Afyon’da Çanakkale Şehitleri Törenle Anıldı

Çanakkale Zaferi'nin 103. Yıldönümü ve 18 Mart Şehitler Gününde Aziz Şehitlerimiz Törenlerle Anıldı.

Çanakkale Zaferi'nin 103. yıldönümü ve kutsal vatanımız için canlarını sakınmadan feda eden şehitlerimizin ‘Şehitler Günü’nü anma törenleri kapsamında ilimizde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Kocatepe Mezarlığı içerisinde bulunan Garnizon Şehitliğinde gerçekleştirilen törene, Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra, Milletvekili Ali Özkaya, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. ÖzdemirŞan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, şehit aileleri ile askeri ve askeri ve mülki amirler katıldı.

Vali Mustafa Tutulmaz, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Özdemir Şan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı tarafından Garnizon Şehitliğine çelenkler sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından askeri manga tarafından saygı atışı yapıldı. Törende Hv. Pyd. Üsteğmen Mehmet Kölemen tarafından 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümü ve Şehitleri Anma günü ile ilgili bir konuşma yapıldı.

Garnizon Şehitliğindeki tören, Vali Mustafa Tutulmaz’ın Şehitlik Özel Defterini imzalaması ve Şehitliğin gezilmesiyle devam etti. Şehit mezarlarını teker teker ziyaret ederek karanfil bırakan Vali Mustafa Tutulmaz ve beraberindeki protokol üyeleri daha sonra Emniyet Mensuplarına ait Polis Şehitliğine giderek Şehitlerimizin ruhuna Fatiha okudular. Vali Mustafa Tutulmaz, Şehitler günü nedeniyle, evlatlarını ve eşlerini mezarlarında ziyarete gelen Şehit ailelerinin de yanlarına giderek onlara sabırlar diledi.

18 Mart Şehitler Günü Anma etkinlikleri kapsamında bir sonraki program Rehberlik Araştırma Merkezinde Osmangazi Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan 'Çanakkale Zaferinin 103. Yıldönümü ve Şehitler Günü Anma Programı' ile devam etti.

Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra, Milletvekilleri Ali Özkaya ve Burcu Köksal, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Özdemir Şan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel ve diğer protokol üyelerinin yanı sıra il müdürleri, şehit yakınları ve gazilerimizin katıldığı proğram saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Proğramda daha sonra Devlet büyüklerinden gelen mesajların okunmasının ardından Osmangazi Anadolu Lisesi Müdürü Selami Saltık günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Daha sonra Garnizon Komutanlığında vatani görevini yapan Mehmetçiklerimizden Mehmet Yaman’ın “Çanakkale” şiirini okumasının ardından Türkiye Harp Malulu Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı günün anlamı ile ilgili bir konuşma yaptı.

“Bir Yolcuya” isimli şiirinin okul öğrencilerinden Sahra Çöygün tarafından okunmasının ardından Garnizon Komutanlığında görevli İkm. Bnb. Özgür Ceridhan tarafından Çanakkale Zaferinin askeri yönü anlatıldı. Yine okul öğrencilerinden Gamze Nur Demir tarafından okunan ‘Ben Bir Şehit’im isimli şiirin salonda duygusal anların yaşanmasına sebep oldu.

Programın son bölümünde Osmangazi Anadolu Lesisi öğrencilerinden oluşan koronun orataryo ve tiyatro gösterisi izleyicilerce beğeni topladı. Tören şehit yakını tarafından Vali Mustafa Tutulmaz’a Türk Bayrağı sunulmasıyla sona erdi.

Rehberlik Araştırma Merkezinde düzenlenen anma etkinliklerinden sonra, Buradaki törenin ardından Vali Mustafa Tutulmaz ve beraberindeki protokol üyeleri Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneğini ziyarette bulundular. Vali Mustafa Tutulmaz ve beraberindekileri Dernek Başkanı İsmail Kumartaşlı, şehit yakınları ve gazilerimiz karşıladı.

