AFYONDA KAYSERİ VAKASI YAŞANMASIN
Basın İlan Kurumu aracılığı ile resmi ilan yayınlayan gazetelerin bu haklarının düşmemesi için Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı son kez uyarıda bulunarak yasal şartlara uymayan gazetelerin bu davranışlarına devam ettikleri takdirde ilgili mercilere resmi şikayetlerin yapılacağı bildirildi
Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada son zamanlarda bazı gazetelerin defalarca uyarılmalarına rağmen halen aynı tutum ve davranışlarına devam ettikleri belirtilerek, yasa ve yönetmeliklere aykırı bu uygulamalara devam edildiği takdirde ilgili mercilere resmi şikayetlerin yapılacağı belirtildi.
AGC tarafından yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi. “Bilindiği gibi Afyonkarahisar merkezde günlük yayın yapan 13 gazetemiz resmi ilan yayınlamaktadır. Bu gazetelerin bu ilanları yayınlayabilmeleri için yasada belirtilen bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartların en önemli olanlarından birisi asgari kadrolardır. 195 sayılı Kanun’a dayanılarak alınan 67 sayılı Genel Kurul kararının 20 ve 21. Maddeleri ( Madde 20- Gazeteler, gazete yayınından beklenen amacı gerçekleştirebilecek sayıda kadro ve bu kadrolarda, fikir işçilerine ilişkin çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatına uygun olarak kendileri ile yazılı sözleşmeler yapılıp tam gün ve tam ay üzerinden ücretleri ödenen, sigorta primleri ile vergilerinin tahakkukları yaptırılmış fiilen çalışan fikir işçileri bulundurmak zorundadır.
Asgari kadroda beyan edilen fikir işçileri çalıştıkları gazetelerde, yazılı sözleşmelerinde belirtilen görevler dışında iş yapamazlar. Bu fikir işçileri, başka bir işyerinde gazetecilik mesleği dışında herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Bu kişilerin çalıştıkları gazetenin yayınlandığı yerde ikamet etmeleri zorunludur. Fikir işçilerinin sayıları, görevleri, unvanları, nitelikleri ve diğer hususlar, gazetelerin yayın yerleri esas alınarak ayrı ayrı tespit edilir.
Madde 21- Birden fazla basın veya yayın organında çalışan fikir işçisi, bunlardan yalnız birinin asgari kadrosunda yer alabilir.
Birden fazla gazete ve yayın organı, aynı fikir işçisini kendi asgari kadrosunda gösterdiği takdirde, düzenleme tarihi eski olan sözleşme geçerli sayılır. Aksini iddia edenler bu hususu ispata yükümlüdür.) ifadelerini içermektedir.
Yukarıda açık bir şekilde belirtildiği üzere bir gazetenin asgari kadrosunda gösterilen kişilerin görev ünvanı bölümünde yer alan iş dışında bir iş yapmaları yasaktır ve bu kişilerin tam gün ve tam ay üzerinden sigortalarının yapılmaları gereklidir.
Bazı gazetelerin asgari kadrolarında göründükleri ve sigorta primleri gazetecilik mesleği üzerinden beyan edilen ve yatırılan bazı kişilerin aslında gazetecilik mesleği ile alakalarının olmadığı tespit edilmiştir. Bu kişilerin kimler oldukları gayet iyi bilinmektedir.
Böyle bir yola tevessül edilmesi öncelikle Basın İlan Kurumundan haksız bir şekilde ilan alınması, dolayısıyla açıkca başka gazetelerin haklarının gaspı anlamına gelmektedir.
Bu durumda olanların tespitlerinin ilgili kurumlar tarafından yapılması halinde öncelikle sahte olarak yapılan bu sigorta işlemleri iptal edilerek, ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılıklarınca ve Sosyal Sigortalar Kurumu ile Maliye tarafından takibat başlatılacağı aşikardır.
Bu güne kadar her fırsatta defalarca uyarmamıza rağmen maalesef bazı gazetelerin halen bu yasadışı uygulamalarına devam etme yönünde ısrarlı tutumları sürmektedir.
Cemiyet Yönetim Kurulumuz ilgilileri son kez uyarmaktadır.
Bu yasadışı yollara halen devam etmekte ısrarlı olacak olanların mağdur olmamaları yönündeki tavrımız sürmekte, fakat ilgililerin bu konuya duyarsızlıkları devam etmesi halinde de bizzat Cemiyetimiz tarafından Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığına, Afyonkarahisar SGK İl Müdürlüğüne, Afyonkarahisar Defterdarlığı ile Başbakanlık Basın İlan Kurumu ile Başbakanlık Basın Enformasyon Genel Müdürlüğüne, Rekabet Kuruluna ve Başbakanlık Devlet Denetleme Kuruluna tespitlerimizi bildirmek durumunda kalacağımızı kamuoyu nezdinde açık bir şekilde son kez belirtiyoruz.
Kayseri’de buna benzer bir durum geçtiğimiz aylarda meydana gelmiştir. Basın İlan Kurumu Kayseri İl Müdürlüğü defalarca uyarılarına rağmen Kayseri’deki bazı gazetelerin tutumlarını değiştirmemeleri üzerine Kayseri’de günlük olarak yayın yapmakta olan 18 gazeteden 17 sinin resmi ilan yayınlama hakları geriye dönük olarak 13 ay kesilmiş ve bu süre içerisinde almış oldukları resmi ilanların mahsubuna başlanmıştır. Kayseri’de bir haftadan bu yana şu anda sadece bir gazete resmi ilan almaktadır ve 17 gazete uzunca bir süre resmi ilan alamayacaktır.
İlimizde de benzer durumların yaşanmaması ve böyle bir durumun vuku bulması halinde öncelikle gerçekten bu mesleği yapmakta olan gazete fikir işçileri ile diğer çalışanların mağdur olacakları, hatta bazılarının işsiz kalacakları gerçeğinden hareketle ilgililerin bir kez daha durumlarını gözden geçirmelerinin gerektiği aşikardır.
Bir başka hususta, resmi ilan alan gazetelerde asgari kadrolarda çalışan fikir işçilerinin maaşlarını yasa gereği peşin olarak almaları gerekmesine rağmen, bu yasa maddesine aykırı hareket edildiği gerçeğidir.
Bu durumun tespiti işverene önemli bir maddi zarara sebeb olacaktır.
Gazete sahiplerinin bu hususu dikkate almaları; ödemelerini peşin ve banka yoluyla yapılması hususunda titiz davranmaları gerekmektedir. Aksine hareket eden gazete sahiplerinin denetim sonunda karşılacakları durumdaki maddi zararları çok yüksek olabilecektir.
Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti kanunun öngördüğü şartların yerine getirilip getirilmediğinin tespiti  ve bilinen bazı uygulamaların bir an önce son bulması için ilgilileri son kez uyarmakta ve Nisan 2013 döneminde bu uygulamalara son verilmediği takdirde gerekli tespitlerin yapılmasının AGC tarafından sağlanılarak ilgili mercilere suç duyurusunda bulunulacağını ve bu usulsüzlüklere devam edilmesine göz yumanlarında aynı şekilde suça iştirak ettikleri gerekçesiyle cezalandırılmaları için gereğinin yapılacağının bilinmesini son kez kamuoyu nezdinde açık bir şekilde ifade etmektedir. “
 
Editör: Haber Merkezi