Afyon'da Biyometrik Kimlik Uygulaması
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından başlatılan biyometrik kimlik uygulama sistemi, Afyonkarahisar'daki özel hastanelerde de uygulamaya konuldu.
Özel hastanelerde uygulanması zorunlu hale getirilen avuç içi tarama sistemi Afyonkarahisar Fuar Hastanesi'nde de uygulanmaya başlandı. 12 yaş altı ve 65 yaş üzeri vatandaşlar için zorunlu olmayan biyometrik kimlik uygulama sistemi SGK tarafından zorunlu hale getirildi. Biyometrik kimlik uygulama sistemiyle ilgili konuşma yapan Fuar Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bulut, yaklaşık 3 aydır hazırlık çalışmalarına başladıklarını bu yüzden de yoğunluğu atlattıklarını ifade etti. Uygulamanın özel hastaneler için iyi bir uygulama olduğunu kaydeden Op. Dr. Bulut, "Bu şekilde hastalarımız polikliniğe girerken el okuma sistemine muhakkak girecek ve hasta İstanbul'a gitse bile aynı el kaydıyla SGK sisteminden muayene olabilecek. Bir kere kaydolunduğunda Türkiye'nin her hangi bir yerinde aynı el okuma sistemi olan bir yerde muayene olunabilecektir. Bu, sigortalının güvenliği açısından ve SGK'nın kayıtları açısından önemli. Çünkü bazı hastanelerde hasta olmadan reçete düzenlenmesi, ameliyat yapılması gibi bazı şeyleri duyuyorduk. Bu tür şeylerin önüne geçebilmek adına gereksiz reçete ve faturaların düzenlenmesinin engellenmesi adına özel hastanelerde bu uygulama başlatıldı" dedi.
Op. Dr. Mehmet Bulut, 1 yıl kadar sonra üniversite hastanelerin, daha sonraki aşamada ise devlet hastanelerinde de bu sistemin işin içine gireceğini belirtti. Özel hastanelerde vatandaşların yüzde 70'inin bu sisteme dahil olacaklarından devlet hastanelerinin yükünün hafifleyeceğini de dile getiren Op. Dr. Bulut, "Hastalarımız kayıt süresince 3 defa makineye girip çıktığı için normalde 2 dakikada bitmesi gerekirken bu 3-4 dakika alabiliyor. Bizim açımızdan, hasta güvenliği ve hastane faturalama düzeni açısından faydalı bir uygulama oldu. Hastalardan randevuların geciktiği konusunda tepkiler alıyoruz. Ama sonuçta bu devletin bize verdiği bir zorunluluk, uygulamak zorundayız" şeklinde konuştu.
Pilot uygulamanın ilk olarak Bolu'da özel hastanelerde 1 yıl önce başladığını ifade eden Bulut, personellerin alışması için son 4 aydır fizibilite çalışmalarının olduğunu söyledi. Hastanelerin uygulamaya geçmesinin zorunlu olduğunu ve uygulamaya geçmeyen özel hastanelerin faturalarının SGK tarafından ödenmeyeceğini de belirten Bulut, "Uygulama özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin düzene girmesi için faydalı oldu. Bu bölgelerde hastaların muayene edilmeden özellikle poliklinik tarafından reçete düzenlenmesini çok sık duyuyorduk. Bu uygulama sayesinde düzene girecek. Bizim hastanemiz ise bu uygulamaya hazırlıksız yakalanmadı. Zaten yaklaşık 3 aydır çalışmalara başlamıştık. Zaman zaman çalışanlarımız müsait olduklarında hasta alıyorlardı. Burada bizim yapmamız gereken cihazlarımızın sayısını arttırmak oldu" dedi.
Editör: Haber Merkezi