Dernek Başkanı Kumartaşlı’nın dernek faaliyetleri hakkında bilgiler vermesinin sonrasında konuşan Vali Mustafa Tutulmaz; “ 18 Mart Şehitler Günü, her daim milletimizin gönlünde yer alan aziz şehitlerimizi yad etmek açısından önemli bir gündür. Bu nedenle Derneğimizi ziyaret ediyoruz. Derneğimizin yönetim kurulu üyelerine çalışmalarında başarılar diliyoruz ”dedi.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneğini ziyaret sonrasında Vali Mustafa Tutulmaz tarafından Şehit Ailelerine ve Gazilere protokol üyelerinin de katıldığı yemekte biraraya geldiler. Yemekte Afyonkarahisar protokol üyeleri Şehit Ailelerinin masalarında birlikte hem yemek yediler, hem de sohbet ederek Şehit Ailelerinin acılarını paylaştılar.

Yemek sırasında konuşan Vali Mustafa Tutulmaz; “Öncelikle hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bugün Çanakkale Deniz savaşlarının yıldönümüdür. Çanakkale bizim ülkemiz için, bizim milletimiz için bir son duraktır. Çanakkale'de milletimiz şunu demiştir. Bu Anadolu toprakları 1071'de Türk yurdu oldu, Müslüman Yurdu oldu, artık bundan sonra ilelebet Türk ve Müslüman Yurdu olacaktır. Zaman içerisinde Kurtuluş Savaşı ile bu pekiştirmiştir. Bugün içinde bulunduğumuz dönemde de yine bu Anadolu'ya, Müslüman yurduna maalesef değişik güçlerin etkisiyle müdahale edilmeye çalışılmaktadır. Bu zaman zaman terör örgütleri üzerinden olmakta, zaman zaman da işte komşu ülkeler karıştırılarak bir şeyler yapılmaya çalışılmaktadır. Aslında Hedef Türkiye'dir. Suriye'deki sıkıntının nihai hedefi de Türkiye'dir. Irak'taki sıkıntının nihai hedefi de Türkiye'dir. Bunun için Türkiye'nin güçlü olması gerekir. Şükür Allah'a Bugün Çanakkale'de olduğu gibi bizim evlatlarımız, askerimiz, polisimiz, Jandarmamız, güvenlik korucularımız Öso ile beraber yine 80 milyon milletimiz birlik olarak bu başarıyı elde etmiştir. Evet Şehitlik bizim hem dinimizde, hem de örfümüzde önemli bir yer işgal etmektedir. Devletimiz nezdinde şehitlerimize büyük saygı duyulmaktadır. Şehitlerimizin yakınları da değerli bir şekilde belirli bir makama konulmaktadır. Bizim de Valilik olarak zaman içerisinde bulunduğumuz dönemde şehitlerimizin bütün problemleri ile yakından ilgilenme imkanımız oldu. Bu güne kadar 30'un üzerinde şehit ve gazi ailesini bizzat şahsım ve il müdürleri ile ziyarette bulunduk. Onların problemlerini evlerinde çözmeye çalıştık. Eğer çözemediklerimiz var ise de onları daha sonra çözme yolunda gayret gösterdik. Onlara şunu dedik biz sizin yanınızdayız, Devletimiz sizin yanınızda, milletimiz sizin yanınızdadır. Her zaman tekrar söylüyoruz gerçekten Devletimiz sizlerin yanınızdadır. Bunu bilmenizi isteriz. Siz evladınızı, eşinizi, kardeşinizi, çocuğunuzu veya babanızı bu vatan için toprağa verdiniz. Bu Millette bunu her yönüyle bilmektedir. Bu vesileyle şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum, siz değerli yakınlarına sabrı Cemil niyaz ediyorum. Allah'a emanet olun diyorum.” dedi.

Valiliğimizce şehit yakınlarımız ile gazilerimiz onuruna verilen yemek İl Müftüsü Şükrü Kabukçu’nun şehitlerimize ithafen yaptığı dua ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi