Afyon, yolların kesişme özelliğini kaybedecek

Afyonkarahisar’dan geçip geçmeyeceği tartışmalara neden olan Ankara- İzmir Otoyolu Projesi, şehre yaklaşık 70 kilometre mesafeden geçiyor. 2023 yılında bitirilecek olan otoyol, Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesi sınırlarından 18 kilometrelik bir uzaklıktan geçmiş olacak.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve geçtiğimiz yıllarda toplantılar yapılarak şehre sağlayacağı katkılar bir raporla bakanlığa ve ilgililere ulaştırılan Ankara- İzmir Otoyolu’nun çevresel etki değerlendirme raporu yayınlandı. Rapora göre otoyol İhsaniye ilçesinden, 18 kilometrelik bir alandan geçecek. Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2023 projeleri arasında bulunan otoyol inşaatının bu yıl başlaması bekleniyor.

Ankara- İzmir otoyolunun Afyonkarahisar’ın yaklaşık 70 kilometre uzağından geçeceğinin duyulması üzerine Eylül 2009’da Afyonkarahisar’ı ziyaret eden dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şehrin yolların kesiştiği bir merkez olduğunu belirterek, “Afyonkarahisar’ı hiçbir şekilde ihmal etmemiz mümkün değil” demişti.

ATSO OTOYOL TOPLANTISI YAPMIŞTI

Öte yandan Afyon Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) 40’a yakın demokratik kitle örgütünün katıldığı bir toplantıda konuyu ele alarak, Türkiye’nin dört bir yanına yolcu ve yük taşımacığı yapan kentin bu özelliğinin elinden alınmasıyla ekonominin sekteye uğrayacağını belirtmişti. Değerlendirme sonrasında hazırlanan raporda şu ifadelere yer verilmişti: “Hizmet ve gıda sektöründeki işletmelerin zarar görmesi ilin ekonomisine olumsuz yansıyacaktır. Yeni yapılacak otoyol kaynak israfı olacaktır. Ülke olarak maddi kaynak sıkıntısı çekerken, mevcut güzergahların verimliliği de değerlendirildiğinde yeni otoyol rantabl değildir. Sınırlı kaynaklar hızlı tren ve havalimanına harcanmalıdır.”

“O ZAMAN SÖYLEMİŞTİK”

MHP Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Baykara da otoyolun 535 kilometre uzunluğunda 75 metre genişliğinde olacağını hatırlatarak bu durumda 40 milyon 125 bin metrekarelik alandaki tarlaların verimli arazilerin otoyol için heba edileceğini söyledi. 3 yıl önce konunun gündeme gelmesiyle bu konuda otoyolun Afyonkarahisar’dan geçmeyeceğinin en az 70 kilometre uzağından geçeceğini söylediklerini belirten Baykara, bu durumun ilin ekonomisine olumsuz bir etkisi olacağını, insanların otoyola girebilmek içinde 60-70 kilometre mesafeye gitmek zorunda kalacaklarını kaydetti.

Editör: Haber Merkezi