Afyon Kaymağına Sıkı Takip, Sahte Kaymak Satanlara 2 Bin 500 Lira Ceza
Afyonkarahisar’ın yöresel ürünlerinden kaymağın hijyenik şartlarda ve aslına uygun olarak üretilmesi konusunda sıkı denetim yapıldığı, uymayanlar hakkında 2 bin 500 liradan başlayan para cezaları uygulandığı belirtildi.
Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde üretim izni olmayan etiketsiz kaymakların satışını yapan 3 iş yerine toplam 7 bin 500 lira para cezası yazıldığı bildirildi.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, yöresel ürünler konusunda taviz vermeyeceklerini, merdiven altı üretimlere müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Kendisine bazı vatandaşların mail ve telefonla ulaşarak aldıkları kaymaklar konusunda şikayetlerin bildirdiklerini belirten Balkanlıoğlu, "Sağda solda satılan kaymaklar için tedbir alınması için belediyeye yazı yazdık. Bunların kaymak olduğunu bile iddia etmek zor. Margarini çeşitli kimyevi maddelerle beyazlatıp kaymak süsü ile satanlardan alanlar ‘kokudan pislikten yiyemedim, kahverengi maddelerde vardı’ diye şikayette bulunuyor. İyi süzülmemiş, iyi temizlenmemiş sütten yapılan, yada sahte kaymaklar Afyon’un kaymak sektörüne de darbe vuruyor." dedi.
"AFYON AYAĞINA KURŞUN SIKMASIN"
Hakiki manda kaymağının jijyen koşullarda imal edilmesi halinde bunla yapılan lokumların kaymaklı ekmek kadayıfının Afyon’un yüzünü güldüreceğini belirten Balkanlıoğlu, doyumsuz bir kaymak ve altında nefis bir ekmek kadayıfının Afyon’dan geçilirken bütün herkese tavsiye edileceğini ifade ederek, "Bu mükemmel bir damak zevkidir. İşte ‘lezzetin başkenti’ derken işte bunu kastediyoruz. Aksi taktirde Afyon’a malolmuş, yoldan gelip geçen ve tavsiye üzerine gelen birisi bu kaymaklı ekmek kadayıfını yemek için iştahla bekliyor ancak, sahte kaymakla sunarsanız bunu yedi düvele duyurur. ‘Kötüdür’, ‘ pistir’ dendiğinde verilen zarar çok büyük olur." diye konuştu.
Bu insanların takip edilmesi ihbarlarla, denetimlerle bunların önlenmesi gerektiğini ifade eden Balkanlıoğlu, bunların önlenemediği taktirde Afyon’un ayağına kurşun sıkmış olacağını anlattı.İŞ YERLERİNE TOPLAM 7 BİN 500 LİRA CEZA Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap da 3 kaymakçıya üretim izni olmayan kaymakları sattıkları için 7 bin 500 lira ceza yazdıklarını söyledi.
Arap, ancak kendilerinin üretim izni verdiği yerlerden alınan kaymakların satışının yapılabileceğini belirterek, oradan buradan üretilen kaymakların alınıp satılmasını yasak olduğunu anlattı. Benzer sıkıntıların sucuk sektöründe de yaşandığını belirten Arap, "Çok iyi sucuk markaları var. Ancak, bazı gözü açıklar merdiven altında imalat edip markalı sucuğun etiketiyle pazarlıyor. Ancak insanlar bunu pişirdiğinde ‘bunları almayın’ diye kötü bir imaj yayılıyor. Bunların hepsi sektöre zarar veriyor." dedi.
Hüseyin Arap, Afyon halkının ve esnafının bu tür gıda ve üretim yapanları ihbar ederek kendilerine destek olması gerektiğini belirterek, ancak bazılarının denetimlerden rahatsız olduğunu, halbuki denetimlerin onların iyiliği için yapıldığını anlattı.
 
 
Editör: Haber Merkezi