Afyonkarahisar Baro Başkanlığı’ndan Kadınlar Günü Açıklaması

FARKINDA MIYIZ? Farkında olsa idik aşağıda yazıya dökeceklerimizi tekrar tekrar dile dökmek zorunda kalır mıydık.

8 Mart nedir? Sadece Kadınlar Günü diyerek basitleştirilen şekilden ibaret bir kutlama günü mü?

Sadece kutlamaya, şekle, istatistiğe sıkışmadığımız zaman kadınlarımızın aslında tüm toplumuzun aslında tüm dünyanın en büyük problemlerinden birini aşmış olacağız. Bir insanlık problemini yaşam hakkını eşitliği özgürlüğü çözüme kavuşturmuş olacağız.

Toplumun her biriminde; ailede, evde, işte, eğitimde, siyasette, sosyal ve ekonomik alanda hak edilen ve olağan olan eşitliğin ve adaletin sağlanması, emeğin sömürüsünün ve ayrımcılığın sonlandırılması, kadının insan haklarının ihlal edilmesinin önlenmesi gerekmektedir.

Bu eğitim ile olacaktır. Bu değer ile olacaktır. Bu bilinç ile olacaktır. Bu ahlak ile olacaktır erdem ile olacaktır.

Ancak insanı insan olarak gören cinsiyet ayrımına bakmama erdemine ve ahlakına sahip bilinçli eğitimli sevgi saygı dolu eşitliğin ve adaletin ne olduğunu özümsemiş bir kadına yani cana zulmetmenin yıkıcılığını anlamış fertlerin çoğaldığı toplumlar bununla gerçek manada mücadele edebilecektir.

Tüm dünyada ve paralel olarak ne yazık ki ülkemizde kadına yönelik şiddet kadına yönelik cinayetlerin artmasını endişe ile izlemekteyiz. Kız çocuklarımızın eğitim haklarından yoksun kalmasını, erken yaşta çocuk yaşta evlendirilmelerini da endişe ile izlemekteyiz. Toplumda sosyal yaşantıda iş yaşantısında ve siyasette kadınların daha fazla emek vermek zorunda olduklarını lakin hak ettikleri duruma kavuşamadıklarını da üzülerek izlemekteyiz.

Sağlam aile yapısının omurgası kadındır. Lakin ayrıca Kadın tek başına da sağlam sağlıklı toplumun temel taşlarındandır.

İş’te bugün aslında bir farkındalık bir dayanışma günüdür. 8 Mart eşitliğin adaletin sağlanması her türlü ayrımcılığın şiddetin önlenmesi için bir mücadele günüdür.

Bu mücadelede sadece kadına değil, sadece yasa koyucuya değil, sadece hukukçulara değil tüm topluma her ferde görev düşmektedir.

Biz hukukçular olarak da ulusal ve uluslararası hukukta kadının insan haklarına ilişkin düzenlemelerin yaşama geçirilmesi eşit ve adil uygulamanın sağlanması evrensel hukuk ölçeğinde adalet ve eşitlik prensibine aykırı mevcut düzenlemeleri ve uygulamaları değiştirecek çözüm önerilerinin saptanması ve savunulması hedeflerimiz ve görevlerimiz arasındadır.

Barolar, baroların kadın hakları komisyonları, TUBAKKOM bu manada çalışmalarını sürdürmektedir.

Hak ve adalet savunucusu olarak bizler; Kadın Hakları kazanımlarından vazgeçilmesine yönelik her türlü girişime karşı durarak kadının insan hakları mücadelesini büyük bir inanç ve dayanışmayla sürdürme kararlılığında olduğumuzu kadının insan haklarının ihlal edilmediği, adaletin, barışın, demokrasinin eksiksiz sağlandığı bir Türkiye ve Dünya için; Atatürk’ün biz Türk kadınlarına da gösterdiği değer ve inancı da her daim hatırlayarak mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.

AFYONKARAHİSAR BARO BAŞKANLIĞI

KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

Editör: Haber Merkezi