Ağbal, “Türkiye ekonomisi her sıkıntıyı aşabilecek güçte”

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda işadamları ve sanayicilerle istişare toplantısına katıldı. Ağbal, Türkiye ekonomisinin her sıkıntıyı aşacak güce sahip olduğunu vurguladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) işadamları ve sanayicilerle bir araya gelerek ekonomi hakkında istişarede bulundu. Ağbal’ın işadamları ve sanayicilerle istişare toplantısına Afyonkarahisarr Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Av. Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, AK Parti İl Başkanı Av. Hüseyin Sezen, işadamları ve sanayiciler katıldı.

16 YILDA EKONOMİ, ORTALAMA YÜZDE 6.3 BÜYÜDÜ

İstişare toplantısında Afyon’un iş dünyasına seslenen Bakan Naci Ağbal, “2002 yılında göreve geldiğimizde IMF ile çalışmaya başladık. IMF’li bir ülkeyi devraldık. O günleri en iyi bilenlerden biri benim. Bunun zorluklarını bilen, sıkıntılarını çeken insanlardan bir tanesiyim. Allah’a şükür bunların hepsini atlattık. 2009’da IMF’ye ‘Sen yoluna, biz yolumuza’ dedik. 2009 yılından bu yana Türkiye ekonomisi kendi ayakları üzerinde durabiliyor. Türkiye ekonomisi aktif bir yeni dönem yaşıyor. AK Parti iktidarı 16 yıldır iktidarda. Hükümet olarak ülkeyi ileri götürüyorsanız iyi işler yapıyorsunuz. 1990 yılından 2001 yılına kadar Türkiye ekonomisi yüzde 3,4 büyümüş. 4 defa yol kazasına uğramışız, ekonomide tepetaklak gitmişiz.

2002 yılında bu ülkenin sorumluluğunu üstlendik. 16 yıl boyunca Türkiye ekonomisi yüzde 6,3 büyümüş. Önceki büyümeyi ikiye katlamış. Sadece 2009’daki global krizde ekonomide bir miktar daralma yaşandı. 2010 ve 2011 yılında tekrar güçlü bir büyümeyi yakaladık” dedi.

BU YIL DA GÜÇLÜ BİR BÜYÜME OLACAK

Büyümenin istikrarlı biçimde devam ettiğini belirten Ağbal, “Yılı 7.4 büyüme ile kapattık. OECD ülkeleri arasında en çok büyümeyi biz gerçekleştirdik. Yılbaşında ne dediysek yılın sonunda onu gerçekleştirdik. Türkiye ekonomisini gücünü devam ettiriyor. İnşallah bu yıl da güçlü bir büyümeyi göreceğiz. Ekonominin temellerini sağlamlaştırdık. Bu dönemde Türkiye’nin sağladığı önemli gelişmelerden biri de istihdam alanında oldu. Avrupa’da milyonlarca, insan işinden oldu, insanların ücretleri kesildi. Banka bilançoları bozuldu, o dönemde Avrupa bunu yaşarken biz kimsenin emekli maaşını kesmedik, ücretini kesmedik. Artırmaya devam ettik” diye konuştu.

İSTİHDAM, AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN FAZLA

Türkiye’nin büyümesinde sanayici ve işadamlarının gayreti olduğunu hatırlatan Bakan Ağbal, “Türkiye 2007 yılından bu yana 8 milyon 700 bin kişiye ilave istihdam sağladık. Avrupa Birliği’ndeki 27 ülke, 4 milyon 800 bin istihdam üretmişler. Bu sizlerin gayreti ile oldu. Ülke olarak ürettik, istihdamı artırdık. Ben sanayicilerimize, işadamlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye ekonomisi bir başarı öyküsüdür, başarı öyküsü olmaya da devam ediyor” ifadelerini kullandı.

EKONOMİNİN TEMELLERİ SAĞLAM

Ağbal, Türkiye’nin ekonomisinin gücüne vurgu yaparak “Türkiye ekonomisi güçlü. Türkiye ekonomisi içeride, dışarıda sahip olduğu sağlam temeller sayesinde karşılaşabileceği sıkıntıların üstesinden gelecek özelliklere sahi. Güçlü bir girişimcilik kültürümüz, genç bir nüfusumuz var. Her geçen yıl kalitesi artan yükseköğretim sistemimiz var. Her geçen gün artan AR-GE, inovasyon çalışmalarımız var” dedi.

