Afyon Kaymağı’nın Coğrafi İşaret Tescili 2005’ten Bu Yana ATSO’da

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, yaygın basında yer alan manda kaymağı haberleri dolayısıyla açıklama yaptı. Serteser, “Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde Coğrafi İşaret tescilli ürünlere önem veriyoruz. Odamız, Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması, Afyon Mermeri ve Afyon Kaymağı’nın Coğrafi İşaret tescilini almıştır” dedi.

Serteser, “Yaygın basında çıkan haberlerde manda kaymağı ile ilgili bir değerlendirme yapıldığını gördüm. Afyon Kaymağı’nın Coğrafi İşaret tescili 2005’İN ARALIK AYINDA RESMÎ GAZETE’DE yayımlanmıştır. İlimizin önde gelen ürünlerinden olan Afyon Kaymağı’nın Coğrafi İşaret tescil belgesinde yer alan ‘Ayırt Edici Özellik’ maddesinde ‘AFYON KAYMAĞI MANDA SÜTÜNDEN ELDE EDİLİR’ yazmaktadır. Bu bağlamda Afyon Kaymağı’nın Coğrafi İşaret etiketi kullanım hakkı da talep eden firmalara, gerekli incelemelerin ardından verilmektedir” diye konuştu.

Afyonkarahisar’ın Coğrafi İşaret tescili konusunda atılım yapan bir kent olduğunu hatırlatan Serteser, “Yöresel ürünler bakımından zengin olan ilimiz, 12 adet ürününde Coğrafi İşaret Tescili almıştır. Ayrıca ilimiz, lezzetli ve bol çeşitli mutfağı ile UNESCO tarafından belirlenen Gastronomi Alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmiştir. Afyonkarahisar, bu yönüyle dünyadaki 36 şehirden birisi olmuş, Türkiye’de Gaziantep ve Hatay’dan sonra bu listeye giren 3’üncü il konumuna gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Serteser, açıklamasına şöyle devam etti:

“Coğrafi İşaret tescilli ürünlerin sayısının artması, ülke ekonomimize katkı sağlayacak, illerimizin ve ülkemizin marka değerini artıracaktır. Bu çerçevede Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın da Bolu Manda Kaymağı’nın Coğrafi İşaret tescilini alması önemlidir. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nı ve Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş’i kutluyorum.”

Editör: Haber Merkezi