Afyonkarahisar, Kurtuluşunun 100. Yılını Coşkuyla Kutladı

Büyük Taarruz Zafer Haftası 100. Yıl etkinlikleri gurur ve coşku içerisinde devam ediyor. Etkinlikler kapsamında Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Zafer Meydanı’nda Kurtuluş Günü Kutlama Programı düzenlendi.

Türk milleti bundan 100 yıl önce 30 Ağustos 1922 sabahı yepyeni bir döneme uyandı. Afyonkarahisar’da bir şafak vakti Kocatepe’den başlayan ve Dumlupınar’da kesin zaferle sonuçlanan büyük zafer ile tam bağımsız Türk Devleti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temeli atıldı.

1922 yılında düşmana karşı kazanılan büyük zaferin, 100 yıl sonra yapılan kutlamalarında coşku ve gurur bir arada yaşandı. Kutlamalara Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve eşi Burhan Selim Yiğitbaşı’nın yanı sıra Milletvekilleri Gültekin Uysal, Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Burcu Köksal, Mehmet Taytak, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Misafir Komutanlar, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Kurtuluş Günü kutlama programında devlet büyüklerinin kutlama mesajı okundu. Daha sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Mehmet Zeybek günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

6 Ayda Aşılamaz Denilen İstihkamlar Saatler İçinde Aşıldı

26 Ağustos’ta dünya tarihinde ender rastlanan bir mücadelenin yaşandığını söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Zeybek: “Başkomutanlık Meydan muharebesini büyük bir başarı ile sevk ve idare eden Mustafa Kemal Paşa'yı, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. 100. Yılda Belediye Başkanı olmaktan onur ve gurur duyduğum Afyonkarahisar’ımızda "Ya istiklal ya ölüm" parolası ile kahraman Türk Askerimiz, 6 ayda aşılamaz denilen istihkâmları saatler içinde paramparça etmiştir. Düşman ordusunu ilk anda hezimete uğratan Mehmetçiklerimiz, dünya tarihinde eşine az rastlanır bir mücadele sonucu 5 gün, 5 gece süren bir savaşla zafere ulaşmıştır. Kocatepe, Belentepe, Tınaztepe, Sivritepe, Kurtkaya, Erkmentepe adeta şehit kanlarıyla sulanmış, en çetin savaşların geçtiği mekânlar olarak anıtlaşmıştır” dedi.

Afyonkarahisar İşgale Rağmen Direncini Kaybetmemiştir

Afyonkarahisar halkının işgale rağmen direncini kaybetmediğini ifade eden Başkan Zeybek: “ Büyük Taarruz'un ikinci gününde 27 Ağustos 1922 günü saat 17.00'de bugün Deper Çeşmesi'nin bulunduğu Hıdırlık'taki noktadan şehir merkezine giren kahraman Türk askerlerini karşılamıştır. Şairin 'Türk Milleti'nin yeniden doğduğu yer' dediği Afyonkarahisar, Büyük Zafer'le birlikte işgal altındaki tüm topraklarımızın kurtuluşunun ilk işareti olmuştur. Afyonkarahisarlılar Kocatepe ve O'nun sembolize ettiği her şeyle gurur duymakta ve bu haklı gururu her zaman taşımaktadır” diye konuştu.

Mazlum Ülkelerin Kurtuluşuna Örnek Gösteriliyor

Dünyada mazlum ülkelerin kurtuluşuna örnek olarak gösterilen Türk Kurtuluş Savaşı'nın son safhasının Büyük Taarruz Harekâtı olduğunu kaydeden Başkan Zeybek şöyle devam etti: “Aziz Şehitlerimizin, Bizlere emanet ettiği bu vatanın savunmasında Bayrağı onlardan devraldığımızın şuur ve idraki içindeyiz. Ülkemizi ve şehrimizi daha da ileriye götürmek ve sizlere layık olabilmek için elimizden gelen azim ve gayreti gösterdiğimizden şüpheniz olmasın. Bugün, bizler de onların mirasçısı olarak Türkiye Cumhuriyeti'ni muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak, milletimize daha iyi imkânlar sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sözlerime son vermeden önce, yerel kahramanlarımızdan Afyon’un kurtuluşunda büyük emeği geçen Şükrü Çelikalay ve Bayatlı Yarbay Arif Bey’i rahmet ve minnetle anıyorum. Cumhuriyetin kazanıldığı toprakların varisleri olarak mücadelenin giderek şiddetlendiği bir dönemde birlik ve beraberlik içinde nice güzel günlere hep birlikte kavuşmayı Yüce Rabbimden niyaz ediyor sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

Beleidye Başkanı Mehmet Zeybek’in konuşmasının ardından Jandarma Genel Komutanlığı Merasim Ekibi Silahlı Hareketler Gösterisi sundu. Gösteriler büyük ilgiyle izlenirken katılımcılardan yoğun alkış aldı.

Jandarma Genel Komutanlığı Helikopteriyle yapılan Üzüm Salkımı gösterisiyse coşkuyu zirveye taşıdı.

Şiirlerin okunduğu kutlama programında Uluslararası Halk Oyunları Ekipleri gösterilerini sundu.

Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Takımının gösterileri ile kutlamalar sona erdi.

Editör: Haber Merkezi