BAKAN AĞBAL’DAN AFYON VE EROĞLU’NA ÖVGÜ

Afyonkarahisar’ı sevdiğini, bu kente gelmekten mutluluk duyduğunu kaydeden Bakan Ağbal, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Afyon’a gelmek için her zaman can atan bir insanım. Afyon’u seviyorum. Afyon’un insanını seviyorum. Afyon’un girişimcisini seviyorum. Afyon’un sanayicisini seviyorum. Gerçekten Anadolumuz’un çok güzide kentleri var. Afyon, tarihi ile, kültürü ile, vizyonu ile geleceği parlak, önü açık şehirlerimizden bir tanesi. İnşallah Afyon’un bahtı açık, geleceği aydınlık olsun. Bize burada ne görev düşüyorsa sonuna kadar sizlerin yanındayız. Her zaman da destek olacağız. Afyon ile ilgili başta mermer turizmi olmak üzere birçok sektörde her geçen gün ortaya çıkan gelişmeleri gördükçe gerçekten Afyon ile iftihar ediyoruz. Afyon’da girişimcilik kültürü çok gelişmiş. Geleneksel sektörlerde bile yoğun bir şekilde yeni atılımlar görüyoruz. Bu da bizi memnun ediyor. İnşallah hükümet olarak Türkiye’nin hizmetindeyiz, Afyon’un hizmetindeyiz. Ben Sayın Ali Özkaya vekilimize, Afyon vekillerimize, Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’na teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımız’ı tebrik ediyorum. Afyon’un evladı, Türkiye’nin dört bir tarafında nereye gitsek Sayın Bakanımız’ın projelerini görüyoruz, iftihar ediyoruz. Mega baraj, gölet, ağaçlandırma projeleri var. Yaptıklarını saymakta zorluk çekiyoruz.”

MİLLETVEKİLİ ÖZKAYA, BAKAN AĞBAL’A TEŞEKKÜR ETTİ

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya da Maliye Bakanı Naci Ağbal’a teşekkür etti. Özkaya, “Sayın Bakanımız, Afyonkarahisar’a ne zaman davet etsek bizi kırmadan geliyor. Geldikten sonra da birden çok hayırlı işlerin çözümüne de vesile oluyor. Bir gelişinde Sayın Bakanımız, Belediyemiz’e 610 bin metrekarelik araziyi tahsis etti. Belediyemiz şimdi orada Dünya Motokros Şampiyonasını yapacak. Bir başka gelişinde Sayın Rektörümüz, Sayın Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurul Başkanımız, Sayın Valimiz ile Afyon’a baktık; burasının karşısındaki 750 bin metrekarelik alanda Termal Şehir kurulması için bir proje geliştirdik. Bu arsayı da Sayın Bakanımız tahsis etti. İşadamlarımıza sesleniyorum: Savunma sanayiine girin, ilaç sektörüne girin. Bunlar katma değeri yüksek olan sektörler. Afyon’da bu potansiyel var. Biliyorum ki benim hemşehrilerim bu işleri yaparlar Allah’ın izniyle” diye konuştu.

İLETİLEN SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNUYOR

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser de Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın ATSO’yu ikinci kez ziyaret ettiğini belirterek “Sayın Bakanımız ile daha önceki geldiğinde de bazı sorunlarımızı arz etmiştik, sorunlarımızın bazılarına çözüm bulunuyor, bazılarına bulunmaya devam ediliyor. Kendisine bir kez daha tarihin, kültürün ve yolların kesiştiği şehrimize ve ikinci kere Odamız’a teşriflerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu ziyarete vesile olan Ali Özkaya Milletvekilimize ve AK Partili yetkililere de ayrıca teşekkür etmek istiyorum” dedi.

