Aileler ve Öğrencilere Yarıyıl Tavsiyeleri
Afyonkarahisar Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi'ne görevli Çocuk Gelişim Uzmanı Pedagog Nagehan Karataş, yarıyıl tatilinde ailelere ve çocuklara önerilerde bulunarak, "Çocuğunuzla ders konusundaki tartışmalarınızı tatile de taşımayın" dedi.
Yarıyıl tatilin aileler ve öğrenciler için kabusa dönüşmemesi için önerilerde bulunan Pedagog Karataş, çocukla kurulacak sağlıklı iletişimin, etkili dinleme ve paylaşım şikayet edilen birçok iletişim sorunlarını ortadan kaldıracağını söyledi. Özellikle karnesinde zayıf olan öğrencilere ailelerin sürekli ders çalışması yönünde baskı yapmaması gerektiğini kaydeden Pedagog Karataş, "Tatilin başlamasıyla çocukların ellerinde karneleri evlerine farklı ruh haliyle döndüklerini görürüz. Kimileri sevinç içinde ailelerine başarılarını müjdelemek için sabırsızlanır. Karnesinde zayıf notlarıyla gelen çocuklar ise stres ve sonuçların doğuracağı kaygı içinde saklanma, utanç, korku duygularıyla anne babalarının önüne çıkar. Bu gibi durumlarda öğrencinin verimli olmadığı dersler hakkında ailesiyle konuşmak ve başarısızlığın nedenlerini birlikte tespit etmek çocuğu hem rahatlatır hem de çocukla anne ve baba arasındaki iletişimi ve paylaşımı destekler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise, çocuğa sürekli ders çalışması gerektiği yönünde baskı yapılmamasıdır. Çocuğu suçlamak, aşağılamak ve cezalandırmak olumlu sonuçlar vermediği gibi çocuğun ileriye dönük motivasyonunu da yok ederek ileriki öğrenmelere de ket vurabilir. Unutmamak gerekir ki; çocuklar eleştirilmekten çok anlaşılmak ve kabullenilmek istemektedirler" dedi.
"BAŞARIYI ÖDÜLLENDİRME ÇOCUĞUN YAŞI VE GELİŞİM SEVİYESİNE GÖRE YAPILMALI"
Çocuk Gelişim Uzmanı Pedegog Nagehan Karataş, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Başarabilme gücünün kendisinde olduğunu ve disiplinli bir çalışmayla performansını istenilen seviyeye getirebileceğini ve bu yönde kendisine her zaman destek olunacağı anlatın. Birlikte yapılacak yazılı bir çalışma programı içinde zayıf derslerin tekrarını genel başlıklarıyla anlatın ve bununla ilgili alıştırmalar yapın. Bu program içerisinde sadece ders olmasın. Onun eğlenebileceği, güzel vakit geçireceği etkinlikler de bulunsun. Sadece ders odaklı yapılan günlük program çocukta bıkma ve usanma oluşturacağı için programa uymak yerine programla hiç ilgilenmeyecektir. Gerektiğinde aile dışından bir öğretmen veya eğitimli bir kişi ile birlikte çalışma imkanı hazırlayın. Başarıyı ödüllendirme çocuğun yaşı ve gelişim seviyesine göre yapılmalı. Yapılacak ödüllenmeler maddi ağırlığı olmamalı. Daha çok manevi ve haz uyandıracak sürpriz nitelikte, işlevsel olmasına dikkat edilmeli. İçsel tatmini göz ardı eden para, pahalı oyuncaklar veya teknolojik özellikleri olan ödüllerin aşırı kullanımlarından kaçınmalı. Çocuğun öğrenmeye yönelik becerisine kendisinin inanması önemlidir. Bu alanda çocuğu cesaretlendirerek kendine olan güvenini arttırmak başarıya uygun ortam sağlar. Tatilde amaç; bu süreci hiçbir şey yapmadan geçirmek değildir. Bilakis bu süreci öğrencilerin kendilerini yenilemelerine ve bir dahaki döneme dinlenmiş, motivasyonu yüksek olarak başlamaları için bir ön hazırlık süreci olarak görmek daha doğru olur. Yeni döneme hazır olmalarını sağlayacak planlamanın yapılması da dikkate alınmalı. Bu süreçten öğrencilerin en iyi şekilde faydalanmalarını sağlamak ise ailelere düşüyor.
Editör: Haber Merkezi