Afyonkarahisar Barosu’ndan açıklama

Afyonkarahisar Barosu kadın ve çocuk hakları komisyonu, 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası dayanışma günü basın açıklaması;

25 Kasım“ Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Dayanışma Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu kararı benimseyen Birleşmiş Milletlerin 1999’daki kararı ile her yıl 25 Kasım tarihi “kadına yönelik şiddete karşı uluslararası dayanışma günü” olarak anılmaktadır.

Kadına yönelik şiddet “kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem, tehdit, zorlama, keyfi olarak özgürlükten, ekonomik gereksinimlerden yoksun bırakma” olarak tanımlanıyor.

BM Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi kadına yönelik şiddetin “kadınlara yönelik, toplumsal cinsiyete dayalı ve bir kadına sırf kadın olduğu için yöneltilen ya da oransız bir şekilde kadınları etkileyen bir şiddet” olduğunu belirtiyor.

Ne yazık ki gerek ülkemizde gerek dünyada kadınlarımıza yönelik şiddet ve ayrımcılık artarak devam etmektedir.

Dünyada her üç kadından biri hayatının bir döneminde şid­dete maruz kalmaktadır.

Her beş kadından biri cinsel tacize veya tecavüze uğramak­tadır.

İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının ardından da Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Ba­rolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM), Barolar, sivil toplum örgütleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ortak çaba ve çalışmaları ile 8 Mart 2012 tarihinde “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” kabul edilmiştir.Bu kanunun uygulanmasına dair 28532 sayılı Uygulama Yönetmeliği de, 18.01.2013 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Çağdaşlığı hedefleyen toplumlar öncelikle toplumun temel taşı olan kadına hak ettiği yeri sağlamalı ve kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önlemeli ve bunun için gerekli tüm çalışmaları yapmalıdırlar.

Bu anlamda toplumun her yapı taşına çok büyük görevler düşmektedir. Gerek yasa koyucu ve Kamu kurumları gerekli adımları atmalı ve kanunların uygulamadaki aksaklıklarını gidermeli bireylerde gerekli farkındalığı sağlamalı gerek eğitim kurumları, sivil toplum örgütleri, kadın erkek demeden toplumun tüm fertleri kadına yönelik ayrımcılığa ve şiddete karşı aktif olarak tepkisini göstermelidir.

Cumhuriyetimizin kadınlarımıza kazandırdıklarının farkına varmalı bu kazanımlarımızın haklarımızın daha da ileriye taşınması için elbirliği ile mücadele etmeliyiz. Kadınlarımız çalışma hayatının her alanında başarılı ve verimli şekilde olması için,kadınlarımızın aktif olarak siyasette olması için kadınlarımızın anneliğini sağlıklı bir şekilde yaşarken yine aktif olarak yaşamın her alanında olması için çalışmalıyız.

Biz hukukçulara bu manada çok görevler düşmektedir.Bunun bilincindeyiz.

Ulusal ve Uluslar arası mevzuatta kadının insan haklarına ilişkin düzenlemelerin yaşama geçirilmesi, eşit ve adil uygulan­masının sağlanması,kamu farkındalığı yaratılması, kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması bunların hayata geçmesi ve kanun ile uygulamasındaki orantının sağlanması uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi için tüm platformlarda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.Yine barolarımızın kadın komisyonları kadın hakları merkezleri adli yardım büroları hukuki destek ihtiyacı duyan kadınlarımız ile ilgili hukuki desteklerini sürdürmektedirler.

Afyonkarahisar Barosu olarak bu anlamda aktif çalışmalarımız devam etmektedir. Özetle; Barolar Birliğimizin Barolarımızın çalıştaylarına katılmakta,Afyonkarahisar ilimizde Kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri ile karşılıklı çalışmalarımız eğitim seminerlerimiz yapılmakta, seminerler paneller düzenlemekte kamu farkındalığı yaratılması için çalışmalarımız ve kamu spotları uygulamamız devam etmektedir.

Afyonkarahisar Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu önemle belirtir kadın hakları ihlali olarak değerlendirilebilecek her türlü mobbing, fiziki psikolojik davranış, uygulama ve ayrımcılığın karşısında olduğumuzu hatırlatır hukuki desteğe ihtiyaç duyan kadınlarımızın her daim yanında olduğumuzu belirtiriz.

Basına ve kamuoyuna saygı ile duyururuz.

AFYONKARAHİSAR BAROSU

Editör: Haber Merkezi