Afyonarahisarlılar Derneği’nden Kadınlar Günü Paneli

Ankara'daki Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği tarafından Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle 9 Mart 2019 cumartesi günü dernek genel merkezinde uluslararası düzeyde bir panel düzenlendi.

Değişik ülkelerden beş panelistin katıldığı ve moderatörlüğünü dernek kurucu başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu'nun yaptığı panel, aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Afyonkarahisarlı değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Gülsün Parlar'ın yanı sıra, Moldova milletvekili İvanna Köksal, Çin Halk Cumhuriyeti Uygur Özerk Bölgesi'nden İparhan Uygur, Zeynep Taner'in konuşmacı olarak katıldığı ve dernek kurucu genel başkan vekili Ahmet Bodur'un kadınlarla ilgili şiirleriyle süslemiş olduğu panelde Prof. Dr. Gülsün Parlar hanımefendi, hem Türk kadınının hem de Afyonkarahisarlı kadınlarımızın dünü ve bugünüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Türk kadınının çalışkanlığı, eşine yardımı, bağlılığı, sadakati ve inançlarıyla üstün meziyetlere sahip olduğunu belirterek, Büyük Atatürk'ün Türk kadınının meziyetlerine olan güveninden dolayı onlara sağlamış olduğu yeni haklardan bahsetti. Her Türk insanının Atatürk'e çok şey borçlu olduğunu ve bu borcu da bize emanet ettiği bu cennet vatana sahip çıkarak ödememiz gerektiğini söyledi.

  1. Türk olmasından dolayı Ankara'da ikamet eden ve fiilen Moldova Milletvekili olarak da görev yapan İvanna Köksal hanımefendi de konuşmasında ülkesindeki kadınların yaşantısının çok da kolay olmadığını söyleyerek, kadına verilen değerin her geçen gün dünyayla olan entegrasyon çerçevesinde geliştiğini ve merhum Süleyman Demirel hükümetleri dönemlerinde ülkelerine Türkiye Cumhuriyeti'nin yaptığı yatırımlar ve açtığı fabrikalar sayesinde kadınların iş bularak çalışabildiğini, halen bu fabrikaların faaliyette olduğunu ancak erkeklerin ya işsiz ya da çalışmak üzere Rusya'ya gittiklerini veya Türkiye'de iş bulduklarını söyledi. Türk kadınının gözlemlerine göre Moldova kadınlarından bazı konularda çok daha önde olduğunu, ancak özgürlük konusunda Moldova kadınlarının bugün için daha iyi bir durumda olduklarından bahsetti. "Moldova'da işsizliği önleme adına yapılan çalışmalar son zamanlarda artmıştır. Yakın bir gelecekte inanıyorum ki kadınlarımızın yaşam koşulları daha da düzelecektir. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Moldova'ya en büyük yardımı yapan ülkelerin başında geliyor. Bu duygularla kendilerine çok teşekkür ediyorum." dedi. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Çin Halk Cumhuriyeti Uygur Özerk Bölgesi'nden katılan İparhan Uygur da, Doğu Türkistan'da yaşayan Türk kökenli insanların aşırı bir baskı altında olduklarını örneklerle anlatarak, katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği üyemiz, resim sanatçısı Zeynep Taner de Avrupa'da yaşadığı zamanlardan bahisle Avrupa'daki Türk kadınının sorunlarını dile getirdi. Gelecekte Türk kadınının daha iyi koşullarda yaşayacağına inandığını belirterek panelin organizasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.

İrfan Ünver Nasrattınoğlu da panelle ilgili olarak dernek başkanına ve yönetim kuruluna teşekkür ederek, "Dernek kurucu başkanı olarak her zaman bu tür faaliyetlerinizin yanındayım. Ne zaman bana ihtiyaç duyarsanız bir büyüğünüz olarak yardıma hazırım." dedi. Dernek Genel Başkanı Mehmet Ali Özerkan da "Ankara'da yaşayan hemşehrilerimizi genel merkezimizde bir kez daha biraraya getirmekten son derece mutluyuz." dedi. Kadınlara verilen değerin senede bir gün değil her gün kutlanıyorcasına gerçekleşmesi gerektiği söyleyerek kurucu başkana ve panelistlere emeklerinden, katkılarından ve zaman ayırdıklarında dolayı teşekkür etti. "Bu tür etkinliklerimizi her zaman sürdüreceğiz. Ancak bu etkinliklerimizin yanında, asli görevlerimizin başında geldiğine inandığımız, geçmişimize sahip çıkarak geleceğe köprü olmak adına anma günlerimize de devam edeceğiz. Bundan sonraki tüm etkinliklerimizde sayıca çoğalarak bir araya gelme dileklerimi yineliyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra panelistler için hazırlanmış olan buketlerin ve şükran belgelerinin etkinliğe katılan genç kızlarımız tarafından sahiplerine takdim edilmesinden sonra Afyonkarahisar'dan getirilen bükme ve katmerin yanında Ankara'daki Afyonkarahisarlı hanımların özel olarak hazırlayıp getirdikleri yiyecekler misafirlere ikram edildi. Bu ikramlardan sonra yeni etkinliklerde buluşmak temennileriyle etkinlik sona erdi.

Editör: Haber Merkezi