“YUMURTACILAR İÇİN MÜJDE İSTİRHAM EDİYORUZ”

Afyonkarahisarlı yumurtacıların bazı sorunları olduğunu belirten Serteser, “Yumurta ile ilgili sorunlarımız var. Bu bizim için çok önemli. Sizi son zamanlarda basından izliyoruz. Hep müjde veriyorsunuz. Bu müjdeler esnafımız, işadamımız ve bizim için çok önemli. Buradan yumurtacılarla ilgili bir müjde vermenizi istirham ediyoruz. Çünkü devamlı açıklanan paketler, önemli paketler. Yumurtacılarımızın talepleri de bir tabir vardır, devede kulak. Bunu da herhalde halledersiniz. Bu isteğimiz olacak. Bizim Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir konumuz vardı. Onu da konuştuk, çok teşekkür ederiz. Onu da ilk fırsatta halledeceğinizi düşünüyoruz, bu bizim için çok önemli bir müjde” dedi.

İHRAÇ KAYITLI SATIŞ HATIRLATMASI

İhracat rakamları hakkında bilgi veren Serteser, ihraç kayıtlı satışların da kentlerin ihracatına eklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Serteser, “2003 yılında 80 milyon dolar olan ihracatımız, 2017 yılında 313 milyon dolara çıkmıştır. Bunlar direkt satışlar. İhraç kayıtlı satışlar buna dahil değil. Mermerde biraz fazlaca ihraç kayıtlı satış. Aşağı-yukarı 70 ile 80 milyon dolar arası ihraç kayıtlı satışlarımız var. Sayın Ekonomi Bakanımıza söylemiştik, size de arz edelim. Bu konu bizim için önemli. İhraç kayıtlı satış, aslında Afyonkarahisar’ın fabrikalarında üretilen ürünün satılması. Dolayısıyla ihraç kayıtlı satışların da bu ilin satışına denk gelmesi bizim ihracatımızı artıracaktır, diye düşünüyorum. Çünkü bizim önemli bir hedefimiz var. 2023 yılında nasıl ki Türkiye’nin 500 milyar dolarlık bir hedefi var, biz de inşallah ihracatta 1 milyar dolara Afyonkarahisar olarak çıkalım istiyoruz. Çünkü 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapan Türkiye’de 16 ile 18 arasında il var. Ben bu illere Süper Lig diyorum. Basketbolda bu sene Süper Lig’e çıktık. Futbolda da 1. Lig’e çıktık. 2023 yılında 1 milyar dolar düzenli ihracat yapan bir il olmayı hedefliyoruz. Bu bakımdan eğer mümkünse ihraç kayıtlı satışlar da ihracat hedefimize eklensin istiyoruz” dedi.

ORTA VE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ OSB TALEBİ

Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:

Afyonkarahisar’ın ihracatının dışında yolların kesiştiği bir yer. Bunu biz artıya çevirmek istiyoruz ama hükümetimizin önemli desteği olması lazım. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde her sene Ticaret Şûrası düzenleniyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanlığı döneminden beri hiç fire vermeden o toplantılara geldi ve hepsini notunu tuttu. İsteklerin çoğu da karşılandı, karşılanamayanların da neden karşılanamadığı bize belirtildi. Ben orada da her seferinde bunu söyledim, bir ara Ege Bölgesi’nin de sözcülüğünü yaptım. Orta ve Yüksek Teknolojili Organize Sanayi Bölgeleri’nin kurularak, bu bölgelere önemli teşvikler sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Bunlar hükümetimizin belirlediği adette, ülkenin her yerine dağılabilir. Biz bir tanesini mutlaka Afyonkarahisar’da olmasını arzu ediyoruz. Hükümetimizin ilk bölgesel havalimanı projesi, bölgemizde yapıldı. Bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Orta ve Yüksek Teknolojili Organize Sanayi Bölgesi’nin Afyonkarahisar’da olmasını arzu etmekteyiz.”

İstişare toplantısı, ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıktı Merdivenci ile ATSO Yönetim Kurulu Hüsnü Serteser’in Maliye Bakanı Naci Ağbal’a hediye takdimi ile sona erdi. Toplantının ardından Bakan Ağbal, yumurta üreticileri ile istişare toplantısı yaptı.

Editör: Haber Merkezi