Afyon, Mermer Dünyasındaki Yeni Teknolojileri Festivalde Buluşturuyor
Türkiye'nin önemli mermer üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'da 'Mermer Makine Teknolojileri, Sarf Malzemeleri ve İş Makineleri İhtisas Festivali' düzenleniyor. 9-11 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivale, Türkiye'den 80 firmanın katılması bekleniyor.
Festival, düzenlenen bir toplantıyla basına tanıtıldı. Festival Koordinatörü Mehmet Abdioğulları, amaçlarının, Türkiye genelinde mermer makine ve teknolojileri üreten sanayici ve iş adamlarını bir araya getirmek olduğunu söyledi. Kentin gelişmesi adına çıktıkları bu yolda valilik, belediye, sivil toplum örgütleriyle bu konuyu paylaştıklarını belirten Abdioğulları, sonuçta festivali yapma kararı aldıklarını belirtti. Abdioğulları, "Binlerce yıldır sahip olduğu zengin mermer ocaklarıyla dünya çapında birçok sanat eserine ve modern mimariye katkı sağlamış olan Afyonkarahisar bugün mermerde üretim teknolojilerini meraklılarıyla buluşturmanın gururunu yaşıyor." dedi.
En yeni teknolojileri ve değişimleri paylaşmak, sektörün nabzını yükseltmek için firmaları mermerin başkentine beklediklerini ifade eden Abdioğulları, şu ana kadar 80 firmanın katılmak için müracaatta bulunduğunu belirtti. Abdioğulları, "Makine sektörünün dünya pazarlarında verdiği bu anlamlı mücadelede insan yaşamının ve üretim hacminin artmasına katkıları göz ardı edilemez. Festival olarak başlayan bu organizasyonun kısa zamanda uluslararası fuar olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir." diye konuştu.
"HEDEFİMİZ ULUSLARARASI BİR FUARA DÖNÜŞTÜRMEK"
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da Afyon'da mermerciliğin 3 bin yıl öncesine dayandığını söyledi. İscehisar bölgesinin, Roma döneminden bu yana tanınan bir bölge olduğunu belirten Çoban, 1980'li yıllarda gelişmeye başlayan mermercilik sektörünün, Türkiye ve dünyaya yayılma noktasına geldiğini kaydetti. Çoban, "O zamanlar tüm iş makinelerini İtalya gibi ülkelerden satın alan iş adamlarımız, artık zamanla bu makineleri üretme seviyesine geldi. Birçok firmamız artık ürettiği makineleri dünyaya satabiliyorlar. Biz mermercilikte ve makine sektöründe çok iyi bir noktaya geldik." şeklinde konuştu. Çoban, belediye olarak bu fuarlara katılarak sektörü yakından takip ettiklerini ifade ederek, yurt dışında Türkiye'den gelen mermercileri görünce gurur duyduklarını dile getirdi.
Çoban, mermerciliğin başkenti olan ilde böyle bir festivalin yapılmasının çok büyük bir fayda sağlayacağını anlatarak, festivalin periyodik olarak yapıldığı uluslararası fuarlara dönüşmesini hedeflediklerini kaydetti.
İscehisar Mermerciler ve İşadamları Derneği (İSMİAD) BaşkanıAli Genelioğlu da dernek üyelerinin böyle bir organizasyonda yeni teknolojileri yakından izleme ve tanıma fırsatı bulacaklarını belirtti.
 
Editör: Haber Merkezi