AFYONKARAHİSAR BÜYÜKLERİNİ YAD EDİYOR
Afyonkarahisar Ahlâk Kültür ve Çevre (AKÇEVRE) Derneği’nin bu hafta sonu Atatürk Kongre Merkezinde düzenleyeceği “Afyonkarahisar Büyüklerini Yâd Ediyor” başlığı altındaki panelin hazırlıklarında sona gelindi.
1874 yılında Bolvadin’de doğan ve İstanbul’da eğitimini tamamladıktan sonra tekrar memleketine gelerek 1957 yılına kadar Bolvadin’de ilim hayatına, insanların irşâdına devam eden Yörükzâde Ahmed Fevzi Efendi’yi konu alacak panel 6 Nisan Cumartesi günü saat 20.00’de ANS Kampüsünde gerçekleştirilecek.
Paneli, İstanbul’da faaliyetlerine devam eden Mahmud Es’ad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi ile beraber düzenleyen AKÇEVRE Derneği yetkilileri ilim ve irfan insanı Yörükzâde Ahmed Fevzi Efendi’nin Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Bolvadin ve çevresinin eğitiminde ve bilinçlenmesinde önemli katkıları olduğunu ancak yeni nesillerin bu büyük âlimi tanımadıklarını belirtti. Kültürümüzün, böylesi büyük şahsiyetlerin tanınmasıyla yeni nesillere aktarılacağını ifade eden AKÇEVRE yetkilileri, “Yörükzâde sadece bir ilim adamı ya da mutasavvıf değil, aynı zamanda Milli Mücadele döneminin önemli bir hareket adamıydı. Böylesi iman ve mücadele yönü ağır basan kişilerin rol model olarak gençlerimize tanıtılması ve ahlâklarının anlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktadan hareketle geniş katılımlı bir panel düzenlemeyi uygun gördük. İnşallah halkımızın da buna teveccüh gösterip merhum Yörükzâde Ahmed Fevzi Efendi’nin yaşantısından ve ahlâkından azami şekilde istifade etmesini temenni ediyoruz.” dedi.
Panelde sunum yapacak çok değerli akademisyenlerin olduğunu belirten AKÇEVRE Derneği yetkilileri, “Kıymetli hocalarımızla zaman zaman görüşüyoruz. Merhum Ahmed Fevzi Efendi hakkında çok orijinal belge ve kaynaklara ulaştıklarını, panelde önemli bilgiler vereceklerini dile getiriyorlar. Açıkçası bizler de heyecanla bekliyoruz. Her biri sahasında uzman akademisyen hocalarımız, farklı açılardan bizlere Yörükzâde Ahmed Fevzi Efendiyi anlatıp en iyi şekilde kendisini tanımamızı sağlamış olacaklar.” dedi.
Ayrıca panel vesilesi ile 10’u aşkın ilden otobüslerle gelecek misafirlerinin olacağını belirten AKÇEVRE yetkilileri, “Gelecek misafirlerimiz o gün erken saatte ilimizde olacaklar. Bizlerden şehrimizi tanıtan kısa bir tur programı da istediler. Bu vesile ile Afyonkarahisar’ımızın kalesini, eski evlerini, Ulu Câmi’yi, Bedesten Çarşısını, Mevlevihâne Müzesini, İmaret Câmi’yi kısaca tanıtma fırsatımız olacak. Merhum Yörükzâde Ahmed Efendi’nin kıymetini bilen ya da hakkında bilgi sahibi olmak isteyen çevre illerdeki katılımcılar böylelikle ilimizi biraz daha yakından tanımış olacaklar.” şeklinde konuştular.
Dernek yetkilileri son olarak panele gelenlerin hocaefendiden yadigâr şahsî eşyalarını da görebileceklerini, ayrıca her bir aileye o güne özel düzenlenmiş ve içinde günün anısına değişik hediyeler olan birer çanta da vereceklerini belirttiler.
Editör: Haber Merkezi