kadınlarımızın, lise ve hatta üniversite mezunu olma hayallerini hayata geçirebilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Lise diplomalarını alan kadınların, hayalini kurdukları üniversite sıraları ile bir an önce tanışmalarını istiyoruz.3 yıl sürecek olan “Nerede Kalmıştık.” Projesi ile önce Türkiye’de ve ikinci etabında Avrupa’da yaşayan kadınların yarım kalmış eğitim hayallerine ulaşmalarını hedefliyoruz. Projenin uygulanmasında il kadın kolları teşkilatı olarak rehberlik etmeye devam edeceğiz. Bugün de bu desteğimizi somut ifadesi bu programı düzenleyerek kadınlarımıza milli eğitim müdürlüğümüzün değerli yetkililerinden birinci ağızdan bilgi almayı hedefledik.” dedi.

“Hiçbir kadınımızın hayali yarım kalmayacak”

Hiçbir kadının eğitimini tamamlamak için geç kalmadığını “Nerede Kalmıştık’ diyerek başlaması gerektiğini ifade eden Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Ferda Ertürk: “Sözlerime son verirken daha önce pek çok eğitim projesini himaye ederek, kız çocuklarının okullaşmasına katkı veren Cumhurbaşkanımızın değerli eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi ve Genel Merkez Kadın Kolları Başkanımız Ayşe Keşir ve proje paydaşımız Milli Eğitim Bakanlığımıza şükranlarımı arz ederim. Yine bu projeyi tanıtmak için büyük gayret sarf eden il kadın kolları teşkilatıma, ilçe ve mahalle başkanlarıma ayrıca il milli eğitim müdürümüze şube müdürlerimize ve halk eğitim merkezi müdürlerimize teşekkür ederim. Ve tabi ki en önemlisi çağrımıza cevap vererek yarım kalan eğitim hayallerine kaldığı yerden devam etme kararlılığı ve cesareti gösteren siz kıymetli kadınlarımıza teşekkür ediyorum ve eğitim hayatları boyunca başarılar diliyorum. Bu vesileyle eğitim hayatı yarım kalan tüm kadınlarımıza ve kız çocuklarımıza buradan seslenmek istiyorum. Eğitiminiz hangi sebeple yarım kalmış olursa olsun, kendinizi gerçekleştirme serüveniniz hala devam ediyor. Hayatta geç kalınmayan ender şeylerden biri, eğitimdir. İnsan her yaşta, yeniden başlayabilir. Eğitiminize devam etmek, hayalini kurduğunuz diplomayı almak için, geç kalmadınız. Sadece ‘Nerede Kalmıştık’ deyin ve kaldığınız yerden gelin el ele birlikte devam edelim.” Dedi.

“Ak Parti Hükümeti kadınlara pozitif ayrımcılık uyguladı”

Toplantıda Ak Kadınlara seslenen Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Ak Parti Hükümeti döneminde kadınlara pozitif ayrımcılık uygulandığını ifade etti. Milletvekili Yurdunuseven: “Ülkemizin nüfus oranı yüzde 50 erkek, yüzde 50 kadın oranında eğitim başta olmak üzere tüm alanlarla eşitliği yakalamalıyız. Eğitimde bir fırsat eşitsizliği var.28 Şubat tarihimizde kara bir leke. Özellikle genç kızlarımızı üniversitelerin kapısından almayarak eğitim almalarına izin vermediler. Ak Parti hükümeti döneminde kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uygulandı. Kadınlarımızın eğitimlerini tamamlaması için birçok projeyi hizmete geçirdik. Projeye daha çok kadın katılır. Biz kadınlarımızı toplumun her alanında görmek istiyoruz.”dedi. Program sonunda İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın projeye katılan kadınların sorularını cevapladı.

Editör: Haber Merkezi