Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği, Cumhuriyet Bayramı etkinliği düzenlendi

Ankara’da yaşayan Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98'inci yıldönümü nedeniyle, dernek binasında etkinlik düzenledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda, Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği kurucu başkan Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, başkan vekili Ahmet Bodur ve dernek başkanı Mehmet Ali Özerkan ile Afyonkarahisar’lılar katıldı.

Cumhuriyetin demokratik düşünce anlayışlına dayandığına dikkat çeken başkan Özerkan, “Bir devrimcinin, deha bir komutanın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, halkı ile birlikte kazandığı askeri bir zaferdir. Tarihin normal akışını simgeleyen Sevr Antlaşması’nı yırtan, onun yerine tarihi tersine çeviren Lozan Antlaşması’nı koyandır.

Cumhuriyet, toplumsal, siyasal, ekonomik, kültürel dönüşümdür

Endüstri Devrimi’ni ıskaladığı, Tarım Devrimi aşamasında patinaj yaptığı için dağılması mukadder olan bir Din-Tarım İmparatorluğu yerine, ekonomik, siyasal, toplumsal ve kültürel altyapı olmadan kurulan bir Çağdaş Ulusal Devlettir. Toprak ağalarının ve din adamlarının egemenliğinde, nüfusu köleleştirilmiş köylülerden oluşan bir toplumdan, çağdaş, kentsel, endüstriyel bir toplum yaratmanın mucizevi başarısıdır. Cumhuriyet, sadece toplumu değil, bireyi de bağımsızlaştıran ve özgürleştirendir: Ağalar, şeyhler, şıhlar tarafından istismar edilen köylüleri kölelikten vatandaşlığa, eşit yurttaşlığa terfi ettirendir.

Cumhuriyet kadın özgürlüğüdür, Cumhuriyet, çağdaş eğitimdir, çağdaş bilgilerle donatmak, ‘fikri hür, vicdanı hür’ kuşaklar yaratmaktır. Cumhuriyet, sevgidir, dostluktur, insanlıktır, barıştır. Cumhuriyet bu ülke insanının karakteri olduğu gibi,
Bağımsızlığın ve özgürlüğün teminatıdır. Bu vesileyle bu toprakları Cumhuriyetle taçlandırıp bizlere vatan yaparak emanet eden başta büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet minnet ve şükranla anıyorum aziz hatıraları önünde her zaman olduğu gibi bir kez daha saygıyla eğiliyorum.” İfadelerini kulandı.

Program, İrfan Ünver Nasrattınoğlu, şair Ahmet Bodur ve Mürşide Oklu Ayhan’ın yazmış oldukları şiirlerinin okunmasıyla sona erdi.

Editör: Haber Merkezi